Ősfideszes kéményseprő készül legyőzni Oláh Lajost Erzsébet- és Terézvárosban

2022. február 09. 17:00

Kovács Balázs már többször nyert választásokon, s úgy véli, a DK-s jelöltet is megverheti, hiszen ellenfele nem csinált semmit a két kerületben, ő viszont valódi érdekképviselet ajánl az itt élőknek.

2022. február 09. 17:00
null
Almási B. Csaba
Almási B. Csaba

Sokáig úgy volt, hogy a Terézvárost és Erzsébetvárost magába foglaló fővárosi 5. számú választókerületben 2018-hoz hasonlóan ismét Bajkai István – aki jelenleg is parlamenti képviselő – indul a választáson a Fidesz-KDNP színeiben. Miért történt váltás?

Családi és egyéb okokból nem tudja már vállalni az intenzív kampányolással járó terheket. Ugyanis biztos, hogy a választásig hátralévő kevesebb mint 60 nap iszonyatos munkával telik majd nekem és a társaimnak is.

S hogyan került Ön képbe?

Tavaly nyár elején hívott Bajkai István – akivel hosszú évek óta baráti viszonyban vagyok –, hogy segítsem a felkészülését a kampányra, így alaposan beleástam magam az itteni ügyekbe. S amikor úgy döntött, hogy nem indul, engem javasolt jelöltnek, és ezt a Fidesz testületei jóváhagyták.

De van valamilyen kötődése ehhez a két kerülethez?

Az őseim révén ez több mint 200 évre nyúlik vissza. Wahlkampf Henrik szépapám a nagy dunai árvíz után, 1838-ban építette Hild József tervei alapján a Király utca 50. szám alatti ikonikus épületet, ahol a Sirály volt. Zettner Ede – aki anyai ágon rokonom – Teréz- és Erzsébetváros első elöljárója volt. Az egyik bátyám itt volt alpolgármester, a nagybátyám a Kodály köröndön lakik, engem pedig a Szondi utcai Szent Család plébánián kereszteltek. Tehát bár eddig nem itt politizáltam, sokkal inkább otthon érezhetem magam, mint az ide ejtőernyőztetett Oláh Lajos.

Ez az örökség, múlt figyelemre méltó, de önmagában még kevés. Miért gondolhatták a Fidesz vezérkarában, hogy Ön sikerrel veheti fel a küzdelmet az ellenfelével?

Számos oka lehet, többek között az, hogy a döntéshozók nagyon régen ismernek, tisztában vannak vele, hogy tudok és akarok dolgozni. A Fidesz megalakulásának évében, 16 évesen léptem be a pártba. Hét önkormányzati választáson indultam egyéniben a 16. kerületben, illetve Zuglóban, ebből hatszor nyertem, 21 évig voltam önkormányzati képviselő, emellett fővárosi képviselőként is dolgoztam 2006 és 2010 között, ezután két esztendőig alpolgármester voltam a XIV. kerületben. 2012-től tavaly nyárig pedig a Főkétüszt, a fővárosi kéményseprő céget irányítottam. Ide Tarlós István nevezett ki, s 2019 októbere után még Karácsony Gergely sem rúgott ki, csak azt követően kellett eljönnöm a cégtől, hogy az beolvadt a nagy fővárosi közműholdingba, egyébként a munkájának jelentős részét – a lakossági szektort – már 2021 áprilisában átvette a Katasztrófavédelem.

Tehát nem vagyok azzal vádolható, hogy nincs elég politikai és szakmai rutinom.

De ez nem lesz elég a DK-s Oláh Lajos legyőzéséhez, aki már kétszer nyert itt: 2018-ban fölényesen, kilenc százalékponttal, holott akkor még külön indult az LMP és a Jobbik is, és ők együtt is elvittek csaknem 14 százalékot.

Számomra is érthetetlen az ő két győzelme, különösen a második, amikor négy év semmittevése után már kiderült, hogy a király meztelen. S igaz, hogy Oláh a tavaly őszi ellenzéki előválasztáson is nyert, de azért egy mandátummal rendelkező képviselőtől nagyon gyenge teljesítmény, hogy csak 45,51 százalékot kapott. Az ismeretlen momentumos politikus, Tompos Márton nagyon megszorította, ő csaknem 38 százalékot ér el, a jobbikos Beleznay Zsuzsára is a szavazók 16,5 százaléka voksolt. Ez azért azt jelenti, hogy még az ellenzéki szavazók többsége sem elégedett a munkájával. Ráadásul a választókerületben a miniszterelnök-jelöltek esetében a második fordulóban Márki-Zay Péter 72:28 arányban verte Dobrev Klárát, ami azt bizonyítja, hogy

ebben a két kerületben nem nagyon kedvelik a Gyurcsány-pártot és az embereit.

A DK-s Niedermüller Péter erzsébetvárosi polgármester siralmas tevékenykedése ebben biztosan alaposan közrejátszik

Ezek a számok persze sokat elmondanak, ám ettől még nem fog nyerni. Mire alapozza még a mérsékelt, de mégis meglévő optimizmusát?

Egyáltalán nem mérsékelt az optimizmusom. Az itt élők nyolc év alatt rájöttek arra, hogy Oláh Lajos egyáltalán nem törődött velük, a szűken vett kampányidőszakokon kívül gyakorlatilag nem volt jelen a két kerület életében, ő inkább egy virtuális képviselő. Beszéltem a két kerület volt fideszes polgármestereivel, ők is elmondták, hogy jóformán nem is találkoztak vele, nem járt el a képviselő-testületi ülésekre, nem vett részt a közéletben, nem tud olyat konkrét eredményt, valamilyen fejlesztést felmutatni, ami neki köszönhető. Szerintem térkép nélkül nem is találna oda egy-két helyre, annyira nem ismeri Terézvárost és Erzsébetvárost. A parlamentben is alig szólalt fel a választókerülete érdekében, inkább csak a pökhendi, arrogáns, a kormányt igaztalanul bíráló beszédeire emlékezhetünk. Ráadásul a két kerületben sok az idős ember, akik biztos emlékeznek még arra, hogy megszavazta a 13. havi nyugdíj eltörlését, amit most a Fidesz-kormány adott vissza. Így biztos vagyok benne, hogy nagyon sok terézvárosi és erzsébetvárosi szeretne változást.

Miben tudna Ön újat, többet nyújtani, akár az ellenzéki szavazóknak is?

Én klasszikus, valódi érdekképviseletet, segítséget ajánlok az itt élőknek, meghallgatom a problémáikat, s ha tudok, segítek. Közszolgálatnak tartom a képviselői munkát, így dolgoztam az önkormányzatokban is, sőt a Főkétüsznél is, ahol büszke vagyok arra, hogy a nyolc év alatt csaknem százezer ember figyelmét hívtuk fel, hogy a fűtésrendszerét, kéményeit korszerűsítse, különben életveszélybe is kerülhet. S miután nagyon bízom benne, hogy a parlamenti választást a Fidesz-KDNP nyeri, így marad az Orbán-kormány, az ismertségemnek, a kapcsolataimnak köszönhetően a minisztériumokban, állami szervekben is sokkal többet tudok, és persze akarok is tenni a teréz- és erzsébetvárosiakért.

A választópolgárokat nyilván konkrétumok érdeklik. Például a parkolási nehézségek megoldása.

A két városrészben számos gond van, amelyek azóta erősödtek fel, hogy az ellenzéki pártok átvették a hatalmat a fővárosban és a kerületekben.

Valóban, talán a legfontosabb a parkolási káosz, amely annak következtében alakult ki, hogy az elmúlt több mint két évben rengeteg parkolóhely szűnt meg, ezek egy része most vendéglátóteraszként működik. Így a helyi lakosok gyakran fél órákat is az autójukban ülve vadásznak a szabad helyekre. Kaotikus helyzet alakult ki a közlekedésben is a forgalmi rend átalakítása miatt, ember legyen a talpán, aki kiigazodik, hogy a sok behajtani tilos tábla miatt éppen merre lehet haladni, ez különösen Erzsébetvárosra igaz. Niedermüller Péter és Soproni Tamás, a terézvárosi kollégája gyakran kísérleti alanyokként tekint a lakókra, ehelyett viszont az ő megkérdezésükkel, véleményük figyelembevételével kellene ezekről a kérdésekről dönteni. Parkolóházakat, mélyparkolókat kell építeni, ahol a helyiek kedvezményes áron hagyhatják az autóikat, erre pedig lehetne pénzt találni az önkormányzatok kasszájában, például a parkolóhely-megváltási összegeket csak erre kellene fordítani.

S mit kezdene a bulinegyeddel?

Mindkét kerületben, de főleg Erzsébetvárosban, annak is a belső részén jelent gondot a túl sok és a pihenni vágyó embereket nagyon zavaró szórakozóhely, kocsma. A járvány miatt most ugyan csökkent valamelyest ez a probléma, de azért hazai vendégek most is vannak, és előbb-utóbb megjönnek a külföldiek is. Azt ugyan tudomásul kell venni, hogy a belvárosban sohasem lesz olyan nyugalom, mint például Mátyásföldön. Viszont jelentősen lehet és kell is javítani ezen a helyzeten,

lehet észszerű kompromisszumokat kötni a szórakozás és a pihenés igénye között.

Jogszabályok megalkotásával, hatósági úton kellene fellépni azokkal a vendéglátóhelyekkel szemben, amelyek miatt ilyen áldatlan állapotok alakulnak ki. Emellett kötelezni kell őket, hogy anyagilag is járuljanak hozzá a közbiztonság, köztisztaság fenntartásához. Amszterdamhoz hasonlóan meg kellene fontolni, hogy úgynevezett italmérési jogot vezessenek be, s akik nem tartják be a közösségi együttélés szabályait, azoktól ezt meg kell vonni. Nem kellene bezárni a helyet, de ital helyett virágot vagy plüssállatot árulhatnának csak.

Milyen választási eredménnyel lenne elégedett?

Győzelemmel.

Nyilván, de mennyire tartja ezt reálisnak?

Nincs olyan B terv, hogy veszítek, a politikában nincsen lehetetlen. Nem állítom, hogy könnyű lesz győzni, de egyáltalán nem látom reménytelennek a dolgot, különben nem is vállaltam volna. Van erre egy jó példám. Sokan nem tudják, hogy én vagyok a Liget köztársaság főtitkára, ez a cégek, intézmények tagságával a Városliget érdekében létrejött civil szervezet 1995-ben alakult. Az volt a célunk, olyan víziókat fogalmaztunk meg, hogy a Városliget teljesen újuljon meg, a XXI. század igényeinek megfelelő és színvonalú park legyen belőle. Sokan egy fabakát sem adtak volna érte, hogy ez sikerül. Ehhez képest mostanra elkészült és gyönyörű lett a Magyar Zene Háza, nemsokára átadják a Néprajzi Múzeumot is, ami szintén fantasztikus épület, s mindemellett megújult és nagyobb lett a liget zöld része is, az emberek a csodájára járnak. Persze több beruházás még függőben van, de már így is világszínvonalú lett a liget. Mindez csak elhatározás és akarat kérdése volt, hálistennek voltak olyanok, akik hittek benne, és így meg is valósulhatott. S nagyon remélem, előbb-utóbb folytatódni is fog a projekt.

Ön tiszteletbeli kéményseprőként április 3-án megfogja majd a ruhája egyik gombját, hogy szerencséje legyen?

Nem tiszteletbeli, hanem igazi kéményseprő vagyok, ugyanis 2019-ben letettem a szakmunkásvizsgát. A gombfogás önmagában édeskevés lenne, ezért a következő két hónapban annyit fogunk dolgozni, hogy megérdemeljük, hogy a Fortuna is mellénk álljon.

Nyitókép: Kovács Balázs /balról/ a kampányfőnökével, Benedek Zsolttal egyeztet, Facebook

 

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
magnum
2022. február 11. 14:16
A dk-nál már csak vattamányt és társait utálják jobban a bulinegyed lakói.
kaffogó hebrencs
2022. február 10. 06:56
A proliknK nin, cs igényük arra, hogy valamit tegyenek értük, sőt, kifejezetten haragszanak, ha nincsenek hajléktalanok, kutyaszar, kosz. Így a baloldal minden belpesti körzetben nagy előnnyel győzni fog.
Mr.Woof
2022. február 09. 22:32
Esélytelen. Egész Budapest ellenzéki jelölteket fog beszavazni.
vajda.
2022. február 09. 22:27
Botrány botrány hátán amióta a moslék elöntötte Erzsébetvárost. Újabb ígéretét szegte meg Niedermüller Péter gyurcsányista polgármester A DK-s Niedermüller Péter által vezetett baloldali többségű önkormányzat múlt pénteken megszavazta, hogy bérbe adják két vendéglátóipari vállalkozásnak a Klauzál téri vásárcsarnokot. A Klauzál téri Vásárcsarnokot az előző ciklusban a fideszes vezetésű önkormányzat újította fel, a csarnok felső szintjét a két vállalkozáson keresztül éttermeknek adták ki. Niedermüller a bulinegyed életének konszolidálását, éjféli zárórát ígért, ám ebből kevés valósult meg. Garai a Niedermüller által megkötött új megállapodást azért is felháborítónak tartja, mert a beruházók a funkcióhoz kötött átalakításokat saját bérleményeikben „lelakhatják”, ugyanakkor az adófizetők pénzéből történt teljes körű felújítás a piaci funkciókat, tehát a lakosságot szolgálta. " https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20210706-ujabb-igeretet-szegte-meg-niedermuller-peter-gyurcsanyista-polgarmester
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!