Orbán: Ha gyorsan változik a katonai helyzet, egyre inkább olyan városok nevét fogjuk hallani, amiket már ismerünk

2022. július 01. 11:19

„Sürgősen be kell rúgni a motorokat és a haderőfejlesztési programokat két háromszorosára kell növelni” – fogalmazott a miniszterelnök.

2022. július 01. 11:19
null

Mint arról beszámoltunk, péntek reggel a Kossuth Rádió vendége volt, ahol többek között arról beszélt: nem szankciókra van szükség, hanem azonnali tűzszünetre, azonnali béketárgyalásokra. Tudósításunkat az interjúról ide kattintva olvashatja.

Még hazánkhoz is közeledhet a háborús zóna

A beszélgetés egy részén szóba került a front jelenlegi állása is. Orbán Viktor elmondta: bár a híradásokban jelenleg távoli városok neve hallható, és Luhanszk meg Donyeck is távoli helynek tűnik, amelyek nincsenek benne a mindennapi magyar közbeszédben, ha gyorsan változik a helyzet, a háborús zóna sokkal gyorsabban közeledik majd Magyarország felé.

Így gyorsítani kell a hazai haderőfejlesztési programot, és hazánk védelmi képességeit meg kell erősíteni,

ezen is sokat gondolkodott.

Határvadász egységekre van szükség

Fogytán a katona, szembe kell nézni a realitással, van egy 138 milliós Oroszország és egy harmincegynéhány milliós Ukrajna. Komoly haderőt jelentenek, hősiesen harcolnak, de lassan a katonai realitások érvényre jutnak. Most még nem beszéltük meg azt, hogy ha az ukrán front összeomlik. De az a kifejezés, hogy a helyzet egyre rosszabb, hogy naponta 100-1000 katonát veszít Ukrajna.Úgy jöttem haza, hogy egyfolytában égett a piros lámpa a fejemben. Úgy tűnik, hogy a front, Donyeck, Luhanszk messze van. Ezek olyan idegen, távoli helyeknek tűnnek. De ha gyorsan változik a katonai helyzet, akkor egyre inkább olyan városok nevét fogjuk hallani, amiket már ismerünk. Sürgősen be kell rúgni a motorokat és a haderőfejlesztési programokat két háromszorosára kell növelni” – fogalmazott a miniszterelnök, aki azt is megemlítette, – amire a hétfői, Toroczkai Lászlóval vívott parlamenti vitájában is tett utalást – hogy mivel a migrációs nyomás erősödni fog, új szervezeti erőre van szükség. Mint fogalmazott, a katonákat le kell vezényelni a határról, hogy részt vehessenek a hadsereg erősítésében.

A rendőrség esetében pedig a határra vezényelt rendőrök valahonnan ugyancsak hiányoznak,

eljött a pillanat, hogy határvadász egységeket szervezzünk.

Mint a miniszterelnök tájékoztatott, egyre erőszakosabbak az illegális migránsok és az embercsempészek, és az erőszakkal szemben plüssmacikkal és virágcsokrokkal nem lehet védekezni” – tette hozzá. „Nekünk most néhány ezer jól kiképzett határvadászra lesz szükségünk a következő hónapokban” – fogalmazott a miniszterelnök. 

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Összesen 118 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Xebulon
2022. július 02. 11:24
Mi a szart fog csinálni néhány ezer határvadász egy támadó Oroszország ellen? A határvadászok a migránsok ellene kellenének, de abból nem akar jönni több, mint amit a mostani rendvédelem amúgy lekezel. Oroszország ellen inkább egy 100-200 ezres kiképzett seregre lenne szükségünk. Vagyis az ukrán migránsokat kellene minél hamarabb munkára fogni - ja ehhez kellene néhány ezer tanár is, aki magyarul tanítja őket, vagy ukránul minket. De ma még a maradék tanárt is elzavarják. És ha már integráltuk 40-50 ezer ukránt a Mészáros üzemekbe dolgozni, akkor a felszabaduló magyar munkaerőt el lehet küldeni a seregbe tankelhárító képzésre.
Lami
2022. július 01. 15:52
Remélem az Árpád- vonalbol van meg valami használható rész. A 14db gripen kurva kevés. Svédektöl vagy dél afrikától kell venni legalább még két rajnyit. Ott le van zsirozva 12 db gripen
Mr.Woof
2022. július 01. 15:28
Orbán abbahagyhatná a pénteki rádióinterjúzást. Árt a forintnak.
confitür
2022. július 01. 15:09
Sajnos a Natot irányÍtó USA a háború eszkalálódásában érdekelt. Ennek megfelelően még sokáig háború lesz. Oroszország megszerzi azokat a területeket amiket meg akar,jó lenne,ha visszacsatolnák Magyarországhoz az elrabolt Kárpátalját,ugyanis az Ukrán nacionalizmus a háború után sem fog megváltozni. Tudom,ez csak egy szép álom,de a 100 év már régen letelt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!