„Ostoba, cinikus konstrukció” – Róna Péter válaszolt Simor András és Király Júlia kritikáira

2022. február 21. 17:12

„Nem tudom, milyen értelemben tekinthetők baloldalinak azok, akik »gazembernek«, neveznek” – mondta a baloldal államfőjelöltje.

2022. február 21. 17:12
null

Mint arról korábban mi is beszámoltunk, baloldali gazdasági szakemberektől kapott erős kritikát az ellenzék közös köztársaságielnök-jelöltje, Róna Péter. Simor András volt MNB-elnök például „erkölcstelen figurának” titulálta a közgazdász professzort, Király Júlia, az MNB volt alelnöke pedig „huncut pici gazembernek” nevezte. Király – annak ellenére, hogy ő az ellenzéki „árnyékkormány” gazdasági koordinátora – Róna jelölése miatt vissza is lépett a nyilvános szereplésektől a kampányban.

A professzor a Heteknek adott interjújában – amely a lap pénteki számában fog megjelenni – válaszolt, mint fogalmazott, számított arra, hogy támadások fogják érni, aminek az oka szerinte a korábbi devizahitelezési gyakorlattal kapcsolatos álláspontja. „Éppen azok az embernek kritizáltak engem, akiken számon kértem a devizahitelezést annak idején. A magyar szellemi, gazdasági, politikai elit egy nagyon súlyos vétket követett el. Ezen az állásponton nem kívánok változtatni” – fogalmazott. Hozzátette: „Ha figyelembe vesszük azt a szenvedést, esetekben tragédiákat, amit a devizahitelesek elszenvedtek és aminek számosan továbbra is ki vannak téve, ezek a sértegetések még bolhacsípésnek sem számítanak.”

Arra a felvetésre, hogy baloldalról érkezett a kritika, részben olyan személyektől, akik az ez ellenzéki összefogásban is szerepet vállalnak, a professzor azt mondta:

Róna Péter szerint a devizahitelezés „egy teljesen ostoba és cinikus konstrukció, ami nem felel meg sem az akkori törvényeknek, sem pedig a római jog által érvényben lévő kölcsön fogalmának”. 

Nyitókép: MTI / Magócsi Márton

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
amca
2022. február 21. 22:17
Mindig imádtam ezeket az állibsi szennyeket. Danton,Marat,Robespierre írtották 1mást. Kobáék 1mást. Cohnbéláék csak azért nem ,mert kevés volt a 133 nap. Rosenfeld összes nem hébér etsát kinyírta. Na most jön a moschlék.
tetx
2022. február 21. 21:01
A kérdésben igaza van Rónának, az összes döntéshozó ismerte a kockázatokat, ellenben 2005-2006-ra a gazdaság és a költségvetés hatalmasat zakózott volna, ha nincs az irgalmatlan mennyiségű CHF, ami áramlott be az országba a hitelesek által. Tudták, leszarták mert a politikai túlélésükhöz kellett, ezért volt cinizmus. Persze 2007-ben már ez is kevés volt hogy a szarháziak elkúrása és semmittevése annuálódjon, a gdp növekedés lenullázódott, a költségvetés is és a lakosság a lehető legrosszabb módon a külső adósságot növelve eladósodott. 2008-ban így már letolt gatyával állhattunk a pénzügyi válság előtt.
Gyzoltan
2022. február 21. 19:51
Érdekes fickó Róna Péter! Vélem, hogy legnagyobb kritikusa Róna Péternek Róna Péter, s minden bizonnyal nincs kibékülve magával! Bűne az, hogy "kibeszél" a születésétől, a tanulmányain át, a tapasztalatain keresztül, az egész életvitelét cáfolva, amit nem volna szabad... Küszködik, hogy árulója azoknak akikhez tartozik, mikor kibeszél, s küszködik magával, hogy miért kényszerül oly keveset mondani.., s e kevésért is, éppen az övéi, kikhez igyekszik hű lenni, azok akarják megkövezni... Érzem, tudom, mélységes potenciál rejtőzik Róna Péterben, s azon kevesek közé tartozik, akit még elfogadhatónak, a közéletben elviselhetőnek vélnék az ellenzék oldaláról...
zakar zoltán béla
2022. február 21. 19:46
gőték háborúja
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!