Így reformálná meg az ellenzék az egészségügyet

2021. december 29. 13:43

A jobbikos Lukács László György például visszavonná az egészségügyi dolgozókat érintő új, szolgálati jogviszonyt.

2021. december 29. 13:43
null

Az ellenzéki összefogás három politikusa ismertette, hogy milyen változtatásokat hoznának az egészségügyben kormányváltás esetén – írta meg az Index

A DK egészségpolitikusa, Komáromi Zoltán szerint a járvány és az elmúlt másfél év megmutatta, mit tett a kormány 11 év alatt az egészségügyben. Komáromi úgy fogalmazott: „emberéletekkel fizetünk ezért”.  A Jobbik politikusa, Lukács László György bejelentette, hogy az egységes ellenzék

kormányváltás esetén visszavonná az egészségügyi dolgozókat érintő új, szolgálati jogviszonyt,

valamint tovább emelné a béreket, elsősorban a szakdolgozóknál. Kifejtette azt is, hogy egy önálló egészségügyi minisztériumot hoznának létre, amitől azt várják, hogy önmagában képes legyen javítani az egészségügy mutatóit, a dolgozókkal közvetlenebb kommunikációt hozzon és jobb viszonyokat teremtsen.

A Momentum egészségügyi szakértője, Havasi Gábor hangsúlyozta, az a céljuk, hogy minden magyarnak biztosítsák az ahhoz való jogot, hogy ne csak a magánegészségügyi intézményekben legyen elérhető az európai színvonal. Havasi, aki a Fővárosi Önkormányzat egészségügyi tanácsnoka, több tervet is felsorolt:

  • A hatékonyság növelésével akár már rövid távon jelentősen csökkentenék a várólistákat.
  • Megelőzéssel, korai felismeréssel növelnék a daganatos betegek gyógyulási esélyeit.
  • Átmenetileg, a várólisták ledolgozásáig, megfelelő minőségbiztosítási garanciák mellett megszüntetnék a teljesítménykorlátozó intézkedéseket.
  • Egyszeri jelentős, majd éves, az átlagot meghaladó szakdolgozói béremelést biztosítanának.
  • Bővítenék a szervezett szűrővizsgálatok rendszerét, államilag fizetett szabadnapokat adnának a szűrővizsgálatokra.
  • Az egész országra kiterjesztenék a képalkotó vizsgálatok kapacitásbővítését.
  • Az ellenzéki összefogásnak ez volt a héten a harmadik programbemutatója, először a szociális területet, majd a gazdaságot érintő terveiket vázolták.

Fotó: MTI/Balázs Attila

 

Összesen 57 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
madárinfluencer
2022. január 01. 09:26
Összeült az agytröszt: - Komáromi Zoltán oltásellenes háziorvos, DK - Lukács László György jogász, JOBBIK - Havasi Gábor mentőtiszt, MOMENTUM (egyébként ő Kari Geri egészségügyi főtanácsosa) és megalkották az átfogó koncepciót, mely szerint már rövid távon is meg lehet oldani a magyar egészségügy sok évtizedes, legégetőbb problémáit.
kortárs
2021. december 30. 07:57
Ez a proli banda harmat gyenge még az ígérgetésben is. Mint amikor a cigány asszony koldulás közben ígérget meggazdagodást. :)
Dicsértessék
2021. december 30. 06:34
A fedezet meg természetesen a "visszavesszük a lopott pénzeket".
confitür
2021. december 30. 06:10
Hogy az ellenzék valójában mit tenne az egészségüggyel azt 2002 és 2010 között már egyszer bebizonyÍtotta. Például eladná magánkézbe az állami kórházak felét. Azt hiszem nem kell ecsetelnem,hogy ez mit jelentene számtalan honfitársunk esetében. Röviden : halált ! Másrészt az egészségügyben dolgozók bérét a kormány soha nem látott mértékben növeli. Részemről egyetértek az orvosi fizetések drasztikus emelésével,viszont ellenzem, hogy az állami egészségügyi intézményben foglalkoztatott orvos magánpraxist is folytathat. Ez a legtöbb esetben az állami ellátásban részesülő betegeket fokozottan hátrányosan érinti. Ebben a kormánynak nem szabadott volna engednie a zsarolásnak. Még választási kampány idején sem. Az orvosi bérek drasztikus emelése azon adófizetők pénzéből valósul meg akik hátrányba kerülnek mert állami ellátást tudnak csak igénybe venni,az orvos pedig a magánpraxisával lesz elfoglalva az állami munkahelyén is,tisztelet a kivételnek. Összefoglalva úgy fest a helyzet,hogy a drasztikus emelések ellenére sem fog javulni az állami betegellátás szÍnvonala.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!