Márki-Zay: Az árnyékkormány csak az ellenzék megosztására alkalmas

2022. szeptember 28. 15:00

Az ellenzék volt miniszterelnök-jelöltje azt mondta a Mandinernek, a Szentatya is támogatta anno a Szolidaritást, így nem meglepő, hogy az amerikaiak is adtak pénzt a kampányára.

2022. szeptember 28. 15:00
null
Almási B. Csaba
Almási B. Csaba

A jelek szerint az ellenzéki pártok nem sokat adnak véleményére, hiszen a kérése ellenére sem függesztették fel a parlamenti munkájukat addig, amíg Hadházy Ákos nem teheti le az esküt. Ezt hogyan értékeli?

Természetesen nem lepett meg, nyilván jobban szerettem volna, ha kiállnak mellette.

Miért nem lepte meg?

Az Országgyűlés nyitóülésének a bojkottja kapcsán is Hadházy álláspontjával értettem egyet, hiszen szimbolikus értékű volt, hogy nem vett részt rajta, mert szerinte nem volt tisztességes a választás. Azt a lépését sem támogatták az ellenzéki pártok, így egyáltalán nem volt számomra váratlan, hogy most is így tesznek.

Ha viszont számított erre, akkor miért szólította fel őket? Hiszen az elutasításuk kudarcot jelent az ön számára.

Azért mindig reménykedik az ember... Egyébként pedig valahogy fel kell hívni a figyelmet arra, hogy a két új jobbikos képviselő esküje után Kövér Lászlónak a korábbinál is kevesebb indoka maradt arra, hogy

ezt a lehetőséget megtagadja Hadházytól.

Más téma. Hogyan vélekedik a Dobrev-féle árnyékkormányról?

Az ellenzék megosztására alkalmas ez a lépés, a Fidesz hatalomban maradását szolgálja. Ha ugyanis hiteles alternatívát szerettek volna nyújtani a jelenlegi kormánnyal szemben, akkor nem önmagában a DK hozta volna létre. A Demokratikus Koalíció esélyeivel szemben egyébként is komoly fenntartásaink vannak, ugyanis ők az egyik legelutasítottabb párt Magyarországon

A Tiszták Koalíciójának árnyékkormánya hiteles alternatívát jelent?

Ez félreérthetően jelent meg a magyar sajtóban. A Tiszták Koalíciója azt jelenti, hogy mi nagy örömmel támogatunk minden tisztességes, becsületes magyar hazafit, kiállunk azok mellett, akik fellépnek a korrupció ellen, akik Putyin zsoldjában nem árulják el Magyarországot, az Európai Uniót és a NATO-t ...

Ki árulja el?

Teljesen nyilvánvaló, Orbán Viktor és a kormánya.

Akkor inkább váltsunk újra témát. Mit szól ahhoz, hogy megkezdődött a nyomozás amiatt, hogy a mozgalmát külföldről támogatták?

Azon vagyok meglepődve, hogy csak most.

Túl sokszor lepődik meg...

Ezt én tényleg korábbra vártam. Egyébként pedig mivel a parlamenti választási kampányban határozottan felléptünk Magyarország ezer éves történelmének legkorruptabb kormánya ellen, természetesen számítottunk arra, hogy jön a retorzió, lejárató akciók, hatósági vizsgálatok indulnak ellenünk. Ezért is hoztuk nyilvánosságra a kampányunk tételes pénzügyi elszámolását, bár megjegyzem, én ezt már korábban is megtettem minden egyes kampányom után.

S nem tart a nyomozás eredményétől?

Egyáltalán nem, állunk elébe, nekünk nincs takargatnivalónk. Minket nem támogatott Soros György, mint anno Orbán Viktort, ami aggályos volt, nagyon kíváncsi lennék, hogy mit kért cserében a jelenlegi magyar miniszterelnöktől az amerikai liberális dollármilliárdos...

Ön szerint semmi törvénybe ütközőt nem követtek el? Külföldi pénzeket nem szabad elfogadni a választás során.

Pártoknak nem szabad, de mi mozgalom vagyunk.

Csak emlékeztetném Önöket, hogy II. (azóta Szent) János Pál pápa is támogatta Nyugatról a lengyel Szolidaritás mozgalmat – ezt Orbán Viktor is jól tudja, hiszen ebből írta a szakdolgozatát. Azért is hasonló a helyzet, mert a Szentatya a pártállami diktatúra és korrupció ellen állt ki. Most Magyarországon mi is büszkék vagyunk arra, hogy ebben a küzdelmünkben kaptunk segítséget az amerikai magyar barátainktól.

Érdekes párhuzam.

Lehet, de igaz.

Ön vidáman sétálgatott a nagybányai polgármesterrel, aki hadjáratot kezdett a magyar nyelven felírt kürtős kalács ellen. Nem tette neki szóvá?

A kürtőskalács-incidensről a hivatalos városi felvonulás alatt értesültem, és megvitattam a polgármester úrral. Kértem a jó magyar-román viszony megőrzésére, amire ígéretet is tett, ahogy a magyar iskola ügyében is kértem támogatását a nagybányai magyarok számára. Chereches polgármester úr sikerei kísértetiesen emlékeztetnek Orbán Viktor miniszterelnök úr eredményeire, ez azonban soha nem lehet akadálya a testvérvárosi kapcsolatok ápolásának, illetve a magyar kisebbség melletti diplomáciai erőfeszítéseinknek.

Nyitókép: MTI-fotó

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
jánosbácsi
2022. szeptember 28. 18:22
Azért kell árnyékkormány , hogy az ilyen senkiházi Fidesz csicska mint te ne tudja az ellenzéki oldalt szándékosan lejáratni .
Vasalo
2022. szeptember 28. 17:54
#Csak emlékeztetném Önöket, hogy II. (azóta Szent) János Pál pápa is támogatta Nyugatról a lengyel Szolidaritás mozgalmat# Amit viszont MZP nem tud, akkoriban sem nálunk sem a lengyeleknél nem volt demokrácia, és egyáltalán nem voltak olyan törvények mint 2022-ben. Az USAban ilyen pénzekért már rácsos napot csodálna ez a nagy senki.
nick89
2022. szeptember 28. 16:15
Kell még ezután magyarázni, hogy gyurcsányi és Orbán kéz a kézben küzd ellenünk?
Gullwing
2022. szeptember 28. 16:09
Minek megoszatni ezeket, ostódnak magukról is: már így is hat részből áll a molékos veder.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!