Ilyennek ítélték meg a választásokat – nemzetközi jelentés a parlamenti választásról és a népszavazásról

2022. április 04. 19:46

Szerintük a választás megfelelt valamennyi helyi és nemzetközi szabványnak.

2022. április 04. 19:46
null

A lengyel Ordo Iuris kiadta a zárójelentését a magyarországi választások kapcsán. A nemzetközi megfigyelő szervezet kijelentette, hogy „a parlamenti választások és a népszavazás megfeleltek valamennyi helyi és nemzetközi szabványnak, a választásokra vonatkozó alapelveknek, és hatékonyan biztosították az általános, közvetlen, titkos, szabad és egyenlő szavazást”. A jelentésben hozzátették, hogy

nem merült fel semmiféle olyan körülmény, ami sértette volna a tisztességes és szabad szavazást.

 A választás finanszírozása kapcsán hozzátették, hogy „a magyar választások finanszírozási rendszere teljes mértékben és lényeges eltérések nélkül illeszkedik az általános európai keretrendszerbe”.

A médiáról

A megfigyelő misszió a zárójelentésében részletesen kifejtette, hogy a magyar médiapiacon erős a magánszektor, amelyek a közvélekedés szerint nagymértékben támogatják az ellenzéki pártokat és azok politikai üzeneteit. Hozzátették, hogy az RTL Group és az ATV mellett létezik egy magánkézben lévő médiacsoport is, amit a médiafogyasztók a kormány álláspontja felé orientáltnak tartanak, amik így biztosítják a kiegyensúlyozottabb médiakínálatot.

Megjegyezték, hogy egy 2021 harmadik félévében végzett felmérés szerint „a magyar közönség 81,6 százaléka fogyaszt kormánypárti, 80,6 százaléka pedig kormánykritikus médiát. A kizárólag kormánypárti sajtótermékeket fogyasztók aránya 5,7 százalék,

ami jelentősen alacsonyabb, mint a kizárólag kormányellenes médiát fogyasztók száma (9,2 százalék).”

Konklúzióként levonták, hogy szerintük egyértelműen kijelenthető, hogy „2010 óta a médiapluralizmus Magyarországon nem csökkent, hanem nőtt”.

A népszavazásról

A lengyel misszió a népszavazás kapcsán kifejtette, hogy ebben az esetben is jól látszódik a fékek és ellensúlyok magyarországi hatékony rendszere, mivel „a Kúria az eredetileg a kormány által javasolt öt népszavazási kérdés közül egyet nem hagyott jóvá” valamint „a törvénymódosítást, amely lehetővé tette – egy ellenzéki képviselő indítványára –, hogy a népszavazást a parlamenti választásokkal egy napon tartsák meg,

a kormánytöbbség és az ellenzék egyhangúlag szavazta meg”.

A népszavazás kapcsán beszámoltak arról is, hogy a magyar civil szervezetek közül 22-en részt vettek „a »négy nem« oldalán”, míg 18 különböző szervezet, köztük 12 Soros György és a Nyílt Társadalom Alapítványok által 6.734.409 dollár értékben finanszírozott szervezet – állították a zárójelentésükben.

Három észrevételük volt

A nemzetközi megfigyelőszervezetnek három észrevétele volt. Kifejtették, hogy aggodalomra ad okot az, hogy a választások előtti héten feltörték a Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) több online portálját is, hogy a kampányhajrában meghackelték a Fidesz honlapját valamint, hogy „vélhetően törvénytelenül megszerzett adatbázis segítségével mintegy egymillió embert értek el a baloldali kampányközpont üzemeltetői, a szavazókat illegális sms üzenetekkel zaklatták, mely eset nem csak választójogi, adatvédelmi, hanem büntetőjogi konzekvenciákat is magával vonhat.”

Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
foldizs
2022. április 06. 10:08
https://444.hu/2022/04/05/a-magyar-kisproza-es-grafika-forradalmat-hozta-el-a-buzizos-nepszavazas-18
Nagyhuba1
2022. április 05. 18:57
Küldjék el a jelentést Márky-Zay Péternek!!!
foldizs
2022. április 05. 15:56
Azt elfelejtették említeni, hogy a népszavazás eredménytelen volt?
Csakislovacska
2022. április 05. 08:48
Azt is illene megemlíteni,hogy a MiHazánkosokat letiltotta a fosbuk nem? Merthogy ez nem fordulhatna elő egy fenenagy demokráciában??
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!