Ezeket kell tudni az üzemanyagárat szabályozó új rendeletekről

2022. május 27. 10:22

Csütörtök este megjelentek a Magyar Közlönyben azok az üzemanyagárstopra vonatkozó rendeletek, amelyeket a minap jelentett be a kormány.

2022. május 27. 10:22
null

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Nagy Márton gazdaságfejlesztésért felelős miniszter a csütörtöki Kormányinfón beszélt az új szabályozásokról, amelynek értelmében péntektől csak magyar rendszámú autók tankolhatnak kedvezményesen a magyar benzinkutakon, jövőre jön a reklámadó is. Erről részletesebben itt olvashat.

Az üzemanyagárstop területén több változtatást vezet be a magyar kormány, ezzel kapcsolatban jelent meg egy kormányrendelet:

  • „Az üzemanyag nem hatósági áras termék, ha azt külföldi rendszámú jármű töltésének céljából értékesítik”. Ezalól legfeljebb akkor lehet kivételt tenni, ha az adott külföldi államban szintén hatósági áron tankolhatnak a magyar autósok, ez esetben külügyminiszter egy rendeletben teheti lehetővé az adott állam autósainak a hatósági áron való tankolást.
  • Ha a jármű honossága „kétséget kizáróan nem állapítható meg”, akkor a benzinkúton dolgozok kérhetik, hogy a sofőr ezt hiteles okmányokkal igazolja. Ha ezt nem tudja megtenni, akkor csak piaci áron tankolhat. 
  • Az üzemanyag hatóságilag korlátozott árát kötelező „jól olvasható módon” feltüntetni „Az üzemanyagtöltő állomás területén vagy más arra alkalmas helyen (oszlopon vagy táblán)”.
  • A kútoszlop kijelzőjén viszont minden esetben az üzemanyag piaci árát fogják feltüntetni. A hatósági és a piaci ár közti különbségről a benzinkút pénztárán magyarul és angolul is közzé kell tennie egy tájékoztatást.

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
istvánkeve
2022. május 27. 20:52
A szegény jogászokat ráuszították a benzinkutasokra. Remélem nem lesz fájdalmas a sok bokaharapás.
edilahotmail
2022. május 27. 13:25
Átgondolatlan és Rogan felé sunyi intézkedés! Megint a határon kívüli magyarokon csattan az ostor. Kár,hogy ennyire sürgős lett,hirtelen.Meg sem melegedett a segge alatt a miniszteri barsonyszek már aljaskodik..Ezt az embert sürgősen!!! EL KELL TAVOLITANI A KORMANY közeléből is!!!!
Babetta
2022. május 27. 13:09
Viktorék ledobták az atombombát az ellenzéki szavazókra. Mert most mi fog következni? Az Unió felháborodik a diszkriminálás miatt... Valaki tuti feljelentést tesz vagy már tett is valamelyik sóhivatalban. Sokan kijelentik majd Brüsszelből, de szerintem még Zselé is, hogy ezt így nem lehet, mert szembemegy mindennel. A kormány erre azt válaszolja, hogy sajnos el kell törölni a hatósági árat. Az egyszeri ellenzéki orbánfóbiás rájön, hogy az Unió neki akar rosszat, az ő zsebére is megy a buli és megharagszik az Únióra. A kör itt zárul be. Viktorék most is zseniálisan ördögit húztak.
Menhetten
2022. május 27. 12:44
Nemcsak az USA segíti fegyverekkel Ukrajnát a honvédő háborúban. A teljesség igénye nélkül: Ausztrália, Új-Zéland, Japán, Kanada , Európa összes országa (kettőt kivéve) védelmi fegyvereket szállítanak és humanitárius segélyt. Az USA HIMARS rakétavetőket küld Ukrajnába. 300km hatótávval. https://www.youtube.com/watch?v=otiG0BN982M&t=76s
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!