Baán László: Hamis mítosz a Liget túlterheltsége

2022. július 11. 20:17

A Liget-projekt meccs politikai értelemben eldőlt – jelentette ki a miniszteri biztos.

2022. július 11. 20:17
null

Hamis mítosz a Liget túlterheltsége – állítja Baán László miniszteri biztos, aki biztos abban, hogy hosszú távon gazdasági szempontból is megtérül az eddig 250 milliárdos befektetés. Azt is biztosra veszi, hogy a beruházás nem áll meg, a Nemzeti Galéria is megépül. Úgy véli, a főváros pusztán politikai okokból támadja hamis zöld érvekkel a projektet – írja a Baán Lászlóval készített interjúban a HVG.

Óriási érdeklődés övezi a Bosch-kiállítást

A miniszteri biztos elmondta az interjúban: „az, hogy jelenleg egyszerre láthatók a Szépművészetiben Hieronymus Bosch és Henri Matisse művészetét átfogóan bemutató tárlatok, tervezett volt.

Ez a két óriási jelentőségű életmű létünk két teljesen különböző megközelítését mutatja be. Amíg Bosch az emberiség sötétebbik oldalát veszi górcső alá, addig Matisse a fény és az életöröm mestere. Ezek mellett idén volt még egy kiemelkedően fontos Cézanne-bemutatónk (Cézanne-tól Malevicsig címmel), ősszel nyílik majd az El Greco-kiállítás, a Nemzeti Galériában pedig tavaly, a második félévben volt az átfogó Gerhard Richter-tárlat. Ezt a sorozatot alapvetően így terveztük, egyedül a Cézanne volt az, amit korábban akartunk megnyitni, csak a pandémia miatt csúszott.”

Baán László hozzátette,

A közvetlen költségek ilyen látogatószámnál már nagyjából megtérülnek, de maga a múzeumi alapműködés – nemcsak nálunk, de bárhol másutt Európában – állami támogatás nélkül fenntarthatatlan lenne.” – tette hozzá. 

Emellett a miniszteri biztos megjegyezte: „most tavasszal semmivel sem kevésbé döntöttek a választók a Ligetről, mint a 2019-es önkormányzati választásokon, amelynek eredményére, mint felhatalmazásra folyamatosan hivatkozott a fővárosi vezetés a Liget-projektet akadályozó fellépései esetén. Az emberek természetesen soha nem egy konkrét ügyről szavaznak, sem a helyi, sem az országos választásokon, hanem versengő politikai ajánlati csomagok közül választanak. Ezekben a „csomagokban” 2019-ben és 2022-ben is, mindkét oldalon látható helyen, stratégiai vállalásként szerepelt a Liget-projekthez, Magyarország száz éve legnagyobb kulturális fejlesztéséhez való viszony.

„A Liget-projekt meccs politikai értelemben eldőlt”

„A Liget-projekt meccs politikai értelemben eldőlt. Nem azért, mert a miniszterelnök azt mondta, hogy a kormány fel fogja építeni az Új Nemzeti Galériát. Hanem pont fordítva:

Kiemelte továbbá, hogy: „a főváros 2019-ben megválasztott új vezetése hivatalba lépése óta, a kormányoldal erre vonatkozó többszöri javaslatát elutasítva, semmiféle tárgyalásra nem volt hajlandó a Liget projektről – tehát mivel nem voltak tárgyalások, nem lehetett egyetlen javaslatukat sem lesöpörni az asztalról” – tette hozzá.

Baán kifejtette: „A projektet legharsányabban ellenző politikusok, jelesül a jelenlegi fővárosi vezetés évekig úgy gondolta, hogy ezzel a nettó politikai termékkel, a Városliget úgynevezett „védelmével”, vagyis a Liget-projekt folyamatos gyalázásával megütötte a főnyereményt: egy érzelmileg és morálisan is jól hangzó témával erősítheti a saját táborát, s legfőképp olcsón, bármiféle valós, saját teljesítmény nélkül bizonyíthatja a zöldnél is zöldebb elkötelezettségét. Ez a politikai kalkuláció éveken keresztül biztos szerzett is híveket, csak azzal nem számolt, hogy végül majd szembejön a valóság – s a megújított Liget-részeket látva a saját híveik fogják megkérdezni, hogy miért is hazudtak nekünk, hol van itt a tönkretétel és pusztulás?”

Arról is beszélt a főigazgató: „A Liget tényleges környezeti túlterhelésének legfőbb tényezője egyébként a rajta a Kós Károly sétányon keresztül zúduló, napi akár 10–15 ezres autóforgalom. Ha a főváros nem pusztán zöldarcoskodna és szimpla politikai haszonszerzésből foglalkozna a ligetvédelemmel, akkor már réges-rég lezárta volna a Kós Károly utat és a Hungária úti felüljáróról oda vezető le-, illetve felhajtókat. Ehhez nem kell semmiféle pénz vagy kormányzati döntés – ezt csakis a főváros tudja és tudta volna eddig is bármikor, egyetlen nap alatt megtenni, ha csak tizedannyira szívén viselné a Városliget sorsát, mint amennyire ezt magáról mutatni szereti.”

Nyitókép: Mátrai Dávid/Mandiner

 

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ekrü
2022. július 12. 07:48
Ha valaki most jár arra, az azt láthatja, hogy azok a részek,melyeket már felépítettek tele van emberekkel.Ami eddig megépült az gyönyörű, az emberek szeretik, a kiállítások pedig szenzációsak akárhogy is sír ellene az ellenzék. Ezt a játszmát Karigeri és fizetett ligetvédői már elvesztették, nem véletlen, hogy mostanában már kussolnak.
lendvaiildiko
2022. július 12. 07:46
A téma felvetése aktuális, részben a szarvasmarhák emésztésére emlékeztet: egy-egy régebbi álláspont újra felböfögése és a kérődzés. Az Olof Palme Ház, a Magyar Zene Háza, a Néprajzi Múzeum elkészülte, a parkolás megoldása mindent eldöntött és egy siker történet. A liget területe természetes állapotában homokpuszta volt egy mocsárral és két szigettel. Csak a Milleneumi Kiállítás elég volt ahhoz, hogy a természetes állapot megváltozzon. Geli Fenyőünnep eredeti állapotba való visszatérítése ostobaság. Melyik eredeti állapothoz? Geli esetében eddigi működése alapján az elhanyagolt, lepukkant, mocskos liget a jó liget. Inkább azt mutassa meg, eddigi balfék főpolgármesteri jajgatása során mit tett a Népligettel? Igazán versenyre kellhetett volna a Városligettel. Fel kell építeni a Nemzeti Galériát és a Színházat is, a biodómot pedig be kellene fejezni. NAGY ADÓSSÁGA A KORMÁNYNAK: NINCS VIDÁMPARK. Miért nem építenek egy - akár több ország számára - egy vidámparkot?
Vitéz János
2022. július 11. 22:26
Ha valaki járt ott mostanában, láthatja, hogy különleges érték született, európai mércével is nagyon magas színvonalon. Nagyon büszkék lehetünk. Az ocsmány politikai ellenlábasok és a koszlott ál-zöld sátrazók elmehetnek a jó febébe. Toprongy, tahó banda.
Agnieszka
2022. július 11. 22:16
A két nagy képtár logikus lenne egymás fizikai közelségében, a raktárak és restaurációs műhelyek mellett. A vári palota NEM múzeumnak épült. A többi ligeti létesítménynek nem tudok örülni, kivétel lenne a Regnum hűlt helyén valami emlékeztető. A Biodómot be kéne fejezni!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!