A Székely Nemzeti Tanács elnöke elmeséli, hogyan próbálták 14 éve egy szavazatkidobós botránnyal megbuktatni

2022. április 01. 13:41

Érdekes egybeesés, hogy akkor is ugyanazon a településen találták meg a félig elégetett szavazólapokat, ahol most, és akkor is csak annyira égtek össze, hogy a konkrét szavazat azért felismerhető legyen.

2022. április 01. 13:41
null

Furcsa eset borzolta a választás előtti utolsó napokban a kedélyeket: Csütörtökön az ismert baloldali aktivista, Parászka Boróka lakhelyétől nem messze kidobva találtak 25-30  külhoni szavazólapot, a baloldal pedig ennek hatására a külhoni szavazatok megsemmisítését követelte.

A történet azonban újabb fordulatot vett, amikor kiderült: az erdélyi szavazólapokról szóló cikkét már február elsején megírhatta a Telex, melynek főszerkesztője „technikai hibáról” beszélt, de azóta újabb bizonyítékok láttak napvilágot arra vonatkozóan, hogy valami egészen érdekes történet van kibonatkozóban: a Transzparens Újságírásért Alapítvány Választási Médiafigyelő Delegációja bejelentette, hogy kivizsgálja a Telex-ügyet, a szakmai vizsgálat során pedig újabb képernyőképre bukkantak rá, melyből kiderült, hogy nem csak az URL-ben jelent meg a februári dátum, hanem az eredeti cikk nyilvános frontendjén is.

Az URL-en túl további furcsaságok is megfigyelhetőek az eredeti sztoriból: ezeket szarkasztikus hangnemben kollégánk mutatta be egy véleménycikkben. Szintén sok kérdést vet fel az is, hogy a szavazólapokat Parászka Boróka erdélyi újságíró lakhelyének közvetlen közelében találták meg. Az ő portréját itt olvashatják.

Közben újabb megszólaló erősítette meg azt a gyanút, hogy szervezett provokációkról lehet szó. Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke közösségi oldalán arról ír, hogy amikor először választottak meg a Székely Nemzeti Tanács elnökévé, ( 2008 február) akkor is felmerültek hasonló kérdések.

„A tisztújító gyűlés egy másfél évet tartó népszavazásra tett pontot és közölte annak végleges eredményét. Több mint 210 000 szavazat Székelyföld autonómiájára, a leadott szavazatoknak messze több mint kilencven százaléka. Február végén keresett meg a vásárhelyi román sajtó, és kamerák kereszttüzében, mikrofonok erdeje előtt kellett nyilatkoznom egy számomra addig ismeretlen eseményről: Jedden félig elégett szavazólapokat talált egy ismeretlen személy, aki erről értesítette a román sajtót” – idézi fel Izsák.

Mint írja, azok a szavazólapok nem voltak azért annyira elégve, hogy ne legyen látható, hogy kivétel nélkül az autonómiát elutasító szavazatok voltak.

„A mandátumom csak néhány napja kezdődött, azonban a testület nevében el tudtam mondani, hogy a választói névjegyzékünkön közel 210 000 név van, ugyanennyi szavazat, amelyet bármikor újra lehet számolni. Nincs közünk a szemétből előkotort, félig elégetett szavazólapokhoz, amelyeket egyértelműen diverziónak minősítettem. A mostani, hasonló botránnyal kapcsolatban bátran elmondhatom: szerzői/szervezői ugyanazok, mint 14 évvel ezelőtt, és még helyszínt sem kaptak újabbat” – írja Izsák Balázs.

Nyitókép: Izsák Balázs, Facebook

Összesen 82 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Biivisz
2022. április 02. 08:36
Ez a Boróka nemcsak egy aljas rohadék aktivista, de - úgy tűnik - kő ostoba is.
Isten jobb keze
2022. április 02. 01:21
Levélben szavazást azonnal megszüntetni, a csalás meleg ágya! Aki ezzel nem ért egyet annak az arca váljonle! Egy ország életéről had döntsönmár azok sz emberek, akik tényleg ott élnek! És a saját bőrükön érzik annak következményeit! A többi szavazó teljesen fölösleges! Még egyszer mondom annak az arca váljonle!
zseblámpa
2022. április 02. 01:06
A rendőrség tartott már házkutatást a Telexnél?
lendvaiildiko
2022. április 01. 22:48
Máskor ez a némber úgy visítozott, orbánozott.... Boroca Parajleu (Parázsló Boróka), most hallgatsz, mint szar a fűben vagy mind égett hamisított szavazólap a jeddi szemétdombon?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!