Gázt fogad mostantól Magyarország felől Ukrajna

2022. február 02. 07:54

Ha Ukrajna gázt vásárol, amely Magyarországon keresztül érkezik, akkor hazánk komoly összegekhez juthat tranzitdíj formájában.

2022. február 02. 07:54
null

Hétfőn először történt a magyar-ukrán határon Magyarország felől Ukrajna felé tényleges, fizikai gázszállítás – írja a Portfolio. Szerhij Makohon, az ukrán állami GTS gáztranzit cég vezérigazgatója minderről lelkesen be is számolt a Facebook-oldalán. A fejlemények azért is jelentősek, mert így a kritikus ukrán gázhelyzet (mindössze 21%-os a tárolók töltöttsége) enyhülni látszik

Ezzel Magyarország lett Ukrajna számára a második garantált beszerzési útvonal Szlovákia után, ahonnan földgázhoz juthat, ha Oroszország elzárná a gázcsapot a Kijevvel való konfliktusai miatt. Mindez pedig az ukrán határ menti feszültségek fényében könnyen előfordulhat – összegez az Index.

Az Gazprom októberben állította le a Magyarországnak szállított földgáz Ukrajnán keresztüli tranzitját. Ukrajna azelőtt úgynevezett reverz, tehát visszafordított irányú gázszállítással vásárolt Magyarországról gázt, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy fizikai értelemben az Oroszország irányából érkező gáz nem hagyta el Ukrajnát. Ez a helyzet most megváltozott.

Előzmények

Az események kapcsán két fontos előzményt kell kiemelni:

  • A karácsony előtt bejelentett magyar-ukrán gázszerződés értelmében Magyarország idővel napi nyolcmillió köbméter földgáz szállítását vállalta, amely Kijev napi gázfogyasztási mennyiségének felel meg. Ezzel Ukrajna a horvát Krk-szigeten található LNG-kikötőből jut hozzá Magyarországon keresztül tranzit gázhoz.
  • A magyar és az ukrán rendszerüzemeltető arról állapodott meg, hogy szeptember 30-ig kinyújtják a nem megszakítható földgázszállítási kapacitások tesztidőszakát.

Mit jelent ez a gyakorlatban?

Állítólag a magyar-orosz gázszerződésben kikötötték, hogy a magyar állam által vásárolt földgázt Budapest nem értékesítheti Ukrajnának, a Makohon által tett bejelentést ennek fényében úgy kell értelmezni, hogy megnyílt a fizikai gázszállítás lehetősége a piaci szereplők előtt, a magyar állam azonban ebben nem vesz részt. Ez nem jelenti azonban azt, hogy hazánk ne profitálna mindebből, ugyanis 

ha Ukrajna gázt vásárol, amely Magyarországon keresztül érkezik, akkor Budapest komoly összegekhez juthat tranzitdíj formájában.

Lengyel segítség az Ukránoknak

Emellett érdemes megemlíteni, hogy Lengyelország segítő kezet nyújtott Ukrajnának, Mateusz Morawieczki lengyel miniszterelnök Kijevben járt, ahol hadászati felajánlások mellett a gázpiacon is felajánlást tett.

Nyitókép: YouTube

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mucsay
2022. február 02. 12:41
és tényleg a horvát lng gáz fog menni, vagy ez is kamu, mint a reverz szállítás volt?
Magyarok Pásztora
2022. február 02. 11:13
Lófaszt mama, tízszeres áron kapjanak gázt vagy adják vissza Kárpátalját. Sose volt ukrajnáé.
nempolitizálok
2022. február 02. 11:01
Na ez a profi libernyákok. Tavaly, még mi fizettünk az ukránoknak.
Sanyikám
2022. február 02. 10:42
Nesze neked komédiás min-elnök! :DD Ki tudja itt is mi fog történni, ha a bal nyeri a választást?!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!