Nyáry Krisztián: Nincs se magyar, se világirodalom melegszerelem nélkül

2022. február 04. 09:44

Nyáry Krisztián a világirodalom válogatott művein keresztül támadja a gyermekvédelmi törvényt. Hamarosan megjelenik az irodalomtörténész Tiltott irodalom. Klasszikus irodalmi művek az azonos neműek közti szerelemről című antológiája.

2022. február 04. 09:44
null

A HVG360-nak adott interjút Nyáry Krisztián, a hamarosan megjelenő Tiltott irodalom. Klasszikus irodalmi művek az azonos neműek közti szerelemről című antológia megjelenésével kapcsolatban. A mű a 2021-es gyermekvédelmi törvényre reflektál. Nyáry az előszóban kifejti, hogy a jogszabálya homoszexualitás megjelenítését tiltja a fiatal korúak számára, ezzel gyakorlatilag elzárva őket a lehetőségtől, hogy

A szöveggyűjteményében olyan lírai és prózai alkotásokat mutat be, amelyek „elsősorban a szerelemről szólnak, és csak másodsorban arról, hogy két férfi vagy két nő között szövődnek”.

A HVG cikke szerint, „ha szigorúan ragaszkodnánk a törvény szövegéhez, akkor

a 18 éven aluliaknak nem szabadna olvasniuk Szapphót, Homéroszt, Shakespeare-t vagy Thomas Mannt sem,

és át kéne lapozniuk Örkény István, Márai Sándor, Janus Pannonius vagy Babits Mihály idevonatkozó alkotásait is. Az pedig világosan kiderül Nyáry Krisztián antológiájából, hogy a mai magyar fiatalságot olykor a legszebb és legfontosabb művektől fosztanák meg”.

A cikkben többek között végigveszik Dante Isteni színjátékát, s azt, hogy a pokolban ábrázolja az itáliai költő a homoszexuálisokat. Emellett érintik a Szigeti veszedelmet is, az eposz kilencedik énekében ábrázolt meleg katonaszeretők kapcsán. 

A HVG és Nyáry is megfeledkezett azonban arról, hogy a törvény szövege az öncélú megjelenítéstől, tehát a tudatos propagálástól szeretné megóvni a kiskorúakat, nem pedig az irodalomtól.

Nyitókép: MTI/Marjai János

Összesen 133 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
budapesti
2022. február 08. 22:52
Kár, kár, kár, hogy elmúlt a nyár, amikor még Nyáry a jó oldalon állt (pl. Igazi hősök című könyvével) és amikor még nem hülyült meg ő is teljesen. Hát, most már neki is vége szellemileg és morálisan.
Mag Ányos
2022. február 07. 12:07
Te egyszerűen beteg vagy, konkrétan egy gyűlölködő pszichopata, aki így éli ki magát a nyilvánosság előtt. Amit Mannról írsz, egyszerűen nem igaz. Ilyen nincs a naplójában.
Lolka-Bolka
2022. február 06. 09:58
Tan ma szis kiderul , hogy minden fejlodes kulcs a buzik . Na menj te a redvas farturo anyadba te buzi
Paskai
2022. február 05. 23:27
Forr az emésztőgödör.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!