Jakab Péter és a Jobbik: kívül egyre tágasabb

2022. július 19. 06:00

Új mozgalmat épít, hamarosan távozhat pártjából a harsány képviselő. Megkeresésünkre azonban sem ő, sem pártja nem volt hajlandó válaszolni.

2022. július 19. 06:00
null
Kacsoh Dániel
Kacsoh Dániel

Szinte biztos, hogy Jakab Péter otthagyja a Jobbikot – értesültünk több pártközeli forrásból. Hogy az érintett valóban így tervezi-e, illetve hogy a pártvezetés tud-e erről a szándékáról, netalántán támogatná-e a kilépést, arra azonban hivatalos válaszokat nem kaptunk. Gyöngyösi Márton nemrég megválasztott pártelnökkel sikerült beszéltünk, ám ő a sajtóosztályhoz irányított minket. Sem a párt, sem maga Jakab nem válaszolt cikkünk megjelenéséig felvetéseinkre.

A politikus 2020-ban lett Vona Gábor lemondása, majd Sneider Tamás távozása után a Jobbik vezetője, s

irányításához köthető az egykor Gyurcsány-ellenes formáció teljes betagozódása a hatpárti ellenzéki összefogásba.

Olyannyira, hogy a DK elnöke maga vallotta be egy rádióinterjúban: külön paktumot kötöttek a Jobbikkal az előválasztási jelöltállítás során. A két párt szinte véd és dacszövetséget kötött, politikusaik akkor sem kritizálták egymást, amikor mások megtették. Mind a DK, mind a Jobbik élen járt ugyanakkor Márki-Zay Péter hibáztatásában az árpilis 3-i választási vereségért.

A taktikázással azonban végül a Jobbik kifejezetten rosszul járt: a 2018-as 26 fősből alig tízfős frakció lett, így a tagságon belül komoly elégedetlenség alakult ki az irányvonallal, illetve a kissé túlmozgásos, harsány akcióiról és „kisemberi” pózairól elhíresült elnökkel szemben. Ennek az lett a vége, hogy bár a voksolást követő tisztújításon kihívójával, Stummer Jánossal szemben megvédte az elnöki posztját, Jakab végül kénytelen volt – egy választmányi ülés ideje alatt – lemondani.

Jakab reputációját egy tisztázatlan nemi erőszakbotrány és a korábbi bizalmas, Potocskáné Kőrösi Anita szervezkedése is kikezdte. Mint június 8-i posztjában írta: „A Fidesszel bármikor megküzdök, de a Jobbikkal nem harcolok. Köszönöm a tagság kitartó bizalmát, az elnökségi tagok közül pedig Szabó Gábor, Z. Kárpát Dániel és Dr. Lukács László támogatását. Nem fogom elfelejteni. Jobbikosok, ha szükség lesz rám, szóljatok! Munkámat a Jobbik frakcióvezetőjeként folytatom, az elnökségnek további jó munkát kívánok.”

Ezt követően a felsoroltak között nem szereplő, korábbi zsidó-listázós botránya miatt ma is magyarázkodni kényszerülő Gyöngyösi Márton lett az elnök, majd

a minap Jakab a komoly befolyást és anyagi biztonságot jelentő frakcióvezetésről is kénytelen volt elbúcsúzni.

Ennek kapcsán már kevésbé finomkodott, lényegében a kormánnyal való kollaborációval vádolta meg saját pártját.

„A Jobbik ma leváltott a parlamenti frakció éléről, teljesítve a Fidesz vágyát. Ti azonban ne aggódjatok. Az igazság kimondásához, a kormányellenes küzdelemhez nincs szükségem titulusokra. Csak Rátok! Hogy a Jobbik merre tart, nem tudom. Egy biztos: én maradok a nép pártján!” – írta aligha magyarázatra szoruló, a távozást belengető július 15-i Facebook-bejegyzésében. Jakabnak ez pénzügyileg is komoly érvágást jelent.

Előzőleg egy videójában az Országgyűlés folyosóján arról beszélt: „Hát ez a hely itt a Parlament, ahová utálok bejönni, méghozzá azért, mert tele van szar emberrel.” Még utalást sem tett arra, hogy esetleg kizárólag a kormánypárti frakciókra gondol.

A jelenleg még jobbikos képviselő új Facebook-oldalt hozott létre, A nép pártján elnevezéssel, egy ideje pedig nem használja felületein a Jobbik logóját. Mindebből nem nehéz kiolvasni:

Jakab új brand-et épít, kezdi leválasztani magát eredeti pártjáról, melynek egyébként több mint tíz éve a tagja, politikusa.

Nyitókép forrása: Facebook

Összesen 51 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Revizor
2022. július 22. 15:14
Azért ennyi retardalt régen gyült össze ! Mikor a nép seggéről ez a kormány nem csak a takarót húzza le hanem az élhetesét is elveszi és a sok baromarcú egy embert elkezd szapulni . Csak annak elfelejtettek utánna nézni hogy a Jakab keze alatt a párt tagsági létszáma és az alapszervezetek száma országosan hogy meg nőt ! Az hogy ez a összefogás sajnos így szétzilalta a pártokat arról nem csak ő sok mindenki tehet ! De legjobban a Karácsony vissza lépése volt a baj kezdő lépése . Majd jöttek MZP hülye kijelentései és így tovább......
zovirax
2022. július 19. 17:02
"Új mozgalmat épít, hamarosan távozhat pártjából a harsány képviselő" Nem harsány ez csak egy sík hülye idióta...
Tidal_wave
2022. július 19. 16:28
Lyákób a nép szolgája...
Hill
2022. július 19. 13:19
Aki paraszt, az is marad
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!