Csirke far-háttal az infláció ellen

2022. január 23. 08:55

Két és fél hónap múlva itt vannak a választások, tehát tovább kell költeniük a pénzt.

2022. január 23. 08:55
null
Mellár Tamás

„A 2021-es év már közel sem volt annyira válságosnak mondható, hiszen a GDP – minden valószínűség szerint – 5 százalék fölött növekedett. Mégis, a költségvetés pénzforgalmi hiánya 25 százalékkal magasabb lett, mint amit a (nem is az eredeti, hanem a jócskán felfelé) módosított költségvetés előírt, számszerűen 5100 milliárd forintot tett ki, ez pedig az éves GDP-nek a 9,3 százalékát jelenti. S ha ehhez még hozzávesszük azt is, hogy az alacsony jövedelmű, gyermekes adózók számára megígért 600 milliárdos februári adóvisszatérítést is az előző évi kiadásokhoz kell számítani, akkor valószínűleg kétszámjegyű lesz a tavalyi államháztartási hiány.

Így aztán nem lehet csodálkozni azon, hogy az infláció tavaly decemberben nem csökkent, hanem növekedett. Ma már reális az esélye annak, hogy akár kétszámjegyű is lehet a pénzromlás mértéke, de az biztos, hogy nem lehet egykönnyen megszabadulni az árak növekedésének 5 százalék feletti ütemétől.

A kialakult helyzetben egyértelmű, hogy egy átfogó antiinflációs gazdaságpolitika azonnali bevezetésére lenne szükség. Az Orbán-kormány azonban nem fog ilyen politikát bevezetni, hiszen ez felérne annak beismerésével, hogy az eddig vitt gazdaságpolitikája csődöt mondott. Ráadásul, két és fél hónap múlva itt vannak a választások, tehát tovább kell költeniük a pénzt. No és persze nem is jön olyan rosszul a makroegyensúly fenntartása szempontjából az infláció felpörgése, hiszen ezzel mérsékelni lehet a bérek és nyugdíjak növekedése miatt előálló kereslettöbbletet. Bízva abban, hogy a kisemberek a pénzillúzió rabjai, vagyis nem nagyon veszik észre azt, hogy a kormány által a zsebükbe tett többletpénzek valójában nem érnek semmit, mert az általános drágulás elviszi azokat.”

Nyitókép:MTI/Koszticsák Szilárd

Összesen 110 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Krupp Skya
2022. február 02. 17:32
"Csirke far-háttal az infláció ellen" Még mindig jobb mint amikor ti egymás akasztásával akartátok megfékezni az inflációt,
kikicsoda
2022. január 26. 14:53
Misikém aranyom, hát mutassál már egy nyugati országot, ahol az infláció nem nagyobb a szokásosnál? Mindenhol 4%-7% között van. MO-on 7.4%
Bástyaelvtárs
2022. január 24. 07:06
Majd mikor jegyre adják a nyugdíjasnak a csirkafarhátat... Szomorú momentuma lesz a fidesz rezsim végóráinak . Igy is jelképe lett a fidesz kampányának a hatósági árú csirkefarhát. Tényleg nem szégyellik hogy itt tart az ország. Ide vezették.
laborka
2022. január 24. 06:23
Ezek már kaltebachi mélységek....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!