Tagesschau: Az Egyesült Államok „jó és rossz” államokra osztotta fel a világot 

2021. december 10. 13:59

Jen Psaki, a Fehér Ház szóvivője azonban cáfolni igyekezett ezt a vélekedést, szerinte a meghívás nem feltétlenül jelenti azt, hogy támogatják a demokrácia formáját, és a kizárás nem jelenti azt, hogy elutasítják őket.

2021. december 10. 13:59
null

A Tagesschau a demokráciacsúcsról cikkezett, amelyre Magyarország mellett Oroszország és Kína sem kapott meghívást, miközben olyan országok, mint például Lengyelország és Pakisztán igen. Az Egyesült Államok régi szövetségesei, mint Szaúd-Arábia és Egyiptom szintén nem szívesen látottak. A cikk szerint úgy tűnik, hogy az Egyesült Államok a világot „jó és rossz” államokra, demokratikus és a demokráciát elutasító államokra osztja.

Psaki szerint a cél a közös munka

Uzra Zeya, az amerikai külügyminisztérium államtitkára azonban visszautasítja ezt a célzást: „Ez a csúcstalálkozó nem arról szól, hogy állást foglaljunk. Nem a megosztásról vagy a konfliktus szításáról van szó. Ez egy pozitív napirendről szól, és arról, hogy példát mutassunk más demokráciáknak.” Jen Psaki, a Fehér Ház szóvivője szintén megpróbálta elvenni a szelet a haragtól, hogy ki kap meghívást és ki nem: „A meghívás nem feltétlenül jelenti azt, hogy támogatjuk a demokrácia formáját. És a kizárás nem jelenti azt, hogy elutasítjuk őket”. Psaki szerint

a cél a közös munka az önkényuralmi  rendszerek ellen,

a korrupció elleni küzdelem és az emberi jogok tiszteletben tartásának előmozdítása.

A meghívott állam- és kormányfők feladata, hogy biztosítsák a demokratikus folyamatok fenntartását országaikban - mondta Zeya államtitkár. „Nem titok, hogy a demokráciák világszerte új fenyegetésekkel néznek szembe. A világ szinte minden országában tapasztalható különböző mértékű demokratizálódás”. 

Szimbolikus hatása is van

A demokrácia veszélyben. Az Egyesült Államokban is megtapasztalták ezt, miután Trump exelnök megpróbálta megdönteni a választási eredményeket. Utódja, Biden viszont arra akarja használni a csúcstalálkozót, hogy az USA vezető szerepét a demokráciák között kiterjessze. Ugyanakkor egy ilyen csúcstalálkozónak szimbolikus hatása is van. Kína és más autokratikusan kormányzott államok nem gondolhatják, hogy korlátlanul kiterjeszthetik befolyásukat a világban. Blinken külügyminiszter a csúcstalálkozó előkészítő napján optimistán nyilatkozott: „A demokrácia előtt álló kihívások ellenére van okunk az optimizmusra.

Ez a demokrácia-csúcstalálkozó az első lépés”.

A következő demokráciacsúcstalálkozóra a tervek szerint egy év múlva kerül sor. Biden már a választási kampányban megígérte, hogy világszerte a jogállamiságot fogja előmozdítani. A csúcstalálkozó kezdeményezéssel legalább ezt az ígéretét betartotta – írja a német lap.

(Fotó: Joe Biden amerikai elnök a demokráciáról általa kezdeményezett internetes csúcstalálkozón a washingtoni Fehér Ház kertjében álló Eisenhower kormányzati irodaházban lévő South Court előadóteremben 2021. december 9-én.MTI/EPA/UPI pool/Tasos Katopodis)

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
dutty2
2021. december 10. 21:49
Uram, ha ők a barátaim, ki az ellenem??
yazoo.tributary
2021. december 10. 19:49
Vagyis úgy mutatnak példát demokráciából más országoknak, hogy nem hívják meg őket. Bravó, ötös! Továbbá a demokrácia jegyében demokratikus körülmények között demokratikusan értekeznek a demokráciáról úgy, hogy meghívnak mindenkit. Kivéve őt. Ja meg őt, majdnem elfelejtettem. Azért a lófasznak is van egy vége... És majd pont az USA fog itt példát mutatni. Aha, ahogy ők mondják: "my ass!" Mint egy Monty Python film kimaradt jelenete...
Aegopolis.
2021. december 10. 19:35
Kár ezen rinyálni, mindenki mindenkor „jó és rossz” államokra osztja fel a világot. Mi is, csak mi általában rosszul szoktunk kategorizálni.
szemlelo
2021. december 10. 18:52
A szabadság mindig csak egy nemzedékre van a megszűnéstől. A gyerekeink nem öröklik, mint valami tulajdonságot. Harcolni kell érte, meg kell védeni, és át kell adni nekik, hogy aztán ők is így cselekedjenek a következő nemzedékkel. R. Reagan
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!