Történelmi győzelmet aratott a jobboldal

2022. április 05. 17:46

Elemzők szerint a miniszterelnök-jelöltek személyisége is nagyban befolyásolta a választást.

2022. április 05. 17:46
null

A XXI. Század Intézet az országgyűlési választások kapcsán választásértékelő rendezvényt tartott, amelyen a választást megelőző közvélemény-kutatások pontossága, a kampány, valamint az eredmények értékelése volt a középpontban.

A rendezvény kerekasztal-beszélgetése során Deák Dániel moderálása mellett Barthel-Rúzsa Zsolt, Hann Endre, Mráz Ágoston Sámuel és Závecz Tibor osztották meg gondolataikat egymással, akik mindannyian egyetértettek abban, hogy

a közvélemény-kutatók nem látták, hogy valójában nem pártprogramok, hanem a miniszterelnök-jelöltek személye fogja eldönteni a választást.

Erősebb volt a békepárti narratíva

Emellett annak is döntő jelentőséget nyilvánítottak, hogy

a Fidesz békepártisága sokkal erősebb narratívának bizonyult az ellenzék Nyugat–Kelet narratívájánál.

Mindennek fényében a Fidesz–KDNP sorozatban negyedik kétharmados győzelme egyre inkább arra enged következtetni, hogy egy olyan új politikai modell jött létre a nemzeti blokk formájában, amelynek keretében az Orbán Viktor vezette jobboldal nemzeti alapon képes integrálni a társadalmat. A nemzeti blokk modelljének inherens része, hogy bizonyos szociális, gazdasági és kulturális intézkedések terén a kormány képes kiterjeszteni támogatottságát a saját szavazótáborán kívül eső társadalmi rétegekre is.

A miniszterelnök-jelöltek személyisége is befolyásolta a választók döntését

Závecz Tibor, a Závecz Research alapító-ügyvezetője a beszélgetés elején kifejtette, hogy meglátása szerint

az ellenzék vízióhiánya mellett, a mozgósítási versenyben való alulmaradásuk tekinthető a megsemmisítő vereség legfőbb okának.

Amíg az ellenzék Nyugat–Kelet narratívája nem volt képes az ellenzéki bázison túlterjedni, addig a Fidesz békepártisága integráló erőként képes volt erre.

Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezetője szerint a két oldal narratívája közel sem volt egyformán erős, hiszen Orbán Viktor elkötelezett nyugati szövetségesei mellett, az orosz agressziót elítélte, ez pedig egyértelművé tette az ellenzéki narratíva mesterkélt mivoltát. Véleménye szerint

a közvélemény-kutatók azt a nagyon egyszerű dilemmát nem látták előre, hogy valójában a miniszterelnök-jelöltek személyisége fogja eldönteni a választást.

A Jobbikosok egy része is a Fideszre szavazott

Hann Endre, a Medián közvélemény-kutató igazgatója kulcsfontosságúnak ítélte meg a választás kimenetelében, hogy az egykori Jobbikosok egy része Fideszhez és a Mi Hazánk Mozgalomhoz vándorolt át.

Barthel-Rúzsa Zsolt, a Századvég Közéleti Tudásközpont Alapítvány elnökhelyettese úgy vélekedett, hogy

az emberek a háború és béke mellett arra is szavaztak, hogy Orbán Viktort vagy Márki-Zay Pétert tartják meg alkalmasabbnak az ország vezetésére.

Mráz Ágoston szerint egyenesen versenyelőnnyé vált a miniszterelnök tapasztalata a háborús helyzetben.

Nyitókép: Mátrai Dávid/Mandiner

Összesen 56 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
egyvilág
2022. április 06. 01:07
Orbán rendszerének tömör de alapos összefoglalója: https://youtu.be/7MlFxwYoQFM + Márki-Zay realista értékelése: https://egyvilag.hu/index.shtml#PT111_markijay (Úgy is, mint az ellenzéki kudarc egyik oka.)
jánosbácsi
2022. április 05. 21:13
Nincs okotok örülni. Pár hónap múlva nagyon rá fogtok erre baszni. A vidéki parasztok nem szeretnek éhezni.
foldizs
2022. április 05. 20:34
Mikor jönnek a népszavazásról szóló elemzések?
Fer70
2022. április 05. 20:11
;-) https://scontent.fbud9-1.fna.fbcdn.net/v/t1.15752-9/277614524_566515561840148_5560858175376148759_n.jpg?_nc_cat=106&ccb=1-5&_nc_sid=ae9488&_nc_ohc=ld8I8ogY19QAX8oti-J&_nc_ht=scontent.fbud9-1.fna&oh=03_AVJo0jX12xA-CKV8leqJ1EztGDT3-JOFNDVpjAtCzmIZMg&oe=62704EE4 Ennyi. :-)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!