Horváth Csaba: Nem nagyon tudnék érvelni a hatpárti együttműködés mellett, de ellene sem

2022. május 18. 16:57

A zuglói polgármester a választási eredményről, Hadházy Ákosról, Gyurcsány Ferencről, az ellene folyó nyomozásról, az MSZP-ről és a kertjében található pálmafákról is nyilatkozott a Mandinernek. Interjúnk.

2022. május 18. 16:57
null
Almási B. Csaba
Almási B. Csaba

Milyen a viszonya, milyen együttműködésre számít a kerület megválasztott parlamenti képviselőjével, miután Hadházy Ákos rendszeresen kritikát fogalmaz meg a zuglói közállapotokról?

Hadházy Ákos az utóbbi időben mindössze egy olyan ügyben tett negatív tartalmú bejegyzést a Facebook-oldalán, amely az önkormányzatot, a polgármesteri hivatalt negatív színben tünteti fel, ez pedig az, hogy a kerületben több helyen nem nyírták le a füvet. Egyébként pedig kiegyensúlyozott együttműködést remélek, noha a kapcsolatunk nem túl fényesen indult, miután tavaly nyáron a képviselő úr olyan, valótlanságokat is tartalmazó megjegyzéseket tett a képviselő-testület pályáztatásával kapcsolatban, amelynek kapcsán jogi lépéseket kellett tennem rágalmazás miatt. De miután ezeket az állításait visszavonta, elnézést kért, én is megszüntettem az ellene induló büntetőeljárást.

– hiszen ezzel megtiszteljük egymás munkáját. Természetesen nem vitatom el azt a jogát, hogy kritikával éljen, de a valótlanságot sem ellenfeleimtől, sem szövetségeseimtől nem tűröm el.

S megfogadta Hadházy, hogy először mindig tájékozódik, és csak utána támad?

Törekszik rá, de például az imént említett fűügyben, ezt elmulasztotta. Pedig, ha kérdez, megtudhatta volna, hogy magánterületet fényképezett, s nem arról volt szó, hogy az önkormányzat nem végezte el a feladatát.

A május 9-i posztja azért ennél sokkal komolyabb. Szerinte Tóth Csaba egykori honatya áron alul vette meg az MSZP korábbi székházát a Thököly úton, ezt társasházi lakásokká alakította át, egy részüket pedig már el is adta, az üzlettel pedig feltételezhetően horribilis haszonhoz jutott. Máshol pedig a Bosnyák téri beruházást kritizálta.

Akkor kezdjük ez utóbbival! A Bosnyák téri piac helyére tervezett új városközpont a zuglói, valamint a fővárosi önkormányzat közös fejlesztése, ezzel kapcsolatban nem fogalmazott meg kritikát a képviselő úr. A tér mellett azonban van egy magánprojekt, amelyet a kormány kiemelt állami beruházásnak minősített. Ez az úgynevezett Bayer-projekt, amelyet szintén városközpont-beruházásnak neveznek a megálmodói, ez okozza a félreértéseket. Hadházy Ákosnak ezzel kapcsolatban vannak problémái, szerinte a NER-közeli cég törvénytelenül kapott építési engedélyt. Mivel azonban a kormány kiemelt projektté minősítette a beruházást, a polgármesteri hivatal ebben nem játszott, nem is játszhatott semmi szerepet. A volt székház eladása pedig egyáltalán nem érinti a városvezetést.

De ez utóbbi a történetben olyan szereplőket is megemlít Hadházy, akik az önkormányzatban, illetve annak cégeiben fontos pozíciókat töltenek be.

Ez nem változtat azon, hogy az önkormányzatnak semmi köze ehhez az ügylethez.

Ehhez lehet, hogy nincs, de Hadházy több példát sorol fel, amely arra utal, hogy Tóth befolyása továbbra is nagyon erős, különösen Hajdu Flórián gazdasági ügyekért felelős alpolgármester révén.

Az alpolgármester MSZP-s politikus, csakúgy, mint Tóth Csaba, aki bár már nem parlamenti képviselő, a zuglói szervezet elnöke és az országos elnökség tagja. Ezek után nem nagyon értem, hogy mi a probléma azzal, hogy Hajdu Flórián – aki ráadásul az önkormányzat szocialista frakciójának a vezetője – és a helyi elnök rendszeresen egyeztet. Ebből semmiféle jogszerűtlen összefonódásra, befolyásolásra nem lehet következtetni. Ez nagyjából ahhoz hasonló, mint amikor Tóth Bertalan és Kunhalmi Ágnes MSZP-s társelnökök találkoznak és megbeszélik az aktuális ügyeiket.

Persze van egy kis különbség, az, hogy sem Tóth Bertalan, sem Kunhalmi Ágnes ellen nem folyik büntetőeljárás, Tóth Csaba ellen viszont igen.

Ilyen alapon nekem is szednem kellene mindenhonnan a sátorfámat?

Épp erre akartam rákérdezni. Hol tart a zuglói parkolási vesztegetés miatt az Ön ellen folyó büntetőeljárás?

Nem folyik ellenem büntetőeljárás.

Megszüntette az ügyészség?!

Nem tudom, abból következtettem erre, hogy három hónapja nem szólt hozzám a hatóság. Február közepén, a parlamenti választási kampány kellős közepén egy bődületesen nagy hazugsággal meggyanúsított engem a – hadd fogalmazzak finoman – Fidesztől nem túlzottan független ügyészség. Kijöttek a házamba, átkutattak mindent, benéztek a gyerekszobába, a gyerekek iskolai füzeteit lapozgatták, de érdekes módon ide, a zuglói hivatali szobámba és a fővárosi irodáimba már nem tartották fontosnak eljönni. Ezzel nem az eljáró nyomozókat szeretném minősíteni, hiszen elmondták nekem, hogy kaptak egy parancsot, és ezt teljesítették. Azóta azonban semmiféle eljárásról nem tudok, ehhez képest nekem kell hónapok óta magyarázkodnom egy olyan zuglói ügyben, amely a polgármesterségem előtt évekkel történt, ezen mélyen fel vagyok háborodva.

De nem is az a gyanú ön ellen, hogy polgármesterként követett el valamit, hanem fővárosi képviselőként.

Semmiféle minőségemben semmiféle törvénytelenséget nem követtem el. Soha, senkitől nem kértem és nem kaptam pénzt semmilyen tevékenységemmel kapcsolatban, a befolyásommal soha nem üzérkedtem. Amióta politikus vagyok, az életem a nyilvánosság előtt zajlik, és

Aki mást állít, az hazudik. Egyébként a gyanúsítás zavaros és ellentmondásos szövege szerint sem volt sem döntési, intézkedési jogosultságom, sem hatásköröm a zuglói parkolási ügyekkel kapcsolatban. Tehát egy aljas, politikai szándéktól vezérelt rágalomhadjárat indult ellenem.

Azt állítja, hogy mindez része volt a kampánynak. De hiszen Ön nem is indult a választáson, az ellenzéki listán sem szerepelt befutó helyen.

Azért az MSZP egyik meghatározó politikusa vagyok, és az elmúlt 12 évben komoly kritikával illettem a kormánypártokat, beleértve a miniszterelnököt és a baráti körét, felhívtam a figyelmet a visszaélésekre, a magyar demokrácia leépítésére, százmilliárdos túlárazásokra, lopásokra. Mindezek miatt számos figyelmeztetést kaptam, s a megfélemlítésem része lehet ez az ügyészségi akció is.

Akkor ezek szerint nem kíván lemondani a fővárosi vizsgálóbizottsági tagságáról sem, amely többek között az elmúlt 20-25 év ügyeit vizsgálja?

Ön szerint le kellene mondanom?

Nem az a dolgom, hogy tanácsot adjak, de ha már visszakérdezett, szerintem igen, hiszen mégis csak meggyanúsították emiatt.

Jogtalanul, hazugságok alapján, mint mondtam. Egyébként ilyen alapon a vizsgálóbizottság két kormánypárti tagjának is le kellene mondania, hiszen Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes, Szegvári Péter pedig a főpolgármester főtanácsadója volt azokban az időkben, amikor ezek az ügyek történtek.

De ellenük nem indult büntetőeljárás.

Viszont az érintettségük nyilvánvaló, hiszen minden ügyről tudtak, befolyásuk volt ezekre, tehát legalább közvetett felelősség terheli őket. Ezért amennyiben engem szeretne meghallgatni a vizsgálóbizottság, állok a rendelkezésükre, minden kérdésre fogok válaszolni a legjobb tudásom szerint.

Ha már a fővárosról beszélünk, mit gondol, milyen lesz a viszony Önök, illetve az új kormány között? Lát reményt a javulásra?

Vagyis ha a kormány nem kész az együttműködésre, akkor a fővárosi közszolgáltatások egy része, s azok közül is a talán legfontosabb, a tömegközlekedés, ellehetetlenül. Az nagyon rövidlátó politika lenne a kormány részéről, ha meg akarná fojtani a budapesti önkormányzatot. Ezzel ugyanis nem az ellenzéki városvezetést hozná nehéz helyzetbe, hanem az itt élő csaknem kétmillió, az agglomerációból bejáró egymillió, továbbá a több százezer, ide látogató vidéki embert és a rengeteg turistát. Az tehát nem lehet opció, hogy bedől a főváros, ahol egyébként az ország GDP-jének csaknem negyven százalékát termelik meg, mert ezt az egész ország megsínylené.

Karácsony Gergely és a pénzügyi helyettese már többször beharangozták, hogy nény hónapon belül csődbe jut a főváros. Ám ezek a határidők már mind lejártak, s eddig mégsem történt meg. Mi értelme van az ilyen riogatásoknak?

Ez nem riogatás, bár tény, hogy amennyiben mégsem következik be, az nem veszi ki jól magát. Ugyanakkor lehet egy pont, amikor ez már nem előrejelzés, nem a vészharang megkongatása lesz, hanem annak bejelentése, hogy ez biztosan meg fog történni. Én azt szorgalmazom, hogy precízen, pontosan számoljuk ki, hogy a meglévő források meddig teszik lehetővé a főváros működését, és ezt jelezzük a kormány számára, hogy erről tárgyalhassunk.

Időnként az is szóba kerül, hogy akár a metróközlekedés is leállhat. Ön ezt el tudja képzelni?

Ha ez ne adj’ Isten bekövetkezik, akkor az nem a főváros döntése lesz, hanem a helyzet következménye.

De a pénzeket át lehet csoportosítani.

Kialakulhat olyan helyzet, amikor már sem beruházási, sem működési forrásokat nem lehet erre a célra felhasználni. Tehát az nem fog megtörténni, hogy a főpolgármester lekapcsolja a metrót, hanem az képzelhető el, hogy nem lesz pénz áramra, üzemanyagra, a sofőrök fizetésére. Ebben az esetben pedig

A BKV-ra 60 milliárd forinttal többet kellene költeni, mint 2019-ben, holott az iparűzési adóból nem jön be több pénz.

Az iparűzési adóból származó bevétele nem csökkent a fővárosnak, sőt, hiszen a jó gazdasági teljesítményük miatt a cégek többet fizettek be, mint korábban.

Összességében nem fizettek többet, ráadásul az a pénz sokkal kevesebbet ér, mint egy-két éve. További problémát jelent, hogy az önkormányzatoknak fizetniük kell a megnövekedett szolidaritási adót, továbbá elvette a kormány a gépjárműadót. Jól jellemzi a helyzetet, hogy míg a budapestiek napi 20 milliárd adót fizetnek be, az állam annak csupán a két százalékát adja vissza. S míg a kormánypárti irányítású városok – gondolok itt például Debrecenre, Kaposvárra, Székesfehérvárra – kapnak ellentételezést, ez a fővárosra nem igaz, és az év végi osztogatások idején is döntően a fideszes kerületek jutnak csak fejpénzhez. Jellemző, hogy míg tavaly a kormánypárti vezetésű kerületek 14 milliárd forintot kaptak a veszteségeik kompenzálására, addig az ellenzékiek egy fillért sem.

A kerületek azonban egyáltalán nem állnak ilyen rosszul, egyik sem beszél csődhelyzetről, sőt, komoly anyagi problémáról sem.

Ez így van, ennek az az oka, hogy a városrészeknek nem kell olyan állandóan működő nagyüzemet fenntartani, mint a BKV, nem kell közvilágításra költeniük, másfelől, ha netán bajba kerülnének, kivethetnének – ha ezt éppen nem tiltaná meg a kormány – helyi adót.

Térjünk át a pártjára, a közelgő szocialista tisztújításra!

E témában semmit sem tud kiszedni belőlem.

Rendben, de azért megpróbálom. Van jövője még az MSZP-nek?

Ahogy múltja és jelene is van, lesz jövője is.

A közvélemény-kutatási adatok nem ezt mutatják.

Karácsony Gergelynek van egy érdekes mondása, miszerint

Kétségtelen, április 3-án súlyos vereséget szenvedtünk, tehát nem jött be az a taktika – amit én egyébként támogattam –, hogy mindent mindennel össze akarunk adni. A jövőben arra lesz szükség, hogy a pártok a saját értékrendjüket nem feladva, hatékonyan és értékteremtő módon tudjanak politizálni, és ehhez olyan együttműködést kell találni, ami nem vált ki ellenérzést, nem jár szavazatvesztéssel a szövetség egyik szavazói csoportjában sem.

Ezzel arra utal, hogy véget kell vetni a hatpárti együttműködésnek, nem indulnak együtt a 2024-es önkormányzati választáson?

Ez jó kérdés. Ma nem nagyon tudnék érvelni a hatpárti együttműködés mellett, de ellene sem. Meg kell vizsgálni, hogy az a csaknem kétmillió szavazó, akik minket támogattak ebben a nehéz helyzetben is, hogyan tarthatók ellenzéki táborként életben, s utána meg kell vizsgálni, hogy a választási sikerhez szükséges további egymillió szavazót miként tudjuk megszólítani.

Attól nem tart, hogy a DK bedarálja Önöket?

hiszen sokkal kényelmesebben lehet úgy működni, ha nincsenek riválisok. De úgy vélem, az MSZP független politikai erőként fog a jövőben tevékenykedni.

Ön elindul a tisztújításon, nem akar társelnök lenni?

Nincsenek ilyen terveim.

Miért nem? Ön azt mondta magáról, hogy a párt meghatározó politikusa, s miután teljesen szét van esve az MSZP, most tudna bizonyítani. Vagy a további támadásoktól tartana, például a pálmafái miatt?

Én évek óta önkormányzati politikusként dolgozom, nagyon elégedett vagyok a munkámmal, ezt szeretném csinálni a jövőben is. Zugló Magyarország kilencedik legnépesebb „települése”, bőven van itt tennivaló. Amennyiben a kollégáimmal sikeresen irányítom a 120 ezres kerületet, azzal sokkal többet tudok tenni a közös ügyünkért, mintha bármilyen politikai funkciót vállalnék.

Akkor támogatja Ujhelyi Istvánt, hogy ő legyen az egyik társelnök és azt a javaslatát, hogy legyen Esély az új neve a pártjának?

Mielőtt politikai pályára léptem, PR-tevékenységgel, marketinggel foglalkoztam. Ezért tisztában vagyok vele, hogy egy új brand kialakítása sok időbe és még több pénzbe kerül. Ennek ellenére

A legfontosabb azonban az, hogy az MSZP képes lesz-e olyan szakpolitikai kínálatot tenni, és tömegek érzelmi azonosulására alkalmas közösséget építeni, amely vonzó lehet a választópolgároknak, és azt bizonyítja, hogy van határozott elképzelése a világról és az országról, amely az itt élők, biztonságát, jólétét, gyarapodását szolgálja.

Köszönöm...

Várjon, a pálmafákra nem akar rákérdezni?

De, felvetettem az előbb, csak átsiklott fölötte, azt hittem, ki akarja kerülni a kérdést.

Szívesen tisztázom, hiszen őszintén szólva ennél aljasabb, ostobább, vérlázítóbb támadás még nem ért, mint amit a Metropol művel velem. Rövidesen a bíróságon vádlottként fognak felelni érte.

Akkor nincsenek pálmafái a kertjében? Én láttam a fotókon.

De, vannak, akkor vettem ezeket darabonként jóval kevesebb mint százezer forintért egy budapesti kertészetben, amikor felépült a házam. Ez 23 évvel ezelőtt történt, tehát még évekkel azelőtt, hogy politikai pályára kerültem. 2002-ben életem első saját politikai kampányában az akkori ellenfelem, az MDF-Fidesz képviselőjelöltje már akkor arról akarta meggyőzni a második kerületben élőket, hogy egy medencés nagy ház tulajdonosaként hogyan is képviselhetném jól az ott élőket. 2019-ben a zuglói fideszes ellenfelem ugyanezzel a témával külön kiadványban próbált lejáratni, megjegyzem sikertelenül. A legutóbbi kampányban az említett lap egyszer arról írt, biztosan tudják, hogy nemrégiben Dél-Amerikából tízmilliókért szereztem be a pálmafákat egy speciális engedély révén. Két hete viszont már azt állították, hogy egyenesen India őserdeiben fedezték fel néhány éve. Itt már elveszítettem a fonalat időben és földrajzilag is. Vajon a néhány éve felfedezett pálmafa hogyan kerülhetett 23 éve a budapesti kertembe, amit Dél-Amerikából és azon belül is India őserdeiből kellett volna idehozatnom? Szerintem ezt még a „rendkívül magasan képzett”, feketeöves propagandisták sem biztos, hogy átgondolták. De azon a műszaki megoldáson is sokat töprengek – álmatlan éjszakáim azért nincsenek miatta –, ahogy távirányítós, gázzal fűtött pálmaházam van. Nem tudja, hogy ez mit jelent?

Majd gondolkodom rajta.

Cserébe elárulom, hogy a lap rosszul tudja, nem kettő, hanem három pálmafám van. Plusz megosztok még egy nagy titkot: a netről vagy az egyik barkácsáruházból bárki rendelhet már néhány tízezer forinttól.

Ez igazi bréking news!

Képek: MTI

 

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sany Xepi
2022. május 19. 05:20
Az ingyen tömegközlekedést sem tudtad "érvelni" Miért, mert az is baromság...
Jaja
2022. május 19. 03:16
Csacsi, Csacsi,...,magyarázkodásból ötös.
Realista175
2022. május 18. 21:38
Igen ő egyáltalán nem tud érvelni, sehogy.csak a munka nélküli lopott gazdagság.Nagyon IQlight?
Tőzeg Áfonya
2022. május 18. 21:10
"Nem tudom, abból következtettem erre, hogy három hónapja nem szólt hozzám a hatóság. Február közepén, a parlamenti választási kampány kellős közepén egy bődületesen nagy hazugsággal meggyanúsított engem a – hadd fogalmazzak finoman" Bízom benne, hogy a nyomozóhatóság adatokat gyűjt. Gáz lenne, ha elsikkadna az ügy.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!