Magyarország megengedi, hogy NATO-csapatok települjenek a Dunántúlra

2022. március 07. 13:54

„Halálos erő célba juttatására tervezett katonai felszereléseket és platformokat” továbbra sem szállíthatnak hazánkból közvetlenül Ukrajnába.

2022. március 07. 13:54
null

A magyar kormány engedélyezi, hogy a NATO reagáló erők Magyarország területén szárazföldi és légi úton történő áthaladását az ukrajnai háború miatt – olvasható egy hétfő délben megjelent kormányrendeletben – számol be a 24.hu.

A rendelet értelmében azt is engedélyezik, hogy Magyarországra, ezen belül a Dunántúlra települjenek a NATO egységei.

A rendelet nem engedélyezi az Ukrajnába való áthaladást, ezen kívül azonban a NATO csapatainak szabad az átvonulása az ország területén szárazföldi és légi úton egyaránt. Ezen felül lehetővé teszi szükség szerint az adott egységek Magyarországra történő telepítését, ideértve a gyakorlatokon és kiképzési feladatokon való részvételt.

A kormányrendelet 3. pontja alapján a kormány megengedi azt, hogy Magyarország területén más NATO-tagországokba szállítsanak az ukrán fegyveres erők számára szánt, „a halálos erő célba juttatására tervezett katonai felszereléseket és platformokat”, azt viszont kizárja, hogy az említett eszközöket közvetlenül átvigyék a magyar-ukrán határon, akár szárazföldi, akár légi úton.

A nem halálos erő célba juttatására tervezett felszerelések és készletek, ilyenek például az egyéni védőeszközök, elsősegélynyújtó felszerelések és üzemanyag esetében azonban nem tesz különbséget a rendelet, Ukrajnába és a NATO-tagállamok irányába is szabad a közvetlen szállításuk.

A rendelet végrehajtásában Benkő Tibor honvédelmi miniszter, Varga Mihály pénzügyminiszter, valamintGulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is részt vesz.

 

Nyitóképünk illusztráció, a képen: A NATO zászlaját tartja egy katona a Vaskard 16 (Iron Sword 16) fedőnevű, négyezer fős NATO-hadgyakorlat záróünnepségén a litván főváros, Vilnius közelében 2016. december 2-án. 

Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Összesen 809 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kekec54
2022. március 08. 08:55
Most jelenteném be a NATO tagságunk felfüggesztését a háború végéig! Jenkik takarodjatok!
tevevanegypupu
2022. március 08. 07:12
Különben nagyon meglepne, ha Magyarországtól hivatalos formában, szépen kérvényezte ezt a NATO..és ha nemet mond..hát akkor jól van, akkor nem..
MagyarSzellem
2022. március 08. 07:07
Kormánypártiként ki kell mondanom, hogy ezt a döntést teljességgel ellenzem. Biztos oka volt, de akkor se értem. Most kéne minta legyen számunkra a sokat emlegetett Ausztria. Vagy Svájc, ha az jobban tetszik...
wanderer888
2022. március 07. 21:56
uh, rendes vagy, de nekem erre igazából nincs időm. ma volt véletlenül. meg minek írjak bármit, ha már eleve tendenciózus az itt megjelenő cikkek legnagyobb része? az összes alá odakommentelhetném, hogy ez így ferdít, az meg úgy, de ahhoz vissza kellene menni kb. a TF-es beszédig, ahol elkezdte orbán ezt a máig tartó hipnózist, hogy vannak azok, meg vagyunk mi, és mi vagyunk az ország, és akik nem mi vagyunk, azok gonoszak és az életünkre törnek, pont. magamat szórakoztathatom azzal, hogy kb. tárgyilagos próbálok lenni (de nem megy persze), aztán konkrétan az itteni arcok nagyjának egyszerűen meg sem karcolja az agyát, nem hogy reagálna érdemben, vagy neadjisten önállóan gondolkodni kezdene. és mond valami blőd hülyeséget, amit éppen nem tudom melyik megafonos majomparádé írt valahová havi kétmillióért, hogy aztán ha úgy alakul pár hét múlva átírja az egészet. :D ez azért annyira nem szórakoztató huzamosan. nincs egy hete, hogy Áder Varsóban erős szavakkal ítélte el az orosz agressziót (így, az összes EU-s panelt felmondta), közben itthon az M1 még ki sem mondta, hogy háború csak konfliktusoztak, a főcsicskák a tévében konkrét putyinbarát dumát toltak és a külügy határozottan kijelentette, hogy itt nem lesz semmiféle fegyverszállítgatás, meg állomásozgatás, meg semmi. ezek az egymásnak teljesen ellentmondó dolgok párhuzamosan történtek és a fideszes bandát a legkisebb mértékben sem billentette ki. aztán nem telt el egy hét és azóta a háború háború, jön a NATO újabb csapatokkal, a fegyverszállítás meg annyira zajlik, hogy konkrétan egy hosszú német hadi konvoj haladt át az országon közúton, Románia felé. perszepersze, nem nálunk lépik át a határt, hanem majd 100 kilométerrel délebbre/keletebbre, de majd a radioaktív hamu is biztosan ilyen előzékeny lesz velünk, az olyan. mindegy, na, érted. kinek van erre ideje, kinek van ehhez kedve.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!