Nagy Márton: Folyamatban van a fogyasztóvédelmi vizsgálat a Ryanairrel szemben

2022. június 20. 14:06

A vizsgálat eredményétől függően tud a kormány dönteni a további lépésekről – fogalmazott a gazdasági miniszter.

2022. június 20. 14:06
null

A Széchenyi Kártya Program legújabb termékeiről szóló sajtótájékoztatót tartottak hétfő reggel. Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a sajtótájékoztatón többek között kitért az extraprofitadó és a Ryanair ügyére is.

„Két lényeges adóról beszélünk”’

Nagy Márton leszögezte: az extraprofitadót sok külföldi országban is fizetik a légitársaságok. Hozzátette: Adott esetben ez az adó fennmaradhat a következő időszakban, de itt az extraprofitadók alatt

két lényeges adóról beszélünk: a bankok különadójáról és az energiacégekéről, ami a teljes csomag mintegy 80 százalékát adja”

– hangsúlyozta a gazdaságfejlesztési miniszter. Nagy Márton szerint e két nagy terhelésnek nem szabadna két éven túl is fennmaradnia.

Zajlik a fogyasztóvédelmi vizsgálat

A Ryanairre vonatkozó fogyasztóvédelmi vizsgálatról szólva a tárcavezető azt mondta: „egyelőre várjuk meg annak a végét, hiszen

„A kormánynak az eszközök a rendelkezésére állnak” – emelte ki.

A Ryanair ostobaságnak nevezi az extraprofitadót

Mint ahogy egy korábbi cikkünkben mi is beszámoltunk róla, a Ryanair felszólította a magyar kormányt, hogy vonják vissza a légitársaságokra kiszabott extraprofitadót, aminek bevezetése szerintük „több mint ostobaság”.

„Ez az indokolatlan adó káros hatással lesz a légiközlekedésre (amely az elmúlt két évben így is nagy veszteséget termelt), a magyar turizmusra és a gazdaságra. Ez a rosszul időzített és meggondolatlan adó, amely megmagyarázhatatlan módon a veszteséges légiközlekedési iparágat a rendkívül nyereséges olaj- és energiaipari vállalatokhoz hasonlítja, azonnal versenyképtelenné és kevésbé vonzóvá tette Magyarországot a légitársaságok és a turisták számára” – áll az ír fapados légitársaság közleményében.

A Ryanair kereskedelmi igazgatója, Jason McGuinness

logikátlannak és megalapozatlannak tartja, hogy az Orbán-kormány extraprofitadót vet ki a légitársaságokra.

Szerintük nem létezik extraprofit

„A magyar kormány olyan extraprofitra akar adót kivetni, amely a koronavírus-járvány és az orosz–ukrán háború miatt nem létezik az ágazatban” – írja a Ryanair közleménye.

A különadókat hivatalosan az „extraprofit” után kell befizetni a vállalatok egy részének a rezsivédelmi és a honvédelmi alapba idén és 2023-ban. A rendelkezés szerint a légitársaságoknak a Magyarországról (belföldről) induló utasok száma után kell megfizetni az adót, a tranzitutasok után nincs fizetési kötelezettség.

Idiótának nevezte a Ryanair vezetője Nagy Márton minisztert
Mint arról korábban beszámoltunk, Michael O'Leary, a Ryanair vezérigazgatója rövid interjút adott a hvg.hu-nak az extraprofitadóval kapcsolatban. Az alig 11 kérdéses interjúban sikerült a vezérigazgatónak ötször leidiótáznia Nagy Mártont, aztán a változatosság kedvéért egyszer le is ostobázta, majd végül lehibbantozta.

Mint arról korábban , Michael O'Leary, a Ryanair vezérigazgatója rövid interjút adott a hvg.hu-nak az extraprofitadóval kapcsolatban. Az alig 11 kérdéses interjúban sikerült a vezérigazgatónak ötször leidiótáznia Nagy Mártont, aztán a változatosság kedvéért egyszer le is ostobázta, majd végül lehibbantozta.

(MTI)

Nyitókép: MTI / Soós Lajos 

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Illieral
2022. június 20. 21:22
"dönteni a további lépésekről, például arról, hogyan tudják megakadályozni, hogy a lakosságra hárítsák az extra terhet”." Na mocskos hazug álkeresztény gecik, a csöngőhasú kolostor malac törpe focibuzi megmondta, hogy semmi nem enegednek áthárítani. Ja szóval simán hazudott... Ti meg most vakaroztok, hogy hogyan is lehetne megállítani az áthárítást. És hát a kötelező biztosítási díjak is nőni fognak... Örülök, hogy az ellenzék vesztett, de hogy a Fidesz kormány egyre undorítóbb komcsi faszszopókból áll, azért az megdöbbentő.
kozakgabor
2022. június 20. 19:43
Ellentmondásos duma. Egyik szövegben azt mondja, nem létezik extraprofit. Ugyanakkor meg a másikban akkor miért rinyál annak megadóztatása miatt? Ami nincs, az nincs adóztatva. Matematika. Ha nincs extraprofitot bazdmeg, akkor nem lesz megadóztatva semmi. Ennyire hülye azért már csak nekifutásból lehet valaki.
fatman
2022. június 20. 17:14
minden nap menjen ki egy NAV-os csapat vizsgálódni... előbb-utóbb csak találnak vmit... :)))
Takagi
2022. június 20. 14:44
Ezzel a céggel csak a komcsi igénytelen prolik utaznak. Teljesen ki ke zárni a magyar piacról. Amúgy is életveszélyes a gépparkjuk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!