Grúzia
15:002024. június 22.
Cseh Köztársaság
Törökország
18:002024. június 22.
Portugália

A budavári időközi választásnak az a tétje, megmarad-e V. Naszályi többsége

2022. szeptember 09. 06:40

Az ellenzék a Momentum elnökének, Gelencsér Ferencnek – ami nem túl jó ómen – a munkatársát, Korsós Borbála Erzsébetet indítja, a Fidesz a Budai Polgári Közösség elnökét, Fazekas Csillát.

2022. szeptember 09. 06:40
null
Almási B. Csaba

Bajba kerülhet az I. kerületi ellenzéki városvezetés, amennyiben folytatódik a trend és az időközi önkormányzati választáson ismét győz a Fidesz-KDNP, hiszen bizonytalanná válik vagy meg is szűnik a többsége. Jelenleg elvileg – a polgármesterrel, V. Naszályi Mártával együtt – tíz balliberális képviselővel szemben öt kormánypárti ül a budavári testületben. Két jobbikos városatya, Varga Dániel és Zsitnyák János már otthagyta a pártját, és több alkalommal is előfordult, hogy nem támogatta a városvezetés előterjesztéseit. Amennyiben pedig a Fidesz-KDNP szerzi meg a mandátumot vasárnap este, akkor V. Naszályiék mindössze hét képviselőre számíthatnak biztosan a tizenötből.

Gelencsér rossz ómen

2019 októberében itt, az 5. számú egyéni választókerületben (evk.) az ellenzék közös jelöltjeként a momentumos Gelencsér Ferenc a kormánypárti Jeney Jánosné ellen 53,56:46,44 százalékos arányban nyert, majd lett alpolgármester, áprilisban azonban listáról bejutott a parlamentbe, ezért kellett kiírni az időközi választást. Egyébként csaknem három éve az ellenzékiek a tíz egyéni választókerületből nyolcat húztak be, kettő lett a Fidesz-KDNP-é, ez utóbbiak három, előbbiek egy mandátumot szereztek a kompenzációs listán.

Az ellenzéki pártok most Korsós Borbála Erzsébettel szállnak ringbe. Ő korábban Gelencsér közvetlen munkatársa volt, s miután főnöke a Tisztelt Ház tagja lett, nem kis meglepetésre – hivatalbeli ténykedéséből, addigi szerepléseiből ugyanis erre nem lehetett következtetni – ő ült be külsősként az alpolgármesteri székbe. Ám Gelencsér inkább rossz, mint jó ómennek számít, a Momentum nemrég megválasztott elnökeként ugyanis katasztrofális teljesítményt nyújt, még

az értelmiségi holdudvaruk is nagyon elégedetlen a tevékenységével.

Vásárhelyi Mária szociológus például azt írta, „Fogalmam sincs, hogy miért esett Gelencsér Ferencre a Momentum tagságának választása, de hogy nagyon nagyot tévedtek, abban biztos vagyok”.

Információink szerint Gelencsér az önkormányzatban sem volt sokkal eredményesebb. Két témát erőltetett, az egyik a Vérmező megújítása, amelyre annak ellenére sok pénzt fordított Budavár, hogy a terület a főváros tulajdona – de nem is látszik, hogy mire költötték a milliókat. A másik hatalmas eredménye, a „faltól falig” takarítás programja, ennek viszont azért nem volt sok értelme, mert a korábbi fideszes irányítás alatt is kiemelt figyelmet fordítottak a köztisztaságra. S miután Korsós kampányában sok konkrétum nincs – biztonságos, tisztább, fejlődő kerületet ígér – gyanítható, hogy elődje nem túl hatékony munkáját vinné tovább.

Karácsonynak nem mindegy

V. Naszályi Márta pedig egy videós Facebook-posztban azzal ajánlja a momentumos Korsóst, hogy vele szolidáris, átlátható, zöldebb Budavárért dolgoznak. Ennél azonban sokkal érdekesebb, hogy a polgármester egyértelműen kijelentette, a Fidesz győzelme esetén megszűnne a koalíció többsége, tehát arra gondolt, hogy a volt jobbikos képviselőkre már nem számíthatnak.

Egyébként a Gyöngyösi Márton vezette alakulat neve nem is szerepel Korsós támogatói között, míg három éve Gelencsért támogatták Jakabék. A momentumos jelölt mellett nemcsak pártja meghatározó figurái – az elnökön kívül Fekete-Győr András, Donáth Anna, Hajnal Miklós – kampányoltak, hanem például Karácsony Gergely is, hiszen a főpolgármesternek nagyon nem mindegy, hogy a párbeszédes polgármester irányította kerületben megmarad-e a koalíció többsége.

Az időközi választáson a kormánypártok Fazekas Csillát indítják – aki korábban Böröcz László parlamenti képviselő munkatársaként vált ismertté. Fazekas az Eötvös Loránd Tudományegyetemen, valamint a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen szerzett diplomát, angol és német nyelven beszél. Hosszabb ideje aktívan vesz részt a kerület közéletében. A

nagyon népszerű Budai Polgári Közösség elnöke,

az I. kerület kulturális életében a rendszeres, heti gyakoriságú, nívós, érdekes és közkedvelt programok főszervezője. Választási programjában többek között az szerepel, hogy növelni kell a zöldfelületek arányát annak érdekében, hogy természetközelibb lehessen az itt élők lakóhelye. E mellett csökkenteni szeretné az átmenő forgalmat, megoldást akar találni a turistaforgalom és a parkolási problémák kezelésére, a gyalogátkelőhelyek biztonságosabbá tételére.

Fazekast Böröcz László miniszteri biztoson kívül Varga Judit igazságügyi miniszter, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és számos, első kerületben élő művész is támogatja, többek között Egri Péter, Kaiser Ottó és Pál István „Szalonna”. Függetlenként vesz részt a választáson Horváth Gergely, de róla még a helyi politikát figyelők sem tudnak szinte semmit.

Facebookos adok-kapok

Az időközi választáson szoros eredményre lehet számítani, mert meglehetősen kiegyenlítettek az esélyek. Ez annak ellenére is igaz, hogy csaknem három évvel ezelőtt ebben a választókerületben az ellenzék meglehetősen sima győzelmet aratott. Csakhogy az áprilisi parlamenti választási vereség után még mindig nem álltak talpra, 2010 óta talán még soha nem volt ilyen rossz állapotban a balliberális politikai erő, mint most. A Fidesz esélyeit javítja az is, hogy a budavári vezetés igencsak halovány teljesítményt nyújt, számos botrányos ügy jellemzi a tevékenységét. Már a harmadik jegyző vezeti a polgármesteri hivatalt, a gazdasági vezetők is sűrűn váltják egymást, ami nem vet jó fényt az önkormányzatra.

Facebookos adok-kapok közepette távozott a Budavári Kulturális Nonprofit Kft. művészeti vezetője, mert szerinte V. Naszályi rátelepedett az intézményre, ellentmondást nem tűrően befolyásolta a munkájukat, mondván, ő adja a pénzt, ezért azt kell csinálniuk, amit ő mond. Hudi László úgy fogalmazott, a Párbeszéd politikusa „formális és informális fenyegetettséget teremtett, aláásta a függetlenséget, kiszolgáltatottá tette a működést”. A polgármester persze mindezt tagadta, azt írta, „érthetetlen a sértettség és a szabadságharcos attitűd, illetve azt mutatja, hogy László nincs tisztában sem a cég feladatával, sem a működés alapjaival”.

Nagy port kavart az is, hogy a városvezetés sportközpont helyett egy hatalmas,

62 állásos buszpályaudvart akart kialakítani

két budapesti kerület, az első és a tizenkettedik határán, a Mészáros utcában. A környék lakói tiltakoztak, sőt, lemondásra szólították fel V. Naszályit, az ott élők ugyanis úgy vélték, megszegte a választási ígéretét, hiszen velük erről nem egyeztetett. Ha megvalósul a létesítmény, ez lett volna az ország egyik legnagyobb buszterminálja, a tervek szerint napi több száz turistabusz fogadása, parkolása és indítása mellett éjjel távolsági buszdepóként is működött volna, ami egyáltalán nem való a Vár közelébe. A polgármester végül visszakozott, az elkészült, de meg nem valósult műszaki tervek viszont így is több mint tíz millió forint kiadást jelentettek.

Több botrányos ügy volt

A korábbi ígéretek ellenére az átláthatóságnak híre hamva sincs. 2019-hez képest másfélszer annyian dolgoznak az önkormányzatban és csaknem kétmilliárd forinttal költenek többet személyi és dologi kiadásokra évente. Csak hab a tortán, hogy a DK-s alpolgármesterről, Csobánczy Gáborról kiderült, hogy a teljesen üres vagyonnyilatkozata ellenére egy szlovák cégen keresztül birtokol számos céget, mely az önkormányzattal is kapcsolatba hozható, még dubaji érdekeltségére is fény derült. A ügy kirobbanása után a szlovák céget Csobánczy egyszerűen átíratta az anyja nevére. Ez V. Naszályi Márta polgármester szerint belefér, hiszen semmilyen következménye nem lett az ügynek. A hírek szerint Csobánczy, akkori alpolgármester-társának és barátjának, Gelencsér Ferencnek is köszönheti, hogy az ügynek nem lett következménye, mert a Momentum kiállt mellette.

Információink szerint az sem tetszett az itt élőknek, hogy a korábbi évekkel ellentétben 2021-ben elmaradt a várnegyed utcáinak megszokott karácsonyi kivilágítása. A Városházával szemben (a fákkal teli, erre abszolút alkalmatlan) Kapisztrán térre 68 millióért jégpályát terveztek: az alapjait meg is építették, de soha nem használták, majd hetekkel később lebontották. A polgármester a lezárt budai Duna-part szakaszon Lidót akart kialakítani, de lehetett tudni, hogy az árnyék nélküli területre a rendkívüli nyári hőségben szinte senki nem vágyakozik. Az apró Mária térre pedig szabadidős parkot terveztek a nyári idényben, ezzel – ha megvalósul – teljesen

felborult volna a mindennapi közlekedés.

Csak a kormánypárti tiltakozás hatására sikerült átmenetileg megakadályozni a patinás Márványmenyasszony étterem lebontását (Széchenyi István lagzijának színhelyét, melynek gyakori vendége volt Wesselényi Miklós, Szigligeti Ede, Jókai Mór, Ady Endre), helyére ugyanis ormótlan épülettömböt akarnak felhúzni. V. Naszályira egyébként is jellemző, hogy sok mindenbe belefog, elkölt egy halom pénzt, majd – magától vagy mástól hallva – rájön, hogy ezek értelmetlen elképzelések és visszakozik. Hasonló a városvezetési stílusa, mint Karácsony Gergelynek – nem egy ötlet egyébként valószínűleg a főpolgármestertől származik –, ami nem véletlen, hiszen mindketten a Párbeszéd politikusai.

Nyitókép: Turisták sokasága a Budai Vár Szentháromság terén, a Halászbástyánál. Balra Szent István király lovas szobra, Stróbl Alajos szobrászművész 1906-ban állított alkotása. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

 

Töltődjön fel a Mandinerrel!

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2022. szeptember 12. 12:07
Szépen lassan visszavesszük Budapestet is. Tavasszal az egyesített lipsik a külső kerületekben is csak minimálisan tudtak nyerni, azóta az ellenzék szétesett a Fidesz pedig halad előre. A felelősség sosem volt még ekkora, de ha ezt túléljük (túl fogjuk), akkor talán megint prosperáló évek kövezkezhetnek.
masikhozzaszolo
2022. szeptember 09. 10:09
Marad minden. Van elég libsi/komcsi ott is.
nyugalom
2022. szeptember 09. 09:36
Aszaly takarodjon a varbol bandastol! Varbeliek, szavazzanak, menjenek el!
Kristály
2022. szeptember 09. 09:01
Naszály = aszály nyomor szegénység .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!