Márki-Zay támogatná Hernádi Zsolt kiadatását Horvátországnak

2021. november 24. 09:49

Az ENSZ nem találta bizonyítottnak a vesztegetést.

2021. november 24. 09:49
null

A balkaninsight.com-nak adott interjút Márki-Zay Péter, baloldali miniszterelnök-jelölt – számolt be a Portfolio. Arra a kérdésre, hogy támogatná-e Hernádi Zsolt Mol-vezér kiadatását, Márki-Zay egyértelműen kijelentette: „Igen. Minden esetben együtt fogunk működni a horvát hatóságokkal a bűncselekmények kivizsgálásában.” Márki-Zay szerint egy nemzetközi körözés valami olyan, amit minden egyes kormánynak tiszteletben kellene tartania. Hozzátette: Magyarországnak nem lenne szabad támogatnia valakit, akivel szemben ilyen bűncselekmények gyanúja merül fel.

Márki-Zay szavai igencsak meglepőek lehetnek, írják, annak tükrében, hogy

– a magyar hatóságok kivizsgálták az ügyet, megvizsgálták a korábbi kiadatási kéréseket, és Hernádi mellett állnak,

– a nemzetközi választott bíróság, az ENSZ Nemzetközi Kereskedelmi Jogi Bizottsága nem találta bizonyítottnak a vesztegetést (amelyet horvát beadványra vizsgáltak),

– a horvát Alkotmánybíróság Ivo Sanader, korábbi horvát miniszterelnök mellett áll az ügyben.

A horvát Legfelsőbb Bíróság elmarasztalta Hernádit

A Portfolio hangsúlyozta: A horvát Legfelsőbb Bíróság ítélete helyben hagyta a Zágrábi Megyei Bíróság 2019. decemberi, elsőfokú elmarasztaló ítéletét, miszerint Ivo Sanadernek hat, Hernádi Zsoltnak pedig kétéves börtönbüntetést kell letöltenie a 10 millió eurós vesztegetési ügy miatt. A fővárosi törvényszék döntése értelmében Horvátországban nem várható fair tárgyalás Hernádi Zsolttal szemben, figyelemmel az ügy nemzetgazdasági jelentőségére. Ezzel szemben Márki-Zay együttműködne Horvátországgal a Mol-vezér kiadatásában.

A horvát ítéletet számos eljárási probléma kíséri,

a koronatanú – akinek a vallomása alapján megszületett az ítélet – pedig egyszer elismerte, hogy nem mondott igazat.

Nyitókép: Földházi Árpád

Összesen 118 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
realista
2021. november 24. 19:50
Lényegtelen, hogy bűnös-e, vagy nem - azért nem adható ki, mert az "érinthetetlenek" közé tartozik.
khomeini
2021. november 24. 17:00
Ez két fillérért a ravatalon az anyját is megbaszná, ehhez képest piti dolog hogy az ország legnagyobb értékű és stratégiai szempontokból legfontosabb cégének vezetőjét egy kétes jogi eljárásban kiadná egy külföldi országnak. Nyilván nem normális.
kohazi
2021. november 24. 16:51
Azok a régi szép idők,mikor az árulókat kitömték.
Voltkocsmáros
2021. november 24. 13:42
Csodálkoztok boci szemmel amikor idegenszívűnek nevezünk titeket.Ti mindent gyűlöltök ami magyar! Mennyivel jobb lenne ha a MOL a franciáké vagy a németeké, netán a sorosgecié lenne.Amihez hozzáfértek szarrá válik.Rohadnátok már meg!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!