Magyar Narancs Róna Péter jelöléséről: Semmi nem kvalifikálja a szerepre

2022. február 17. 11:17

A lap valószínűsíti, hogy az ellenzéki pártok azért hagyták rá Jakab Péterre az államfő jelölését, hogy „minél előbb véget érjen a cirkusz”.

2022. február 17. 11:17
null

Mint arról mi is beszámoltunk, a héten jelentették be a baloldali pártok – elsőként Jakab Péter, a Jobbik elnöke közölte a hírt –, hogy Róna Péter közgazdászt jelölik államfőnek. A hír némi meglepetéssel szolgált, mert bár Róna Péter neve is felmerült, a baloldalon sokan Iványi Gábor jelöléséről beszéltek, még maga a lelkész is arról beszélt, hogy „radikális” köztársasági elnök lenne.

„Milyen kár!”

Róna Péter jelölését a Magyar Narancs is kommentálta csütörtöki lapszámában, érezhetően csalódott hangvételben. Iványi Gáborról azt írják, „az ő életművénél nem tudnánk  elképzelni plasztikusabb ellenállást az Orbán-rezsimmel szemben”, majd hozzáteszik:

ez az, ami nem fog megtörténni. [...] Milyen kár ezért.”

Jobbik és Márki-Zay acsarkodása?

Róna Péter életútjának bemutatása után a cikk magára a jelölés folyamatára tér ki, azaz arra, hogy „jelölését most Jakab Péter, a Jobbik elnöke forszírozta”, de az okát csak „sejti” a Magyar Narancs. 

„Talán épp a bankok és a devizahitelek ostorozása miatti renoméja tette vonzóvá Rónát a szemében, esetleg azt gondolta a Jobbik elnöke, hogy ha Iványi lesz a jelölt, a nagyegyházak várható felhördülése mértéken felül fog ártani a falvak népére pályázó Jobbiknak. De lehet, hogy nem gondolt semmi ilyesmit, csak azt, hogy ne Márki-Zay Péter jelöltje legyen a jelölt”.

A többi párt, amelynek Iványival szemben amúgy semmi kifogásuk nem volt [...], inkább ráhagyta ezt, kármentés jelleggel – csak hogy minél előbb vége legyen a cirkusznak”

– fogalmaz a cikk. 

Róna Péter és a kvalifikáció 

Az írásban azzal folytatják, hogy Márki-Zay Péter is lehet, jobban tette volna, ha Iványi jelölését először a pártokkal beszéli meg. Mint fogalmaznak, 

nem csak az a baj, hogy Róna Pétert semmi nem kvalifikálja a neki szánt szerepre”,

s az írás elején leszögezik: „nagy erőkkel keressük a szavakat és az érveket Róna Péter méltatásához, s ha ezeket maradéktalanul megtaláltuk, nyomban jelentkezni fogunk ismét”. A lap szerint ugyanakkor Róna kvalitásainak hiánya mellett az az egyik legfőbb probléma, hogy „egy tulajdonképpen nagyobb tét nélküli kérdésben is képesek az ellenzéki együttműködés pártjai ostobán és egymás rovására politizálni”.

 

*

Nyitókép: MTI / Magócsi Márton

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
KBA98
2022. február 19. 12:26
Neki a CIA "tisztességes" megélhetést biztosított! Van bőr a pofáján? Nincs! Mit keres itt egyáltalán?
Google
2022. február 17. 20:43
Ugye, milyen színes a sajtó, ha nemzetközileg megfigyelik? Telex/ügy, Transztelex, Magyar Citrom..ba harapott stb. Vigyázat, átverés!
Tidal_wave
2022. február 17. 17:05
Alaptörvény 10. cikk: (1) A köztársasági elnököt az Országgyűlés öt évre választja. (2) Köztársasági elnökké megválasztható bármely magyar állampolgár, aki a harmincötödik életévét betöltötte. (3) A köztársasági elnököt e tisztségre legfeljebb egy alkalommal lehet újraválasztani. Itt semmiféle kvalifikációs kritériumról nincsen szó...
Elmekortan
2022. február 17. 13:42
Nekem spevial nagyon tetszik. Az se baj, ha nem ez a hazája Szoknunk kell, BLINKEN osztja itt a poziciót, pénzt, hatalmat. Van magyar tapasztalata. Akár ő is lehetne elnök, meg minidztrrelnök meg bankelnök úgyis minden úgy lesz, ahogy a Klinton, OBÁMÁ Blinken Soros központ akar. Ukrán háború is lesz, hiszen a Blomberg megírta.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!