Megvan a megegyezés a 2-es metró és a gödöllői hév összekötéséről

2021. november 25. 18:34

A megállapodás hatoldalú, a X., XIV., XVI., XVII. kerületek, a Fővárosi Önkormányzat és a kormányzati Budapest Fejlesztési Központ köti egymással - írja Vitézy Dávid közösségi oldalán.

2021. november 25. 18:34
null

„Egyhangúlag, teljes egyetértésben döntött a Fővárosi Közgyűlés arról a megállapodásról, amely a következő évekre meghatározza az együttműködési kereteket és a műszaki tartalmat a 2-es metró és a gödöllői hév összekötésének fejlesztésére” – írta közösségi oldalán Vitézy Dávid.

 A megállapodás tartalma 10 pontban Vitézy Dávid posztja alapján:

  1. Törökőr (Hungexpo) térségében új metróállomás létesítése a projekt része, csatlakozva a Nyugati pályaudvar - Kőbánya-Kispest - Ferihegy - Cegléd vasútvonalon tervezett új állomáshoz
  2. Az M2-es metróvonal és a H8-H9 HÉV-vonalak Örs vezér terén történő összekötése vonatkozásában mind a hat fél egyetért a korábban a BKK által készíttetett vizsgálat azon megállapításaival, miszerint a kéregvezetés költségesebb és gazdaságtalanabb, ezért a magasvezetés mellett foglalnak állást. A BFK vállalja az Örs vezér terén a vasúti pálya megemelésével, a közút felett különszintben vezetett vonal megterveztetését.
  3. A megszűnő metró-végállomás és a jelenlegi HÉV-végállomás kiváltása a tervek szerint a Kerepesi út északkeleti oldala fölött, a Sugár és az Árkád bevásárlóközpontok között megépítendő állomással történne. A tervezett állomás közvetlen közelségében buszmegállók kerülnének kialakításra, gyalogos létesítményekkel, mikromobilitási vagy mobilitási pontokkal. Zugló kérésének eleget téve a BFK vállalja, hogy az Örs vezér tere északkeleti térnegyedének (Kerepesi út, Örs vezér tere, IKEA áruház, Sugár áruház vonalai által körülhatárolt terület) tájépítészeti rendezését és ott a lehetőségek szerint a buszvégállomások minimalizálását, új közpark kialakítását az érintett Önkormányzatokkal folyamatosan egyeztetve, a projekt keretén belül megtervezteti. Horváth Csaba zuglói polgármester további kéréseit is tartalmazza a megállapodás, az Örs vezér tere környéki házak állapotfelmérésére és érdekeik maximális figyelembe vételére vonatkozóan.
  4. A Szentmihályi út – Keresztúri út közúti és gyalogos kapcsolatai teljes felülvizsgálatra szorultak a korábbi tervekhez képest. A csomópontban szintbeli HÉV-közút keresztezés nem maradhat, különszintű kiváltást szükséges tervezni, ezért a szerződést aláíró felek arra törekednek, hogy a HÉV-vonal lehetőleg felülről, magasvezetésben keresztezze a Szentmihályi utat.
  5. A tervek a HÉV folyamatos magasvezetését tartalmazzák az Örs vezér tere és a Körvasút között (körvasútnál már terepszinten). A felszabaduló területek csökkentik a meglévő HÉV-pálya eddig gyakorolt elvágó hatását, a terepszinten megvalósulhat a terület hasznosítása. A felszabaduló terület hasznosításával összefüggésben szükséges a Nagy Lajos király útja – Füredi utca – Ond vezér útja – Szentmihályi út – Kerepesi út által határolt területre vonatkozó közterület-alakítási terv elkészítése és a közterületeket érintő forgalomtechnikai, használati mód változások és rekonstrukció megvalósítása.
  6. A tervezés során szükséges a megfelelő korszerű zajvédelem kialakítása, hogy a megemelt HÉV-, illetve metrópálya esetén összességében a jelenlegihez mérhető vagy alacsonyabb zajszintet kibocsátva valósulhasson meg. A tervezés során Rákosfalva megállóhelytől keletre létesítendő fordítóvágányokat a HÉV pályával azonos magasságban, de szerkezetileg független, külön bontható műtárgyon kell elhelyezni annak érdekében, hogy a később tervezett Rákoskeresztúri szárnyvonal megvalósítása a metróüzem legkisebb mértékű zavarása mellett kivitelezhető legyen.
  7. A rákoskeresztúri szárnyvonal vonatkozásában a kiágazásra korábban kijelölt helyszínt a Sárgarózsa utca vonalában a X. kerületi természetvédelmi területek érintettsége miatt az önkormányzatok és a BFK közösen elvetették, és egyetértettek a kiágazás Rákosfalva mh. és a Körvasút közötti – akár a mélyvezetésben történő megvalósításhoz is megfelelő – helybiztosításával a jövőre nézve. Az ülésen Kovács Péter XVI. kerületi polgármester és Horváth Tamás - Rákosmente polgármestere módosító indítványát is megszavazta a Fővárosi Közgyűlés, eszerint a rákoskeresztúri szárnyvonal Rákosfalvánál kiágazó új, alternatív nyomvonalát a BFK-nak a megvalósíthatóság szempontjából vizsgálnia kell a következő hónapokban. A Fővárosi Közgyűlés ezen döntésének a megállapodás aláírását követően eleget fogunk tenni.
  8.  A XVI. kerületi szakaszon a Felek az alább részletezett módosításokkal kiegészítve egyetértenek a BKK Zrt. által kidolgozott előzménytervekkel és támogatják a tervezés folytatását az előzménytervekre alapozva. Kovács Péter polgármester javaslatai szerint a megállapodás külön rögzíti, hogy a külső körvasúti megálló (Egyenes utcai lakótelep) és a HÉV kapcsolatát biztosító átszállóhely (HÉV és vasúti megálló) megépítését szükségesnek tartják és támogatják a szerződést aláíró felek. Az Egyenes utcai lakótelep és az EMG ipari park gépjárműközlekedésének kiszolgálására különszintű közlekedési csomópont kerüljön kialakításra, melynek elhelyezése és kialakítása további egyeztetések tárgya. A körvasúti megálló gyalogos és kerékpáros megközelítését biztosítani kell az Egyenes utcai lakótelep felől.
  9. Szintén a XVI. kerület javaslatára a Thököly út – Sashalmi sétánynál a megszűnő vágánydelta által közre zárt térben a korábbi tervektől eltérően lehetőség szerint városi tér és zöldterület megtervezésére van szükség, ezt a BFK vállalja. Az eredetileg itt megvalósítani tervezett P+R parkolót a Thököly út nyugati oldalán lévő, jelenleg használaton kívüli területen javasolja a kerület megtervezni. A BFK a javasolt helyszínen megtervezi a P+R parkolót, amennyiben előre nem látható akadályozó körülmény nem merül fel. A Cinkota állomás közelében különszintű közúti átjáró kerül kialakításra, amelynek elhelyezése és kialakítása további egyeztetések tárgya.
  10. A metró és a hév összekötésének egyik első számú célja, hogy a külső kerületekből és az agglomerációból közvetlen belvárosi kapcsolatot nyújtó, átszállásmentes kapcsolat jöhessen a jövőben létre. Ennek érdekében a megállapodás tartalmazza, hogy Kistarcsa kórház megállóhelynél nagy kapacitású P+R parkoló létesüljön a közúti közlekedés tehermentesítése és a klímavédelmi célok elérése érdekében a projekt keretében, ennek tervezését a BFK vállalta.

Nyitókép: Vitézy Dávid Facebook-oldala

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Madasa Hatter
2021. november 26. 00:25
A felszíni vagy magas építés drágább mint a kéreg. Ki a fasz az aki nem gondolja végig hogy a felszíni vasút karbantartási költsége nagyságrendekkel magasabb mint a kéreg megoldásé. Majd ha levelek esnek a pályára megint leáll a metró, vagy a havazás miatt vagy csak az eső miatt, a kocsikat is mosni kell sokkal sűrűbben már ha tisztán akarjuk őket látni de a szél is gond lehet mert mindenhol felsővezeték tartókat kell szerelni..és ..másfél év múlva meg úgy néznek ki mintha rothadnának a rozsdától etc etc Lehet az alagút fúrás költséges, de a fenntartási költsége meg töredéke a felszíninek. Aki ezeknek ezt elhiszi az meg is érdemli amit kap majd. Egy problémás, drága és rengeteg problémával járó megoldást választanak a jó, elegáns és költséghatékony és gyors megoldás helyett
Dicsértessék
2021. november 25. 21:15
Drága és felesleges.
DFK
2021. november 25. 20:51
Már megint a hugyapesti prolikra pazarolják el a tisztességes magyarok pénzét. Hugyapestre egy fillért se szabad költeni, csináljon meg magának mindent.
Mátyás01
2021. november 25. 20:40
Örülök neki, főleg ha hév szerelvényeket is lecserélik. Azért a föld alá jobb lenne levinni, nyilván drágább, de minden egyéb szempontból jobb. Mikorra lesz kész, 2035-re? :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!