Az internethasználók jogait kiterjesztő digitális törvény megalkotását kezdeményezi a Védett Társadalom Alapítvány (VIDEÓ)

2022. február 23. 19:49

Céljuk, hogy a digitális óriásvállalatok ne bánhassanak tisztességtelenül a felhasználóikkal, ne követhessenek el visszaéléseket.

2022. február 23. 19:49
null

Az internethasználók jogait kiterjesztő digitális törvény megalkotását kezdeményezi a Védett Társadalom Alapítvány. A szervezet által létrehozott Budapest Bizottság célja, hogy a javaslatot és indoklását más szakmai szervezetek és a jogalkotók figyelmébe ajánlja.

A VDTA szerint társadalmi párbeszédben, valamint

a magyar és az európai uniós jogalkotási munkában is kiemelt figyelmet kapnak a globális óriásvállalatok által üzemeltetett digitális platformok (Facebook, Youtube, stb...)

és e vállalatok egyéb, a felhasználók napi életét érintő szolgáltatásai (például azonnali üzenetküldés, keresőszolgáltatás, mobiltelefonos alkalmazásboltok).

Azonban e szolgáltatások szabályozása nemzeti és közösségi szinten is lassan halad, miközben ezeknek a globális online platformoknak és szolgáltatásoknak a működését számos visszás jelenség, átláthatatlan gyakorlat és alacsony fogyasztói jogérvényesítés jellemzi.

Az óriásvállalatok visszaéléseket követnek el a felhasználókkal szemben

A Védett Társadalom Alapítvány szerint a globális platformok és szolgáltatásokkal kapcsolatos problémák három szinten jelentkeznek.

  1. A fogyasztói jogok, az alapvető felhasználói biztonság, tájékoztatás és transzparencia, továbbá a fogyasztói jogérvényesítés korlátozott volta.
  2. A szólás- és véleménynyilvánítás klasszikus európai magascivilizációs szabadságának súlyos korlátozása, a vélemények objektív spektrumának szándékos szűkítése és egyirányú politikai-világnézeti célzatú torzítása ezeken a felületeken.
  3. A regionális és hazai közösség, a nemzet, a család és a természeti eredőjű társadalmi képletek, primordializmusok elleni súlyos támadások miatti védelem szükségessége, ideértve a fiatalkorúak egészséges szocializációjának kereteit is. Ezzel a három szinttel átfogóan a Nemzetek és Családok Európája Digitális Platform Szabályozási Stratégia című (kétnyelvű) dokumentumban külön foglalkozunk.

Kezdeményezésük az első problémára reagál, mint szükséges és azonnali fogyasztóvédelmi minimum.

Úgy vélik, a platformtörvény elfogadása nem várhat az Európai Uniós jogalkotásig, de azzal nem is ütközik a szabályozási tárgya,

a Platformtörvény csak a jelenleg is létező fogyasztói jogok kiterjesztése.

A Platformtörvény kezdeményezésének célja, hogy a szolgáltatók a magyarországi felhasználókkal addig se bánhassanak elfogadhatatlan módon, őket mellőzve, tájékoztatásukat és kiszolgálásukat elutasítva, amíg ezeknek a napjainkban fontossá vált szolgáltatásoknak nem történik meg a részben nemzeti, részben európai uniós körültekintő szabályozása.

Közegyetértés tárgya, hogy Magyarországon és Európában szükséges szabályozni a globális online szolgáltatásokat nyújtó óriásvállalatokat, de a szabályozási munka bonyolultsága nem vezethet oda, hogy annak kárvallottjai a magyar felhasználók legyenek.

A digitális platformtörvény koncepciójáról Dr. Tóth Mátéval, a Budapest Bizottság vezetőjével készített videóinterjút Horváth Tamás, a vdtablog.hu főszerkesztője:

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Salamander
2022. február 23. 22:15
"Közegyetértés tárgya, hogy Magyarországon és Európában szükséges szabályozni a globális online szolgáltatásokat nyújtó óriásvállalatokat." Abszolút így van. A jogállamiság egyik alapköve, hogy ha valakinek jogkérdésben gondjai vannak, akkor azt jogi úton, azaz törvényes mederben, bírósági úton rendezi. A tech cégek ehhez képest önbíráskodásnak - megkerülve a törvényes bírósági utat, megfosztva ezzel az államot igazságszolgáltatási feladataitól, a sérelmet elszenvedőt pedig a védekezés, a bizonyítás és végsősoron a jogorvoslattól is. Ez egy súlyos, a jogállamiságot alapjaiban sértő magatartás.
Secnir
2022. február 23. 21:57
a védett társadalom alapítványnál leragadtak a XIX. században. nem értik az internetet, és nem értik a feltételek elfogadásának tényét sem.
Aegopolis.
2022. február 23. 21:52
Nem nagyon látszik, mi értelme van egy ilyen ötletnek. Ha egy felhasználó épp azért adja meg önként a személyes adatait, hogy ezáltal személyre szabott, magasabb felhasználói élményhez jusson, akkor mi értelme ezt korlátozni? Ha mondjuk valaki Deák Dániel bölcsességeire kattint, és emiatt holnap már Bohár Daniét is feldobja neki a rendszer, akkor emiatt ki lesz boldogtalan? De hiszen a júzer pont ezért megy fel a FB-ra nap mint nap.
NoFace
2022. február 23. 20:54
Jó ötlet, és nagy szükség lenne rá, csak nem tudom a gyakorlatban hogyan és ki szerezne érvényt egy ilyen törvénynek!?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!