Időgép: a kidobott erdélyi szavazólapokról szóló cikkét már február elsején megírhatta a Telex

2022. március 31. 16:46

A cikk megszületésének és publikálásának ideje közti eltérésre a Transzparens Újságírásért Alapítvány által felkért független választási médiafigyelő delegáció bukkant rá.

2022. március 31. 16:46
null

Mint arról beszámoltunk, az ismert baloldali aktivista, Parászka Boróka lakhelyétől nem messze kidobva találtak 25-30 szavazólapot, a baloldal pedig ennek hatására a külhoni szavazatok megsemmisítését követeli. Bővebben ide kattintva olvashat erről. 

A hírről beszámolt többek között a Telex, a sztorit pedig megosztották Facebookon is. Érdekesség, hogy a Facebook fejlesztői oldalán található URL alapján ezt a cikket a portál még 2022. február elsején írta meg: 

Hogy lehet februári a cikk, hacsak március 15-én kapták kézhez a levélszavazatokat?

A cikk URL-jénak fent bemutatott időbeli sorrendje ugyan cikkünk írásának megkezdése óta is módosult, azonban, mint a Transzparens Újságírásért Alapítvány rámutat, a Google keresőmotorja által tárolt változat alapján

a Telex valójában február elsején hozhatta létre a cikket.

Külön érdekesség, hogy a levélszavazatokat Erdélyben csak március 15-én vehették át a választópolgárok.

„Technikai hiba”

A furcsa eset kapcsán megszólalt a Telex főszerkesztője is a Transzparens Újságírásért Alapítványnak. 

Mint Dull Szabolcs írta, „a cikk a Transtelexen jelent meg ma reggel 8:55-kor”, és állítása szerint „cikk szerkesztőségi rendszerünkbe való átvételekor technikai hiba történt a dátumozással, visszaugrott egy véletlen időpontra, ezt azonnal megjavítottuk.”

Kapcsolódó

A levélszavazatokkal kapcsolatban Sepsiszentgyörgy polgármestere egyébként úgy reagált: szervezett provokációról van szó, hiszen „mindannyian tudjuk, akik levélszavazatot töltöttünk ki, hogy minden lezárt borítékban van azonosító nyilatkozat. Anélkül nem érvényes a szavazat”. Erről itt olvashat bővebben...

Erről

Nyitókép: Facebook

 

Összesen 269 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zseblámpa
2022. április 02. 02:02
A rendőrség tartott már házkutatást a Telexnél? Esetleg lefoglalta az informatikai eszközeiket?
lapuló
2022. április 01. 17:04
Akkor kellett volna időgép, ha tényleg február 1-én készült volna a cikk. A pártok sorrendjét ugyanis csak február 26-án sorsolták ki, vagyis február 1-én nehéz lett volna elkészíteni ezeket a fotókat.
Távozó Telexesek
2022. április 01. 13:25
Hazudtunk reggel...
kivancsijani
2022. április 01. 12:45
Azért lehet tényszerűen kijelenteni, hogy az ügy koholmány, mivel egész erdélyben össze kellett volna szedni az összes szavazatot ahhoz, hogy annyi ellenzéki lapot találjanak. Életszerűtlen. Kreálmány, koholmány. Ahogy a cigányok mondanák: "Szakaggyon ki a míhed, Boróká!"
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!