Egymásnak ellentmondva ítélték meg a magyar jogállamiságot az LIBE-küldöttség tagjai

2021. október 04. 21:35

Egyikük szerint az igazságszolgáltatás függetlenségével kapcsolatban aggályok merültek fel, másikuk szerint Magyarországon jogállamiság van.

2021. október 04. 21:35
null

Egymásnak ellentmondva ítélték meg a magyar jogállamiságot az EP-LIBE küldöttség tagjai – derült ki a háromnapos magyarországi, a jogállamisággal kapcsolatos tényfeltáró látogatásuk után tartott sajtótájékoztatón: az egyik vélemény szerint például az igazságszolgáltatás függetlenségével kapcsolatban aggályok merültek fel; egy másik álláspont szerint Magyarországon jogállamiság van.

A látogatásunk során feltett kérdéseinkre több esetben nem kaptunk választ a magyar hatóságoktól – jelentette ki Gwendoline Delbos Corfield, az Európai Parlament állampolgári jogi, bel- és igazságügyi bizottsági (LIBE) küldöttség vezetője hétfőn a delegáció strasbourgi sajtótájékoztatóján. Jorge Buxade Villalba, az Európai Konzervatívok és Reformerek képviselőcsoport politikusa ezzel szemben hangsúlyozta:

Magyarországon jogállamiság van, ahol a parlament által elfogadott törvényekkel kormányoznak.

Ellentmondó ítéletek születtek

Gwendoline Delbos Corfield, az uniós parlament zöldpárti képviselője aláhúzta: az igazságszolgáltatás függetlenségével kapcsolatban aggályok merültek fel, mivel a Kúria és az Alkotmánybíróság elnökét a magyar parlament kétharmados többsége választotta meg, és a legutóbb bevezetett reformok által egyre több hatalommal ruházzák fel őket. A médiaszabadság és pluralizmus kérdésével kapcsolatban Gwendoline Delbos Corfield úgy fogalmazott: bár

az illetékes magyar hatóságok adatokkal igazolták, hogy Magyarországon legalább annyi a kormánykritikus, mint a kormánypárti sajtóorgánum,

de a közpénzből egyenlőtlen módon finanszírozzák azokat. Az oktatás helyzetéről a küldöttség vezetője elmondta: benyomásai alapján aggodalomra ad okot, hogy egyre több felsőoktatási intézmény kerül alapítványi fenntartásba, ezáltal finanszírozásuk átláthatatlanná válik.

Jorge Buxade Villalba, az Európai Konzervatívok és Reformerek képviselőcsoport politikusa ezzel szemben hangsúlyozta: Magyarországon jogállamiság van, ahol a parlament által elfogadott törvényekkel kormányoznak. Véleménye szerint a delegáció vezetője,

Gwendoline Delbos Corfield, saját személyes nézeteit hangsúlyozta a levont következtetések során.

Az uniós parlamenti képviselő is annak a véleménynek adott hangot, hogy a látogatás során egyetlen tényszerű bizonyítékot sem találtak az emberi jogok megsértésre.

Az EP-nek az a feladata hogy védje a jogokat, és nem az, hogy egy uniós tagállam belpolitikájába beavatkozzon

– jelentette ki.

Isabel Wieseler Lima, a küldöttség Európai Néppártot képviselő tagja szerint Magyarországon nem csupán „töredékes problémák vannak, hanem problémasorozatok”, amelyekkel kapcsolatban a magyar kormány úgy tesz, mintha nem léteznének.

Bettina Vollath, az EP szociáldemokrata képviselője úgy vélekedett, hogy Magyarországon a helyzet tovább romlott a jogállamiság szempontjából, a hatalmon lévő autoriter rezsim miatt. Hangsúlyozta: sajnálattal tölti el, hogy a uniós tagországok kormányait tömörítő Tanács nem lép a 7-es cikkely szerinti eljárást illetően, továbbá a jogállamisági mechanizmus azonnali és visszamenőleges hatállyal történő alkalmazását sürgette.

Nicolas Bay, az Identitás és Demokrácia jobboldali EP csoport képviselője szerint

a magyarországi látogatás rendkívül rosszul volt időzítve, mivel az országban éppen az ellenzéki előválasztások folytak,

azonban a LIBE ragaszkodott a kezdeményezéshez. Bay aláhúzta: a küldöttség semmilyen kézzelfogható bizonyítékot nem talált az emberi jogok megsértésére, azonban a delegáció tagjai már úgy érkeztek Magyarországra, hogy kritikusan vélekedtek a magyar kormányról.

(MTI)

Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Összesen 74 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
krisztoforo48
2021. október 08. 13:16
Semmi nem bizonyítja jobban,hogy Magyarországon a demokrácia működik,mint az: 1.Önök illetéktelenül is bejöhettek az országba 2.Élve,bántatlanul távozhattak,annak ellenére,hogy mindenki tudja milyen patkányok. Következő alkalommal nem biztos,hogy ilyen sikeresek lesznek!
mesziboy23
2021. október 05. 14:25
"A luxemburgi kereszténydemokrata képviselő kiemelte, hogy problémás a melegek összemosása a pedofilokkal, ám elmondása alapján a kormány erre azt reagálja, a vitatott jogszabállyal nincs semmi gond, ők csak a családokat védelmezik. Ez szerinte nagyban meg fogja nehezíteni a jövőbeli együttműködést." - azonnali cikkből Itt is kibújt a szög a zsákból.
rollotomasi
2021. október 05. 12:39
Ebből is látszik, hogy a bizottság tagjai nem objektív tények és jogszabályok alapján, hanem ideológiai alapon döntenek. Ettől kezdve ez a bizottság nem legitim.
Sanyikám
2021. október 05. 12:03
Ez van ,amikor valós Konzervatívokat is beválogatnak egy vizsgáló biz-ba. De nem baj. Majd a liberál-demokratikus módszernek megfelelően kukába csapják ezen jelentéseket ,és ide küldik Gayt meg a másikat,asztaaa....miis a neve?? Timmermanst és már idejövet ,a reptéren eredményt hírdetnek a nemlétező balos médiának a katasztrofális magyar diktatúráról. Majd kivezénylik a nátót, meg az enszet,mega tengerész gyalogságot akik majd megfelügyelik az áprilisi választást, és maga a választási nap tízórai szünetében győztest hírdetnek: Kunhalmi Ágica személyében! Ja,nem. Fegyőr személyében! Ja,nem. Jákob személyében! Ja, nem. Stb.stb.stb......... Igazából,nem is számít ki az a személy (szemét).
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!