Az Európai Bizottság új jogi csomaggal őrködne a választások tisztasága felett

2021. november 22. 16:22

Új jogi eszközt javasol az Európai Bizottság azért, hogy megerősítsék a választások tisztaságát a tagállamokban – írta meg az Euronews.

2021. november 22. 16:22
null

A testület szóvivője szerint régóta dolgoznak ezeken a terveken, és a bejelentésnek nincs köze a közelgő magyarországi választásokhoz.

A demokrácia megerősítése

A javaslatcsomagban szerepelnek majd olyan kitételek, melyek révén a politikai hirdetések átláthatóságát növelnék és átláthatóbbá tennék a politikai pártok finanszírozását.

 

Vera Jourova alelnök csütörtökön fog beszámolni a javaslatcsomagról

Hat hónappal a magyarországi parlamenti választások előtt Bajnai Gordon felhívására bejelentették, hogy húszezer önkéntest szeretnének toborozni a választókörzetek felügyeletére. Bajnai Gordon azt írta, „garanciára van szükség, hogy a 2022-es választásokon a szavazatok leadása és összesítése törvényes lesz”. 

Gwendoline Delbos-Corfield, az Európai Parlament magyarországi ügyekben illetékes jelentéstevője októberi magyarországi látogatása után azt mondta, hogy nem lehetnek tisztességesek a magyarországi választások, mert az ellenzék nem kap teret a közmédiában.

A francia zöldpárti EP-képviselő szerint Magyarországon egypártrendszer van.

„Az, hogy egyetlen párt kinevezte az embereit mindenhová, a médiától, az igazságszolgáltatáson át az egyetemekig, azt jelenti, hogy sok mindent tud ellenőrzése alatt tartani a választásokon” – magyarázta az euronews riporterének Gwendoline Delbos-Corfield, aki szerint „megakadályozza az igazán tisztességes választásokat az, hogy az ellenzék soha nem kap időt a közszolgálati médiában, soha nem tudja közvetlenül elérni a szavazókat, mert nem szerepel a tévében, a rádióban. Független, alternatív médiában találhatók csak meg.”

Fotó: MTI/EPA/Reuters/Yves Herman

Összesen 67 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kovsa
2021. november 23. 15:11
Én ezt nem értem. Nem emlékszem, hogy valaha is szavaztunk volna arról, hogy az Unió bármely szerve direkt törvényalkotó lenne Magyarországon. Eddig én úgy tudtam, hogy Magyarországon a Magyar parlament hozza a törvényeket. Az Uniós szervek ajánlásokat fogalmaznak meg, melyeket a Magyar parlament vagy átvesz, vagy nem. Az Uniós jogalkotásnak, szerintem, a tagállamok közötti társadalmi és gazdasági jogra, vitás ügyekre kellene koncentrálnia. A nemzeti törvényhozást pedig az azzal megbízott képviselőkre kellene bízniuk. Magyarul. Ők ne piszkáljanak a mi tányérunkban, mi sem fogunk az övékében. Megígérjük.
roughneck
2021. november 23. 13:46
Nem, kedves Jourova asszony, ti a baloldal valasztasi csalasainak a legalizalasat fogjatok szentesiteni.
Göby
2021. november 23. 10:37
Beszélnek ezek a törvényes szavazásról, amikor az EU parlamentin leszavazott 200 millió polgár, amit aztán lesöpörtek az asztalról, majd kiválasztották maguknak a sajátjaikat ...
nyugalom
2021. november 23. 09:30
Minden orszag a sajatja felett őrködik, nem soros-jurova!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!