Horribilis anyagi bukás a jobbikos vezetésű Jászberényben

2021. november 15. 17:45

Óriási összegeket kell visszafizetnie Jászberénynek, mivel a jobbikos Budai Lóránt-féle városvezetés nem fejezett be határidőre egy kiemelt projektet. A fideszes ellenzék feljelentést tett hűtlen kezelés megalapozott gyanúja miatt, a polgármester a kormányra mutogat.

2021. november 15. 17:45
null
Joó István
Joó István

Október közepén a Terület- és Település-fejlesztés Operatív Program (TOP) Irányító Hatósága arra kötelezte a várost, hogy fizesse vissza az európai uniós forrású 800 millió forintot. Ezzel a nagy összeggel a kormányzat a Fecskemalom nevű ipari épület kulturális rendezvényközponttá alakításának „barnamezős” beruházását támogatta, uniós forrásból. A régi városmagban, a Zagyva partján található óriásmalom felújítása, rendezvényközponttá alakítása azonban hosszú ideje félbeszakadt.

A jobbikos polgármester egyszemélyi döntése

Az elbukott összeg egyébként a fentieknél is jóval nagyobb, beleértve például a büntetőkamatokat, az 400 milliós önkormányzati önrészt, akár ugyanennyi közbeszerzési hatósági büntetést, vagy éppen az objektum havi egymilliós őrzését, hogy az állagromlást ne is tekintsük. Többé ehhez a beruházáshoz uniós pénzt nem lehetne igénybe venni, csak hazai forrást, illetve önrészt – de hát a Jobbik-MSZP-DK-Momentum koalíció éppen most nullázta le a város anyagi lehetőségeit.

Budai Lóránt jobbikos polgármester korábban „csak” azzal keveredett botrányos hírbe, hogy kiderült: pár éve előszeretettel posztolt Hitler- és Szálasi-idézeteket.

A jászberényi városvezető, élve pandémia miatti egyszemélyi döntési jogkörével, a kivitelező késlekedésére, alkalmatlanságára, hibás teljesítésekre hivatkozva tavaly július elején elállt a kivitelezővel még a korábbi, fideszes polgármesteri ciklusban kötött szerződéstől.

Ez annál különösebb, mivel mintegy két hónappal a szerződésbontás előtt Budai Lóránt gond nélkül aláírta egy csaknem 300 millió forintos részszámla kifizetését a vállalkozónak, mondván, erre a 25 százalékos készültség miatt sort kellett keríteni. Holott annak idején a jobboldalisággal nem vádolható Szabad Európa.hu is megírta: többek között minőségi követelményekkel kapcsolatos szerződésszegésre, hibás teljesítésekre alapozva vissza lehetett volna tartani a pénzt.

Jászberényben úgy hírlik: a korábban betegszállítóként dolgozó jobbikos polgármester gazdasági-pénzügyi kérdésekben MSZP-s alpolgármesterére, Balogh Bélára, illetve a budapesti MSZP házatájáról érkezett jogászára hallgat. Van azonban egy másik alpolgármester is, a szintén jogász Gedei József DK-s politikus, akit jó ideje nem vonnak be érdemben a döntésekbe. Gedei József malomügyben nehezményezte, hogy őt, Budai másik helyettesét nem kérdezték meg a combos részszámla kiegyenlítéséről. A döntésről ugyanis csak utólag, a sajtóból értesülhetett.

A DK-s alpolgármester lapunknak elmondta: „A kifizetésnél nagyon is figyelembe kell venni, sőt vizsgálni kell, hogy a vállalkozó eleget tett-e szerződéses kötelezettségének, nyújtja-e azt amit vállalt, mert ha nem, akkor az ellenszolgáltatás visszatartható az önkormányzat részéről. A műszaki ellenőr is óriásit hibázott, hogy miközben sorozatosan kifogásolta a vállalkozó teljesítését, engedélyezte az első részszámla kifizetését.”

Rejtegetett belső vizsgálat

Fontos mozzanat, hogy

a DK-s alpolgármester annak idején belső vizsgálatot kért a kérdéses nagyarányú pénzutalás ügyében.

A belső vizsgálat lezajlott ugyan, de annak nem lett semmilyen következménye. A belső vizsgálat eredményét a helyi Fidesz-KDNP frakció határozott kérés ellenére sem ismerhette meg, mivel a jegyző belső titokvédelem alá helyezte a dokumentumot.

Figyelemre méltó körülmény: a DK-s politikus elindult az ellenzéki előválasztáson a jászberényi választókerületben, de veszített Kertész Ottóval szemben, aki az MSZP, a Jobbik és a Mindenki Magyarországa Mozgalom közös jelöltje volt. A jobbikos polgármester annak ellenére támogatásáról biztosította és egekbe magasztalta Kertészt, hogy polgármesterségét nem kis részt Gedeinek köszönhette, aki 2019-ben visszalépett a polgármester-jelöltségből Budai javára. Vagyis: Budai Lóránt nem viszonozta az akkori gesztust azzal, hogy a parlamenti választás kapcsán alpolgármestere, Gedei mellé áll.

Rákérdeztünk a DK-s politikusnál: vajon abban, hogy az előválasztáson a szocialisták a Jobbikkal vállvetve külön parlamentiképviselőjelölt-jelöltet futtattak, jelentős háttértámogatást szervezve vele szemben, lehetett-e szerepe a 300 milliós számla kifizetésével kapcsolatos bírálatnak. Gedei József annyit felelt: „Sajnos nem kizárt az összefüggés.”

Szabó Tamás korábbi polgármester, a képviselőtestület Fidesz-KDNP-s tagja a Mandinerrel közölte: miután az Irányító Hatóság (IH)

kötelezte Jászberényt a 800 milliós támogatási összeg visszafizetésére, a kormánypárti frakció november 12-i dátummal feljelentést tett ismeretlen tettes ellen

a soha nem látott mértékű károkozás, illetve hűtlen kezelés miatt.

A 300 milliós részszámlát nem kellett volna kifizetni. „Ha járt ez az összeg és kifizették – magyarázta a korábbi jobboldali városvezető –, miért nem folytatták a vállalkozóval a munkát? Ha nem járt, akkor miért fizették ki, ráadásul szerződésbontás előtt közvetlenül?” Végül leszögezte: „Ha én maradtam volna a polgármester, nem történt volna meg a törvénytelen szerződésbontás és ez a beruházás már rég elkészült volna!”

Meg lehetett volna menteni a projektet?

Tamás Zoltán, a Fidesz-KDNP jászberényi frakcióvezetője azért bírálta Budai Lórántékat, hogy nem kérték a projekt hosszabbítását, holott a kivitelező késlekedésére reális és jó indokot jelentett volna a pandémia. Rámutatott: a kormányzattól az emelkedő árak és munkadíjak miatt többletforrást is igényelhettek volna; nagyon sok vidéki uniós projekt pontosan így, halasztással és plusztámogatással ért célba szerte az országban. Mindkettőt elmulasztotta tehát a polgármester és köre.

Budai Lóránt másként látja. Nemrég a Jász Térségi TV-ben (JTTV), miután az IH a támogatás visszafizetésére kötelezte a várost, arról beszélt, hogy az egyeztetések azért voltak kudarcosak, mert „a kormány olyan helyzetet akart teremteni, hogy lehessen mutogatni a városvezetésre a projekt elbukása kapcsán”. 

Pócs János fideszes országgyűlési képviselő ugyancsak a JTTV-ben úgy nyilatkozott: szégyen a Jászságnak és a megyének, hogy az „ablakon bedobott pénzzel” nem tudott élni. Tanácsait állítólag nem fogadták meg, ha megfogadták volna, ez is, mint minden más kitűnő célú TOP-os projekt, Pócs szerint át volna már adva. Úgy vélte, Budai Lóránték kezdettől nyakig belemerültek a választási vitába, azzal foglalkoztak, hogyan lehetne „Orbántól és Pócstól” megszabadítani az országot. „Megválasztásuk idejétől jól látszott, hogy eldöntötték – állította Pócs János –, politikai ügyet csinálnak a malomprojektből, el kívánják buktatni, a Fidesz és a volt városvezetés meghurcolása céljából. Utóbbi nem sikerült, de a város már most érzi az anyagi terheket, amiket a malomprojekt kisiklatásával okoztak.”

A feljelentést a Fidesz-KDNP mind a hét tagja aláírta. 

Nyitókép: Ficsor Márton

Karácsonyi előfizetési akció

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik