Felmentették az Országos Meteorológiai Szolgálat elnökét és elnökhelyettesét

2022. augusztus 22. 17:49

A minisztérium közleményében nincs indoklás, az új vezetőkről később döntenek.

2022. augusztus 22. 17:49
null

Palkovics László, a Technológiai és Ipari Minisztérium vezetője azonnali hatállyal felmentette az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) elnökét, Radics Kornéliát, valamint szakmai elnökhelyettesét, Horváth Gyulát – közölte a minisztérium hétfő délután. A levélben nincs indoklás, az új vezetőkről később döntenek.

Ahogy arról a Mandiner is beszámolt, az augusztus 20-i nemzeti ünnep biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs az államalapítás ünnepén, augusztus 20-án 12 órakor ülést tartott. Az Országos Meteorológiai Szolgálat átfogó előrejelzése, valamint a tűzijáték- és rendezvényszervezők helyzetértékelése alapján akkor megállapították, hogy a 21 órára tervezett tűzijáték biztonságos megrendezéséhez szükséges feltételek nagy valószínűséggel nem teljesültek volna, így annak elhalasztásáról döntöttek. 

Elnézést kértek a tévedésért

Vasárnap aztán az OMSZ a közösségi oldalán igyekezett elmagyarázni, hogy miért jelzett esőt augusztus 20-ára a késő délutáni és az esti órákra az ország középső részére.

Mint írták, „a szombati nap eseménydúsan indult, délről észak felé haladó záporos, zivataros tömbök egyre inkább összeálltak, így délelőtt már inkább változó intenzitású eső, illetve egy-egy beágyazott zivatar öntözte a középső tájakat. A délelőtti órák végére ez a csapadéktömb elkezdett gyengülni, és kelet felé tolódni”.

Majd azzal folytatták, hogy „a késő délutáni órák folyamán a várakozásoknak, illetve

csupán a Dunántúlon, a Balaton térségében alakultak ki zivatarok, az ország nagyobb részén pedig az esti, éjszakai órák nyugalomban teltek. Az éjszaka második felétől pedig mérsékelt intenzitású záporeső kezdett re az ország keleti, délkeleti felén” – tették hozzá.

„Ez a bizonytalansági faktor sajnos benne van a szakmánkban”

„A szombat esti események a tegnap délelőttig rendelkezésre álló modelleredmények, illetve az ezekből alkotott forgatókönyvek nem valósultak meg. Az akkori eredmények közül a legkevésbé valószínű történt meg. Ez a bizonytalansági faktor sajnos benne van a szakmánkban, ezt igyekeztünk kommunikálni is. Elnézést kérünk a kellemetlenségekért!” – olvasható az OMSZ Facebook-oldalán közzétett bejegyzésben.

Kapcsolódó tartalom

Alaposan elmérte az OMSZ: simán meg lehetett volna tartani az augusztus 20-i tűzijátékot
Téves előrejelzések miatt maradhatott el az ünnepi tűzijáték. Bővebben...

***

Elnézést kért az Országos Meteorológiai Szolgálat az augusztus 20-ai tévedéséért
Közösségi oldalukon azt írták: „a modelleredmények, illetve az ezekből alkotott forgatókönyvek nem valósultak meg”. Bővebben...

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

 

 

 

 

Összesen 1017 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kata56
2022. augusztus 23. 19:15
..
zsolti123
2022. augusztus 23. 18:01
Az OMSZ integritásának visszaállítása és szakmai függetlenségének megőrzése érdekében az alábbi lépéseket tartják elengedhetetlenül szükségesnek: ... Az augusztus 20-ra vonatkozó meteorológiai prognózisok szakmai kiértékelését független vizsgálóbizottság által. A kiértékelés nyilvánossá tételét. !!! A vizsgálat idejére dr. Radics Kornélia és Horváth Gyula felmentésének visszavonását.!!! Ez aztán "független" vizsgálat lehet... https://24.hu/belfold/2022/08/23/orszagos-meterorologiai-szolgalat-tuzijatek-augusztus-20/amp/
GMarci
2022. augusztus 23. 17:42
https://www.origo.hu/itthon/20200504-vilagviszonylatban-is-kiemelt-szervezette-notte-ki-magat-az-orszagos-meteorologiai-szolgalat.html
korona.2.0
2022. augusztus 23. 16:37
A televíziókban, különösen az állami 1-esben CSAPNIVALÓ a meteorológiai jelentés "műsor" ! Magával az időjárással már alig foglalkoznak, hanem inkább valamiféle természetismertető műsort adnak elő. Rettenetes ! A Hírtv-ben egy szörnyű reklámot kell végigszenvedni, mire egy semmitmondó, rossz térképpel bemutatott röpke "időjárásjelentés" következik, ami nulla. Az ATV-ben szintén szörnyű és rosszul áttekinthető időjárás jelentés látható. Bármelyikünk ezeket a "szolgáltatásokat" is elmondhatnánk. Tragikusak ! Ezek annyira slamposak, hogy nem valók nézettségre. Még az Időkép is elég sok fogyatékossággal jelenik meg, mert nem elég modernizált BRAVÚROKKAL elkápráztatni a nézőket ! Akarjuk tudni az egész világ, Európa és szűkebb környezetünk időjárását és a várhatóat is !!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!