Hadházy Ákos nem jár be a parlamentbe, de arra azért ügyel, hogy ne veszítse el mandátumát

2022. október 19. 18:00

A képviselő lapunknak nyilatkozva közölte, nem vesz részt „felesleges vitákban”, nem ül be semmilyen bizottságba és nem szólal fel az Országgyűlésben. Mindezt havi 1,3 millió forintért. A független képviselő szerint őt azzal bízta meg több mint 30 ezer ember, hogy a politikai akaratukat képviselje. Erről a képviseletről a helyi Fidesz mellett a szocialistáknak is megvan a véleményük.

2022. október 19. 18:00
null
Baranya Róbert
Baranya Róbert

Hosszas huzavona után múlt héten letette a parlamenti esküt a független Hadházy Ákos. Mint ismert a képviselő – aki a zuglói választókörzetben szerzett egyéni mandátumot áprilisban – távol maradt a május 2-i alakuló ülésről, így esküt sem tett. Helyette „fogadóórát tartott” a Kossuth téren, ahol egyebek mellett arról beszélt, hogy

az országgyűlési választás – amin ő is mandátumot szerzett – nem volt demokratikus, azt elcsalták a kormánypártok.

Hadházy ezzel együtt a többi ellenzéki pátnak is nekiment, kollaboránsnak titulálva őket, amiért fittyet hányva a felhívására, letették az esküt.

Pár nap múlva azonban visszakozott is, és jelezte, hogy mégis megtenné ezt a nemkívánatos lépést, de erre a múlt hétig nem nyílt lehetősége. Mivel így elesett a képviselői tiszteletdíjától is, a nyáron a választókhoz fordult, akik össze is kalapoztak neki hat millió forintot.

Csak indokolt esetben

A lassan már mindenkivel összevesző Hadházy múlt heti eskütétele kapcsán jelezte, hogy a jövőben is csak a „legszükségesebb esetben jár be a parlamentbe”. Kérdésünkre ez mit jelent pontosan, a következőket írta:

„Terveim szerint szükséges és indokolt esetben a szavazásokon részt fogok venni, bár nincs kétségem afelől, hogy a kormánypártok továbbra is fegyelmezett gépezetként, minden ellenérvet figyelmen kívül hagyva fognak döntéseket hozni.”

A képviselő válaszában azt is világossá tette, hogy nem fog szóbeli kérdéseket intézni a kormánytagokhoz („mert úgy sem válaszolnak érdemben”),

Magyarázata szerint a gyakorlatban ugyanezt csinálják a kormánypárti képviselők is, “kizárólag szavazni járnak be, elég megnézni bármelyik törvényjavaslat általános vitáját, az üres padsorok elég egyértelműen mutatják a munkakedvüket”. A Fidesz és a KDNP a bizottságokban sem szüntették meg a helyettesítés lehetőségét, így ma is rendszeresen szavaznak a képviselőik két kézzel ezeken az üléseken, ami szerinte teljesen abszurd gyakorlat. „Ahogy az is, hogy államtitkárok minden, nekik feltett konkrét kérdést kikerülnek, csak sorosozás vagy brüsszelezés a válasz mindenre” – írta Hadházy. 

Hadházy válasza szerint azért

arra ügyelni fog, hogy ne veszítse el mandátumát és havi illetményét úgy, hogy egy évig lényegében negligálja a parlamenti munkát.

Mint írta, mivel a szavazások egy részén jelen lesz, nem fenyegeti ez a veszély.

Arra a felvetésre ugyanakkor nem reagált érdemben, hogy ez innentől úgy tűnik, mintha csak a fizetésért – ami havi bruttó 1,3 millió forint – tartaná meg képviselői posztját.

Az Országház falain belül nem

Hadházy Ákostól azt is megkérdeztük, miért nem adja vissza mandátumát ha csak „színháznak, nem valódi törvényhozásnak tartja a Parlamentet”?

Felvetésünkre azt írta, hogy a képviselő mandátuma a választópolgároktól származik, őt pedig azzal bízta meg több mint 30 ezer ember, hogy a politikai akaratukat képviselje. Ha lenne értelme az Országház falain belül végezni ezt a munkát, akkor ezt tenné, de mivel ennek szerinte jelenleg nincs értelme, ezt a falakon kívül kell megtenni. 

„Tudom, hogy a következetesség luxus azok számára, akiket csak a hatalmi kérdések érdekelnek, de meglepőnek találom, hogy akik most engem ezért a magatartásért bírálnak, azok 2002 és 2010 között nem bírálták ugyanezért Orbán Viktort, aki a 2002-2006-os ciklusban összesen 8-szor, 2006 és 2010 közt pedig 12-szer szólalt fel” – írta a képviselő.

Hozzátette: „annak idején csak az MSZP képviselői sérelmezték ezt, a fideszesek nem. Tehát akik most felróják neki a távolmaradást, azok szerinte a 2010 előtti MSZP-vel értenek egyet”.

A Hadházy által húzott párhuzamhoz ugyanakkor érdemes hozzátenni, hogy ő már a 2018-2022 közötti ciklusban is 

csupán három alkalommal szólalt fel, kevesebb mint nyolc perc időtartamban.

Ebből is csupán egy volt érdemi. A mostani, tavasszal kezdődött ciklusban pedig feltehetően ezt a számot sem éri majd el. 

Megvan a véleményük

Hogy a körzet 30 ezer választópolgára egyébént mit gondol Hadházy hozzáállásáról azt nem tudni, de a helyi Fidesz mellett a zuglói szocialistáknak is megvan a véleménye a képviselő előző félévéről. Szeptember végi bejegyzésükbe gyakorlatilag melegebb éghajlatra küldték Hadházy Ákost, 

aki szerintük a választás óta semmit nem tett Zuglóért.

„Ezzel szemben milliókat tarhált össze, amivel a mai napig nem számolt el, nem tudjuk mire költötte el a zuglóiak pénzét. Bízunk benne, hogy a NAV majd elszámoltatja” – írta bejegyzésében a helyi MSZP, amely a szeptemberi időközi önkormányzati választási vereséget is a képviselőnek rótta fel.

Két nappal később még keményebben szálltak bele Hadházyba, miután tudomásukra jutott, hogy a képviselő már rendszeres, havi apanázst kért a körzet lakóitól. A helyi szocialisták szerint ez felveti a személyes adatokkal való visszaélés, a csalás, a sikkasztás, a pénzmosás és az adóelkerülés gyanúját is.

Nyitókép: Hadházy Ákos a parlamentben 2019 november 20-án. (MTI/Illyés Tibor)

Összesen 96 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
GalGy
2022. október 21. 11:44
Nincs Zuglóban egy tökös választó, aki bemenne a képviselői fogadóórára, és számonkérné, hogy no, akkor milyen munkát is végzett az elmúlt félév alatt?!
Ani40
2022. október 20. 20:58
Ez a Hullaházi lófaszológus ugyan szemét egy állat, de nem hülye. A zsozsó az kell neki, és közben röhög a markába. Azok meg akik megválasztották őt, hát azok igazi hülyék.
kukasmacska
2022. október 20. 17:00
A képviselői munkának sokféle része van: van, aki aranyszájú szónok (Torgyán dr. -ra sokan emlékeznek még), van, aki a bizottságokban tevékenykedik, van, aki a törvények szövegezésében erős stb, stb. Hadházy az első, aki nyíltan kijelentette, hogy a Parlamentet semmibe veszi és sz@rba sem nézi, a parlamenti munka MINDEN része hidegen hagyja, éppen csak annyit fog tenni, hogy megfeleljen a minimumnak.
Töki
2022. október 20. 09:36
6 házyszar!!! 1 igazi, jellemtelen, szaralak!!! A kutyám nem bíznám rá!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!