Márki-Zay hadat üzent Gyurcsánynak

2022. július 31. 18:25

Márki-Zay szerint Gyurcsány Ferenc nem akarta leváltani Orbán Viktort. Sem anyagilag, sem emberekkel nem akart hozzájárulni a kampányhoz. A két politikus harca azóta tart, hogy a hódmezővásárhelyi polgármester lett a befutó a kormányfő-jelölti versenyben.

2022. július 31. 18:25
null

Hiába a választási vereség, továbbra sincs béke az ellenzéki oldalon: ismét odaszólt egymásnak Márki-Zay Péter, a baloldal bukott miniszterelnök-jelöltje és a Demokratikus Koalíció.

Ahogy már röviden beszámoltunk róla, a Mindenki Magyarországa Mozgalom vasárnapi elnökségi ülése után közzétett videón a párt bejelentette: számukra a választást követően az összefogás helyett már a hiteles alternatíva felépítése a cél.

Márk-Zay közölte: az elnökség legfontosabb döntése az volt, hogy

nem fogják támogatni a DK jelöltjeit az elkövetkező időközi választásokon. 

Magyarázata szerint ennek a közvetlen kiváltó oka az, hogy az elmúlt időszakban a DK több alkalommal ráindult közös jelöltekre, megosztva az ellenzéki szavazatokat. Példaként említette a legutóbbi, 16. kerületi választás esetét, ami Márki-Zay szerint 

 a „legtisztességtelenebb, legbecstelenebb” magatartás volt a DK részéről.

De az MMM elnöke megemlítette a 11. kerületi választást is.

„Ez a tisztességtelen, becstelen magatartás nem maradhat következmények nélkül ” – szögezte le a baloldal bukott miniszterelnök-jelöltje.

Ettől függetlenül az MMM az összefogásból adódó kötelezettségeit a jövőben teljesíteni fogja – tette hozzá

Márki-Zay igyekezett egyenlőségjelet tenni Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc közé, 15 pontban összefoglalva a sérelmeiket és problémáikat.

Így például azt, hogy szerintük a választás előtt is azt tapasztalták, hogy Gyurcsány Ferenc nem akarta leváltani Orbán Viktort. Se anyagilag, sem emberekkel nem akart hozzájárulni a kampányhoz, sőt, sok lépésével kifejezetten akadályozta a jelenlegi miniszterelnök leváltását.

Felhánytorgatta Gyurcsánynak a 2006-os eseményeket is,

amikor azonosítószám nélküli rendőrök földön fekvő, ártatlan embereket rugdostak és ütlegeltek.

Ennek pedig nem lett következménye, sőt Gergényi Péter akkori budapesti rendőrfőkapitány még kitüntetést is kapott. Gyurcsány idején orosz kémek magyar állampolgárokat hallgathattak ki a magyar hatóság épületében – hívta fel a figyelmet. Emlékeztetett a 2019-es önkormányzati választásokra is, amikor a DK szintén felrúgta az előzetes ellenzéki megállapodást.

Elfogadhatatlannak nevezte, hogy egy ellenzéki párt a saját képviselőivel zsarolja az ellenzéki polgármestereket, ahogy ez Hódmezővásárhelyen is történik. 

Márki-Zay az ellenzéki szövetséget eláruló pártnak nevezte Gyurcsányékat.

A Demokratikus Koalíció a Telex cikke szerint szűkszavúan reagált Márki-Zay kijelentéseire. „Hódmezővásárhely polgármesterével szívesen beszélgetünk Hódmezővásárhely ügyeiről, de csak arról, ugyanis korábbi országos politikai szerepvállalása és megszólalásai minden idők legnagyobb fideszes kétharmadához vezettek” – írta Barkóczi Balázs, a DK szóvivője.

Nem ez az első csörte és üzengetés Márki-Zay és Gyurcsány között: a DK elnökének

a kezdetektől fogva csípte a szemét, hogy végül nem Dobrev Klára, hanem ő lett a befutó a miniszterelnök-jelölti versenyben.

Emlékezetes például, amikor Gyurcsány a Facebook-oldalán üzent Márki-Zaynak tavaly októberben, miután utóbbi szerint a DK elnöke vétózta meg az MMM részvételét a hatpárti egyeztetésen. „Péter ne hazudj korán reggel!” – üzente akkor Gyurcsány. De később is beleszállt a közös kormányfő-jelöltbe, nehezményezve, hogy „gyurcsányozik”.  

Márki-Zay sem volt rest, többször is kritizálta a DK elnökét, miközben elismerte, hogy gyakorlatilag ő a főnök a baloldalon.  Pár hete a katatüntetések kapcsán is nekiment Gyurcsánynak, mondván, a kormányváltáshoz szükséges hiteles alternatívát a DK elnökével felálló ellenzéki összefogás képtelen volt és képtelen is lesz biztosítani.

Gyurcsány és a többi párt már az elvesztett választás estéjén Márki-Zayt kiáltotta ki bűnbaknak, erre az érintett később azzal vágott vissza, hogy a DK elnöke „Alig várta, hogy elbukjuk a választást.”

Emlékezetes volt az a tényfeltáró cikk is, amely megmutatta, micsoda ellentétel feszültek az ellenzéki pártok között a kampány során. 

Nyitókép: Márki-Zay Péter a választások estéjén (fotó:MTI/Illyés Tibor) 

Összesen 60 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dezsőke
2022. augusztus 01. 19:33
békét
Dezsőke
2022. augusztus 01. 19:30
békét
Tatulus
2022. augusztus 01. 00:25
Ezek ilyenek! Miniszterelnök jelöltek! Azok is maradnak! Mindörökké!
Gyzoltan
2022. július 31. 22:10
"Márki-Zay hadat üzent Gyurcsánynak" Ezt még a kissé nehéz felfogású Gyurcsánynak is illik megértenie! Arra használják, arra még jó, hogy a hátán kapaszkodjanak fel az uborkafára! Vélem, hogy már a Mazsihisz sem számít igazán Gyurcsányra. Valószínű, hogy ezt jelezték is felé, ezért van mostanában maga alatt...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!