Levelet írt Márki-Zay az uniós intézmények vezetőinek

2022. március 30. 13:54

A baloldal miniszterelnök-jelöltje egy zöldebb, szociálisan igazságosabb Magyarországot szeretne teremteni az uniós pénzekből.

2022. március 30. 13:54

Levelet küldött Márki-Zay Péter, az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje az uniós intézmények elnökeinek, amelyben többek között közölte: mielőbb újratárgyalná a helyreállítási forrásokról szóló kormányzati tervet, hogy minden elérhető forráshoz hozzájusson Magyarország – tájékoztatott Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti (EP-) képviselője szerdán.

A szocialista politikus az MTI-hez eljuttatott közleményében elmondta, hogy Márki-Zay Péter arról biztosította az uniós intézmények vezetőit, hogy a vezetésével felálló kormány megvédi a korrupciótól az uniós forrásokat. „Olyan reformokra és társadalmilag fontos ügyekre kell fordítani az uniós forrásokat, amelyek Magyarország fejlődését és nem az Orbán Viktor miniszterelnökhöz kötődő oligarchák gazdagodását szolgálják” – olvasható a levélben.

A kormányfő-jelölt világossá tette a brüsszeli vezetők számára: a helyreállítási források – illetve a hétéves uniós költségvetésben elérhető támogatások – helyes felhasználása egyedülálló lehetőséget jelent Magyarország zöldebb, szociálisan igazságosabb és a digitális kihívásoknak jobban megfelelő jövőjének építésében – tájékoztatott Ujhelyi.

A miniszterelnök-jelölt levelében a többi között azt írta: a vasárnapi választás egyik legfontosabb eredménye az lesz, hogy Magyarország visszatalál az európai útra. Világossá tette, az új magyar kormány egyik első intézkedése lesz az azonnali csatlakozás az Európai Ügyészséghez, ami – mint írta – a most tapasztalt állami szintű korrupcióval szembeni fellépés és az európai integrációban való részvétel fontosságát bizonyítja.

Márki-Zay Péter egyértelműsítette: az általa vezetett kormánynak is bizonyosan sok vitája lesz az Európai Unióval a magyar érdekek hatékony érvényesítése érdekében, azonban az újonnan felálló kabinet őrizni és tisztelni fogja az olyan alapvető európai értékeket, mint a jogállamiság, a média szabadsága, vagy az igazságszolgáltatás függetlensége – tájékoztatott a szocialista politikus.

Ahogy korábban megírtuk, Orbán Viktor levélben tájékoztatta Ursula von der Leyent, hogy Magyarország kéri az Európai Bizottságtól a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszközben biztosított hitelkeret lehívását.

, Orbán Viktor levélben tájékoztatta Ursula von der Leyent, hogy Magyarország kéri az Európai Bizottságtól a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszközben biztosított hitelkeret lehívását.

(MTI)

Összesen 70 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
noge
2022. március 30. 22:14
Valamiről lemaradtam? A moslék nyerte a most vasárnap tartandó választásokat? Ez az Újhülye tényleg rászolgál a nevére.
Dezsőke
2022. március 30. 18:59
még várj pár napot apukám az írogatással...
NTLLK
2022. március 30. 17:27
Magasságos egek!!!! Ez azt hiszi, hogy ő a miniszterelnök?! Pedig már megmondták neki, hogy nem miniszterelnök-választás lesz!
Phm045
2022. március 30. 17:01
Aha milyen alapon? Ki hatalmazta fel ezzel? Ez nem ütközik a választási törvényben foglaltakkal?? Az egy igaz Isten írgalmazzon nekünk, ha ez a söpredék hatalomra kerűlne.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!