Ukrajna intenzíven ösztönözhette Magyarországot további segítségnyújtásra – szakértő a magyar parancsnok ukrajnai látogatásáról

2022. július 08. 10:17

Hivatalos látogatásra érkezett a háború sújtotta Ukrajnába a Magyar Honvédség parancsnoka által vezetett delegáció. Ruszin-Szendi Romulusz a frontvonal közvetlen közelében is járt és az ukrán főparancsnokkal is egyeztetett.

2022. július 08. 10:17
null

Amint arról a Mandiner is beszámolt: a napokban hivatalos látogatást tett Ukrajnában a Magyar Honvédség parancsnoka. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy egy kisebb küldöttség élén látogatott a háború sújtotta országba, ahol találkozott Valerij Zsaluzsniyijjal, az ukrán hadsereg főparancsnokával. „Nagyra értékelem a szakmai, baráti kapcsolatot, amelyet magyar kollégámmal ápolok, és elégedett vagyok az államaink közti katonai együttműködéssel” – nyilatkozta az ukrán főparancsnok, hozzátéve: a látogatás a magyar fél hatalmas támogatásáról és szolidaritásáról tett tanúbizonyságot. Arról is beszélt, a találkozó annak a jele, hogy Magyarország Ukrajnát támogatja az Oroszország elleni háborúban.

Ugyanerről szólt a napokban a CNN amerikai hírtelevíziónak nyilatkozva Szijjártó Péter is. A külgazdasági- és külügyminiszter Christiane Amanpour kérdésére, miszerint Magyarország kit látna szívesen győztesként zárni a háborús konfliktust, határozottan kijelentette: természetesen az áldozatot, azaz Ukrajnát. 

A magyar küldöttség ellátogatott Ukrajna olyan veszélyes területeire, mint Odessza, Dnipró, és Harkiv

A Magyar Honvédség parancsnokának ukrajnai látogatásáról az Ukrán Fegyveres Erők vezérkarának Facebook-oldala számolt be csütörtök késő este, a posztot a Kard Blog Facebook-oldal szúrta ki. Ebből kiderül, hogy a magyar delegáció megismerkedett Ukrajna biztonsági helyzetével, az Orosz Föderáció harccsoportjainak összetételével és létszámával mind Ukrajna ideiglenesen megszállt területein, mind pedig a határok mentén. A magyarok tájékoztatást kaptak a harcok eddig menetéről, az invázió főbb eseményeiről és az oroszok által elkövetett háborús bűnökről. Elemezték fehérorosz-ukrán határ helyzetét és a további lehetséges forgatókönyveket is. 

A magyar küldöttség meglátogatta az orosz pusztítás ikonikus helyszíneit, többek között Gostomelt, Irpint és Borodyankat, de a beszámoló szerint a magyarok ellátogattak Mikolajivba, Odesszába, Dnipróba és Harkivba is, ahol tájékoztatást kaptak a front helyzetéről.

A látogatás izgalmas aspektusa, hogy a fenti városok közül több a jelenlegi frontvonalak közvetlen közelében van és az orosz tüzérség állandó célpontjának tekinthető. 

Kijevben a küldöttség ellátogatott az Ukrán Nemzeti Történeti Múzeumba, ahol megismerkedhettek az újonnan alakult „Ukrajna Keresztre feszítése” című kiállítással, amelynek kiállítási darabjait az orosz-ukrán háborúban megsemmisült hadfelszerelésből állították össze. 

Péntek délelőtt közleményt adott ki a látogatásról a Honvédelmi Minisztérium is. Ebben ismertették, a magyar delegáció Valerii Zaluzhnyi altábornagy, ukrán vezérkarfőnök meghívására látogatott Ukrajnába. A magyar fél tájékoztatásából derült ki, hogy a találkozón a magyar parancsok átfogó képet adott a hazánkban zajló haderőfejlesztésről, az azzal kapcsolatos folyamatokról, illetve a Magyar Honvédséget érintő jelenlegi feladatokról, kihívásokról, valamint tájékoztatást adott az orosz-ukrán háború kapcsán jelentkező, Magyar Honvédséget érintő feladatokról is. 

Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy a látogatás végén elismerését fejezte ki az ukrán katonák feladatellátása kapcsán,

akik a jelentős áldozatok ellenére is bátran, hősies helytállással védik országukat és annak lakosait – zárul a magyar közlemény.

Demkó: Ukrajna intenzíven ösztönözhette Magyarországot további segítségnyújtásra

„Ez nem egyszerű látogatás volt, hanem sokkal több annál” – mondja a Mandinernek Demkó Attila. Az MCC Geopolitikai Műhelyének vezetője úgy gondolja, az ukrajnai út során keleti szomszédunk intenzíven ösztönözhette Magyarországot a további segítségnyújtásra. Rámutatott, ennek egyébként katonai szempontból is fontos eleme, hogy a Honvédkórház fogadja a sérült ukrán katonákat. 

Demkó Attila arról is beszélt, a látogatás jelentőségét mutatja, hogy katonai szempontból fontos területeket, így például Harkivot és Mikolajivot is megmutattak Ruszin-Szendi Romulusznak és a magyar delegációnak. 

Nyitókép: Ruszin-Szendi Romulusz Ukrajnában. Forrás: Facebook

Összesen 195 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kivűlálló
2022. július 09. 15:16
Nem, Magyarország lakosságának nagyrésze biztosan nem az ukránok oldalán áll! Nagyon remélem, hogy az általam is megválasztott magyar kormány, ugyanígy látja, mert ha nem, akkor ők sem jobbak a kibaszott, balliberális, hazaáruló csőcseléknél! Mi a faszt keresett ott (Ukrajnában) a magyar honvédség főparancsnoka? Csak nem kedvük támadt leszopni nekik is Zelenszkijt...?
Almassy
2022. július 09. 09:36
A báb Zselét leváltja az ukrán hadvezetés és béketárgyalásokat kezd?! Katonáink tárgyalnak egy kompetens ukrán vezetővel?! Katona a katonával jobban szót ért.
gonterl
2022. július 09. 09:29
Sisak bemutató!
Gsss
2022. július 08. 23:51
mi a faszt keresnek azok ott? hogy mondják hazaárulók? futkosóra meg lefokozásra !!! semmi keresnivalónk ukrajnában még látogatóban sem mit mondott az ukrán hadügyér? 24 óra alatt lerohannak bennünket? takarodjon haza a magyar katonai delegáció, van mit csinálni itthon is nem kell pofa vizitelni az ellenséggel ukrajna nem volt, van és lesz a barátunk a második világháborúban a 2, ukrán hadsereg baszta szét meg fosztotta ki Magyarosrzságot erről ennyit
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!