A baloldal békéscsabai jelöltjének neve is felbukkant az ELTE listabotrányában

2022. március 04. 13:00

Stummer János tagadta, hogy listázott volna, ám az egyetemi pályát otthagyta.

2022. március 04. 13:00
null
Kacsoh Dániel
Kacsoh Dániel

„Nagyszerű érzés volt az ELTE tanárának, de a szívem mindig a haza szolgálata felé húzott” – vallja Stummer János, a Jobbik politikusa minapi Facebook-videójában. Stummer korábban volt a párt budapesti elnöke, erzsébetvárosi polgármesterjelöltje, majd 2018-tól parlamenti képviselője. Most a Békés megye 1. számú választókörzetében indul a hatpárti ellenzéki összefogás színeiben az áprilisi választáson.

A jelölt a budapesti egyetemi évekre emlékezve azt érthető módon nem idézte fel, hogy

neve felmerült az előző évtized egyik legnagyobb felsőoktatási, illetve jobbikos botrányában.

Emlékezetes: 2014-ben derült ki, hogy az ELTE BTK Hallgatói Önkormányzatában listát vezettek a gólyákról, vállalhatatlan jelzőket társítva hozzájuk. Az atv.hu által nyilvánosságra hozott dokumentumban szerepelt egy ilyen megjegyzés: „faszkalap újpestdrukker (stummer voltam)”.

A botrány kirobbanásakor már oktató, korábban a kollégiumi hallgatói önkormányzatot vezető Stummer tagadta, hogy ő írta volna ezt a sort a listára, sőt, a korabeli sajtóbeszámolók szerint perrel fenyegetőzött azokkal szemben, akik ezt állítják. (Ezt mi sem tesszük.) Végül magától elhagyta az egyetemet, hogy a politikai pályára koncentráljon. Ezt követően az önkormányzati választáson a VII. kerületben indult, egyik kampányszövege pedig ez volt: „Kiépítjük a mindent látó és rögzítő kamerarendszert.”

Hatalmas vihart kavart, hogy a gólyatáborba jelentkezőket világnézetük, pártszimpátiájuk, felekezeti hátterük és vélt származásuk alapján jellemezték. Az adatbázis egyik szerkesztője és a HÖK elnöke elismerte a listák létét, de azt állították, a kényes részleteket utólag hamisította valaki. Politikai szinezetet az adott a történetnek, hogy az ügyben számos jobbikos hallgatói önkormányzatos szereplő is érintett volt, Stummer mellett Szávay István, Nemes László és Garbai Ádám. A „szerzők” a gólyák Facebook- és IWIW-profiljai alapján dolgoztak.

A már idézett jellemzés mellett ilyenek voltak még:

„Kürt alapítványi iskola sok zsidó tanárral”, „Langy fideszes”, „Csúnya zsidó feje van”, „Elk… liberális”, „LMP-s p…, ne vigyük le!”, „Belpesti zsidó p…” vagy „Kis liberó buzigyerek”. De volt ilyen is: „Pistának jó lesz”. Emellett külön oszlopban vezették a pártszimpátiát is.

A lista egyik készítőjeként Silhavy Máté volt feltüntetve, aki 2009-ben az ELTE BTK HÖK alelnöke volt, illetve a Jobbik tagja. Silhavy úgy nyilatkozott, hogy a HÖK adatbázisába „bárki beleírhatott”, és 150-200 diák is hozzáférhetett ahhoz. Ez volt egyébként valamennyi érintett védekezésének az alapja. Az eset nyomán egy időre felfüggesztették a hallgatói érdekképviseletet, rendőrségi nyomozás is indult, ám végül vádemelés nem történt. A parlamenti képviselő Szávay egyébként a Jobbik lejáratását célzó akciónak minősítette a történteket.

Nyitókép: Stummer János, a Magyar Tavasz Mozgalom vezetője beszél a Jobbik Kormánykárosultak nagygyűlése elnevezésű, az 1956-os forradalom és szabadságharc kirobbanásának 57. évfordulóján tartott rendezvényének résztvevői transzparenssel Budapesten a Vértanúk terén 2013. október 23-án (MTI/Mohai Balázs)

 

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pipas2
2022. március 05. 21:14
Gusztustalan bolsevik náci maffiózók!
ThunderDan
2022. március 04. 15:07
Végülis csak ő lenne a nemzetbiztonságokat felügyelő miniszter, bagatell... (Ugye Stummer akart nyomoztatni a Puskás-stadion alagútja ügyében... még egykori elnöke, Vona is úgy jellemezte az Ötben kb. hogy "a jó isten mentsen meg minket, hogy Stummer bármit ellenőrizzen"... rendkívül alkalmas figura, na)
sasszem
2022. március 04. 15:05
Kommunistától, fasisztán keresztül a liberál-NÁCIIG mind ott vannak! AZ EU HALLGAT!
sunsaci
2022. március 04. 14:04
Stummer nyomta meg az MTV tűzjelzőjét, mikor Kunhalmi ajtónak futott, a libsi csajok meg lefeküdtek "kurva erős képeket" csinálni....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!