Súlyosabb büntetést kértek a Marian Cozma meggyilkolásáért korábban elítélt férfire

2021. október 25. 17:15

Emberkereskedelem, pénzmosás, vagyonelkobzás.

2021. október 25. 17:15
null

Súlyosabb büntetést kért a Győri Fellebbviteli Főügyészség a minősített emberkereskedelem és pénzmosás miatt elítélt férfire és a cinkostársaira. A 24.hu értesülései szerint az elsőfokon nyolc és fél évre ítélt férfi az a korábban nevet változtató Sztojka Iván, aki részt vett a veszprémi kézilabdázó, Marian Cozma 2009-es brutális megölésében. A vádirat szerint S. I.  felvette a kapcsolatot az általa már korábban megismert, prostituáltként dolgozó nővel, akitől elvette a jövedelmét. A nem jogerős ítélet szerint 1 millió 399 ezer forintos bevételre tett szert abból, hogy kihasználta a nő kiszolgáltatott helyzetét és érzelmeit.

A másod- és harmadrendű vádlottak révén jutott a pénzhez. A Székesfehérvári Törvényszék az ügy elsőrendű vádlottját a nyolc év hat hónap fegyház mellett mellékbüntetésként nyolc évre eltiltotta a közügyektől, és 1 millió 399 ezres vagyonelkobzást is elrendelt vele szemben.

Le kell majd ülnie a négy évet is

Az emberölés miatt 13 év 10 hónapra ítélt férfinek megszüntették a feltételes szabadságra helyezését is. Ez azt jelenti, hogy S. I.-nek a korábbi büntetéséből elengedett négy évet is le kell majd ülnie.

A bíróság az ügy másod- és harmadrendű vádlottját folytatólagosan elkövetett pénzmosásban mondta ki bűnösnek, őket egy-egy év börtönbüntetésre ítélte három év próbaidőre felfüggesztve. A negyedrendű vádlottat bizonyítottság hiányában felmentették a folytatólagosan elkövetett pénzmosás vádja alól. Az ítélet ellen az ügyész mind a négy elkövető terhére fellebbezést jelentett be, de fellebbezett három vádlott, illetve a védőik is. 

Nevet változtatott, életmódot nem

A Győri Fellebbviteli Főügyészség szerint a barátnőjét kihasználó férfi esetében indokolt a pénzmosás rendbeliségének a megváltoztatása, és súlyosabb büntetés kiszabása szükséges vele szemben. Kitértek arra is, hogy a férfi csak nevet változtatott, de életmódot nem, és a feltételes szabadsága alatt követett el újabb bűncselekményeket.

De súlyosabb büntetést kértek S. I. cinkostársaira is. A fellebbviteli főügyészség megítélése szerint az elkövetők pénzmosási bűncselekménye bűnszövetségben elkövetettnek minősül. Ebben pedig a korábban felmentett vádlott is bűnös, aki felfüggesztett szabadságvesztésre ítélendő.

Nyitókép: MTI / Nagy Lajos

Összesen 63 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ludmilla Kropotkin
2021. október 28. 18:09
Nálam van injekció
vip era
2021. október 27. 16:15
A Cosma gyilkosság miatti büntetéséből jó magaviselet miatt kedvezménnyel szabadult. Az ezt jóváhagyó jogi végzettségű faszkalapot felelőségre vonták? Á,dehogy. És ilyen faszkalapok fel vannak háborodva,de még mennyire,ha korlátozni próbálják a bírói függetlenséget. Pontosabban fogalmazva,a bírói felelőtlenséget.
szodabár
2021. október 27. 13:59
Szívesen átrendezném az arcát, vascsővel. Amúgy mi a neve ennek a féregnek? Talán szégyellte, hogy cigány? Rengeteg cigány magyarosít. Bár a magyarokat parasztoknak tartják, de a nevünket felvenni és szaporodni jók vagyunk nekik. Ki érti ezt.
laborka
2021. október 26. 15:57
A feltételes szabadságra bocsátás nem automatikus, bírói döntés eredménye. A feltételes szabadságra bocsátás az elítéltnek nem alanyi joga, nem jelent feltétlen kötelezettséget a bíróra nézve. Amennyiben a bíró arra a következtetésre jut, hogy a büntetési célok csak akkor érhetőek el, ha az elítélt tovább tölti a szabadságvesztést, akkor a feltételes szabadságra bocsátást mellőzi, ha nem, akkor mint most elrendeli a feltételes szabadságra bocsátást. Ismerve a 2009-es brutális gyilkosság körülményeit felelőtlen döntés volt az eljáró bíró részéről Sz.I. feltételes szabaságra bocsátása. Mondjuk, ha beültetnék Sz.I mellé az általa elengedett időre a börtönbe, akkor valószínű lenne elég ideje alaposabban átgondolni döntése helyességét és legközelebb ezt a "bakit" nem követné el.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!