Választások és vármegyék – megjelent a közlönyben a tizenegyedik Alaptörvény-módosítás

2022. július 23. 09:10

Azt követően, hogy Novák Katalin köztársasági elnök aláírta, megjelentek az Alaptörvény tizenegyedik módosításáról szóló rendelkezések a Magyar Közlönyben.

2022. július 23. 09:10
null

Azt követően, hogy Novák Katalin köztársasági elnök aláírta, megjelentek pénteken este az Alaptörvény tizenegyedik módosításáról szóló rendelkezések a Magyar Közlönyben. Az alkotmánymódosítás értelmében összevonják a 2024-es EP-választásokat az önkormányzatival, valamint jönnek a vármegyék.

Fontosabb részletek:

  • Egy napon tartják majd a 2024-es EP-választásokat az önkormányzatival
  • Megváltoznak az ország területi tagozódására vonatkozó rendelkezések

„Magyarország Alaptörvényének tizenegyedik módosítása” – mint arról az beszámoltunk, ezzel a címmel nyújtott be javaslatot Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője kicsit kevesebb mint egy hónappal ezelőtt.

Az általános indoklásból kiderült, hogy: „az Alaptörvény tizenegyedik módosítása indítványozza, hogy a következő, 2024. évi helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek általános választását és az azt követő önkormányzati választásokat október hónap helyett április, május, június vagy július hónapban legyen szükséges megtartani,

Kocsis Máté szerint a 2022. évi országgyűlési választás és az ugyanazon a napon lebonyolított országos népszavazás igazolta a közös rendezés költségmegtakarító hatását, amely a konkrét esetben több mint tízmilliárd forint volt.

Megyékből vármegyék 

A módosítás ezenfelül tartalmazta az ország területi tagozódására vonatkozó rendelkezések megváltoztatását is, „a történelmi hagyományokra, a történeti alkotmányunk vívmányaira való tekintettel a megyék elnevezése vármegyékre változik”.

A Kocsis Máté által jegyzett dokumentumban arról is írnak, hogy „a magyar közigazgatás alapvető területi egységei az államalapítástól kezdődően egészen 1949-ig a vármegyék voltak.

A vármegye szó használatának visszaállítása a mai magyar jogrendbe biztosítja, hogy az ezeréves magyar államiság alkotmányos hagyományai e formában is továbbéljenek”.

Az Országgyűlés Magyarország Alaptörvényének tizenegyedik módosításáról szóló indítványt végül 140 igen, 36 nem szavazattal, tartózkodás nélkül elfogadta és bár nem látott kényszerítő okokat, de a köztársasági elnök pénteken alá is írta azt.

Nyitófotó: Földházi Árpád

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
foldizs
2022. július 23. 23:39
Vajon a 100. alaptörvény-módosításnál lesz valami nagyobb ünnep?
Lajoss
2022. július 23. 18:03
Bohócország.
budapesti
2022. július 23. 17:32
Szolnok megye, Győr-Sopron megye, Borsod, Békés
Pitypangocska
2022. július 23. 10:49
Ispán, vármegye... Semmi bajom vele. Ízes, zamatos, tetszik!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!