Újabb szervezet szerint megalapozatlanok az EBESZ vádjai

2022. március 29. 12:47

Most azt kifogásolták, hogy az EBESZ „a baloldal érvkészletére” támaszkodott.

2022. március 29. 12:47
null

A Századvég Alapítvány szerint az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) az április 3-ai országgyűlési választásról szóló jelentésében „a magyarországi baloldal érvkészletére támaszkodva, megalapozatlan vádakkal” illette a magyar választási rendszert, ez pedig nem a megfigyelést szolgálja, hanem a „demokratikus választásokba történő beavatkozást”.

A Századvég az EBESZ múlt heti jelentésére reagálva nyílt levelet írt Jillian Stirk nagykövetnek, az EBESZ Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatala Magyarországra delegált választási megfigyelő missziója vezetőjének, ezt kedden eljuttatták az MTI-hez is.

A Századvég Alapítvány kifogásolta, hogy az időközi jelentést az EBESZ januári igényfelmérő missziójára alapozva fogadták el, a misszió pedig szerintük „a baloldalhoz köthető emberektől kapott valótlan információkra alapozott, prekoncepciókkal érkezett Magyarországra”.

A misszió által összeállított dokumentumban megfogalmazott kritikák – miszerint a demokratikus választások körülményeinek általános romlása tapasztalható, fennáll az állami forrásokkal való visszaélés lehetősége, és aggodalomra ad okot a választás és a népszavazás egyidejű megtartása, a médiaszabadság és az igazságszolgáltatás függetlenségének helyzete –

ellenzéki politikusoktól, valamint a baloldalhoz köthető médiumoktól és nem-kormányzati szervezetektől (NGO-k) származnak

– írta a Századvég.

Az alapítvány válaszként közölte, hogy a választás és a referendum azonos időpontban történő megtartását lehetővé tevő törvényjavaslatot Szabó Tímea, a Párbeszéd parlamenti képviselője nyújtotta és az összes parlamenti képviselő megszavazta.

A sajtószabadság helyzetére reagálva úgy fogalmaztak, hogy senki sem nyomja el az ellenzéki médiumokat, az online médiában épp a kormányellenes hangok „hegemóniája” érvényesül, ráadásul az Alaptörvény és más jogszabályok is védik a sajtószabadságot.

Továbbá – írták – az elmúlt évtizedben Magyarországon a sajtószabadság terén is lezajlott egy demokratikus fordulat: 2010 előtt a médiát egyértelműen a baloldali hangok határozták meg, ma a sajtó hazánkban jóval szabadabb,

a média pedig jelentősen plurálisabb, mint a nyugat-európai államokban.

Az igazságszolgáltatás függetlenségének megkérdőjelezésével kapcsolatban a Századvég Alapítvány ismét az Alaptörvényre hivatkozott, miszerint a bíróságok függetlenek és pártatlanok, és csak a törvénynek vannak alárendelve.

Kifogásolták, hogy az EBESZ igényfelmérő missziójának tagjai januárban tizenhárom magyar politikussal találkoztak, akik közül mindössze három tagja a kormánypártok valamelyikének, míg tíz közéleti szereplőt az ellenzékből választottak, annak ellenére, hogy az Országgyűlés kétharmadát a Fidesz-KDNP adja.

A Századvég nehezményezte azt is, hogy a misszió kilenc civil szervezettel találkozott, amelyek közül hét „konzekvensen kormányellenes álláspontot és a nyílt társadalmak eszmerendszerét képviseli”, ugyanis a hét NGO mindegyike kap közvetett vagy közvetlen támogatást

a Soros Györgyhöz köthető Nyílt Társadalom Alapítványoktól.

Végül azt is sérelmezték, hogy a misszió a magyar médiumok közül a közmédia három vezető tisztségviselőjén kívül az RTL, a HVG, a 24.hu és a Népszava munkatársaival találkozott, utóbbi négy orgánum pedig főként a kormányt kritizáló hangoknak enged teret, valamint maguk is a balliberális álláspontot képviselik.

A Századvég Alapítvány végül arra kérte Jillian Stirk nagykövetet, hogy „diverzifikálja”, kivel folytat diskurzust a magyar jogállamiság helyzetéről, hiszen csak úgy kaphat valós képet a magyarországi állapotokról, ha mindkét oldal álláspontját megismeri.

(MTI)

Nyitókép: Facebook

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Osztap Bender
2022. március 29. 18:10
Csak figyelni kell, no meg olvasni. A zsidók törnek a világhatalomra gőzerővel. Ez ugye megfigyelhető. Mindennek módszerei le vannak írva (igaz igen bonyolultan és kódolva) a "Cion bölcsei" című könyvecskében. Ma már ugyan nem lehet a boltokban megvenni, de a netről bárki letöltheti akit érdekel, onnan még nem sikerült eltüntetniük. Nem Rejtő könyv, előre szólnék!
VeJoLa
2022. március 29. 16:16
Vajon akkor is aggódtak volna a népszavazás miatt, ha geriéknek is sikerül időben összegyűjteniük a szüksés aláírásokat?
Pierre
2022. március 29. 15:57
"Újabb szervezet szerint" irja a mandiNER a cimben. Aztan gyorsan kiderul, hogy a Szazadveg nevu fideszes kozpenzrablo bunszervezetrol van szo.
Esvány
2022. március 29. 14:11
Az EBESZ megfigyelőknek nem az lenne a dolga, hogy ellenőrizzék a választásokat, majd összegzik az általuk tapasztaltakat? Ehelyett a belpesti Soros-érdekeltségű gittegyletek által tollbamondott hazugságokat szajkózzák.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!