Alaposan elmérte az OMSZ: simán meg lehetett volna tartani az augusztus 20-i tűzijátékot

2022. augusztus 21. 13:50

Téves előrejelzések miatt maradhatott el az ünnepi tűzijáték.

2022. augusztus 21. 13:50
null

Mint arról korábban lapunk is beszámolt, az OMSZ már augusztus 19-én baljós előrejelzést tett közzé, amelyben közölte: veszélyben vannak az augusztus 20-i programok. Erről itt írtunk bővebben.

Az Operatív Törzs téves információk birtokában dönthetett

Az előzetes tájékoztatásnak megfelelően az augusztus 20-i nemzeti ünnep biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs augusztus 20-án 12 órakor ülést is tartott. Az Országos Meteorológiai Szolgálat legfrissebb, átfogó előrejelzése (ennek kapcsolódó részletei lentebb), valamint a tűzijáték- és rendezvényszervezők helyzetértékelése alapján megállapította, hogy a 21 órára tervezett tűzijáték biztonságos megrendezéséhez szükséges feltételek nagy valószínűséggel nem teljesülnek, így annak elhalasztásáról döntött.

Azonban

Az Operatív Törzs ugyanis augusztus 20-án az alábbi tájékoztatást kapta az Országos Meteorológiai Szolgálattól:

2022.08.20-a időjárása a nap hátralévő részében a következőképpen alakul:

Déli irányból folytatódik a frontálzóna áthelyeződése a Kárpát-medence térségébe, így az időjárás csapadékos jellege az este folyamán is megmarad.

Mivel a reggeli óráktól hosszabb-rövidebb megszakításokkal fordult elő csapadék, és ez folytatódik a délutáni órákban is, így a felhőalapok csökkenése várható. Jelenleg Budapesten a felhőalap 4000FT-en van (kb. 1300 m), alatta a csapadék miatt beképződött foszlányfelhőzet 1000FT-en (kb. 300 m) helyezkedik el. Az esti órákig több hullámban várható további konvektív (záporos, zivataros) csapadék kialakulása a főváros környékén, így estére a felhőalap 2500-3500FT (kb. 800-1100 m) közé csökken majd, mely tartós  csapadékban szintén 1000FT (300 m) körüli felhőalapokat vonz magával.

A szél az esti órákban ÉNY-i irányú lesz, a legerősebb lökések erőssége 25-30km/h között valószínű.”

Az Operatív Törzs még a tisztavatás után is azt az információt kapta, hogy az OMSZ úgy látja: 75-80 százalék az esély rá, hogy 21 óra körül eső/csapadék/felhőszakadás lehet.

Eső azonban mégsem volt.

A tervek szerint a tűzijáték új időpontja 2022. augusztus 27. szombat, 21 óra – olvasható Kovács Zoltán, nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár Facebook-bejegyzésében.

 – olvasható Kovács Zoltán, nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár ében.

Nyitókép: Facebook

Összesen 288 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dezsőke
2022. augusztus 23. 13:57
békét
korona.2.0
2022. augusztus 23. 12:25
NEM KELLETT VOLNA MEGTARTANI a tűzijátékot, mert akkor még erős SZÁRAZSÁG VOLT. Egy szikra lángra lobbanthatta volna a Budai erdőket, a Margitszigetet, de még Pestre is leszállhatott volna a tűzkakas ! A televíziókban, különösen az állami 1-esben CSAPNIVALÓ a meteorológiai jelentés "műsor" ! Magával az időjárással már alig foglalkoznak, hanem inkább valamiféle természetismertető műsort adnak elő. Rettenetes ! A Hírtv-ben egy szörnyű reklámot kell végigszenvedni, mire egy semmitmondó, rossz térképpel bemutatott röpke "időjárásjelentés" következik, ami nulla. Az ATV-ben szintén szörnyű és rosszul áttekinthető időjárás jelentés látható. Bármelyikünk ezeket a "szolgáltatásokat" is elmondhatnánk. Tragikusak ! Ezek annyira slamposak, hogy nem valók nézettségre. Még az Időkép is elég sok fogyatékossággal jelenik meg, mert nem elég modernizált BRAVÚROKKAL elkápráztatni a nézőket ! Akarjuk tudni az egész világ, Európa és szűkebb környezetünk időjárását és a várhatóat is !!!
betakentaur
2022. augusztus 22. 19:29
Amennyiben a mai technikai háttérrel nem képes egy meteorológiai szervezet ilyen horderejű kérdésben, ilyen rövid időre előre egyenes választ adni, valamit elmulasztott fejleszteni, vagy átaludta az elmúlt éveket. Szerintem. Amennyiben pedig nem fejlődött a háttér és nem megfelelő a technika, akkor ki kellett volna állni a nyilvánosság elé azzal, hogy nem tudnak megfelelni az elvárásoknak és azért lemondani továbbá Orbánozni egyet. Mindegy honnan közelítjük, ezt meg kellett volna tudni oldaniuk. Pucátlan beszari mindenki.
roughneck
2022. augusztus 21. 20:57
Na, az OMSZ szakertoi gardaja testuletileg elmegy a jo edesanyjaba. Akkor, amikor egy hetre elore meg lehet josolni, hogy plusz-minusz 1-2 oras elteressel mikor fog eleredni az eso, ez nem szinvonal, hanem szabotazs!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!