Nagyon jól jártak a momentumos jelöltek az online szavazással

2021. október 16. 10:00

A Momentum ragaszkodott leginkább az online szavazáshoz az ellenzéki előválasztáson. Ebből végeredményben több olyan körzetben is profitáltak, ahol éppen az online voksokkal fordították meg az eredményt, miközben rengeteg volt az érvénytelen személyesen leadott szavazat. Amikor az első napon összeomlott a rendszer, éppen Fekete-Győr Andrásék pártjának informatikusai segítettek helyreállítani a rendszert.

2021. október 16. 10:00
null
Baranya Róbert

Az elmúlt időszakban egyre többekben merült fel aggály és gyanú a baloldalon az előválasztás eredménye kapcsán, legalábbis egyes körzetekben – vélik forrásaink. A kérdőjeleket az online leadott szavazatok szolgáltatják, amelyek számos körzetben befolyásolták, sőt olykor el is döntötték a versenyt.

Az egyik ilyen Budapest 18. számú választókerülete, ahol rendkívül szoros versenyben, csak a szavazatok újraszámlálása után tudták megállapítani a végeredményt. A versenyt végül a momentumos Tóth Endre nyerte a DK-ba tartó Molnár Gyulával szemben, mindössze 43 szavazattal, miközben a leadott voksok két százalékát, azaz 458 szavazatot nyilvánítottak érvénytelennek. 

A személyes szavazatok számát tekintve Molnár 699 szavazattal kapott többet mint ellenfele, aki így az online voksok segítségével nyert.

Bár a hivatalos jegyzőkönyvek nem tartalmazzák, hogy az érvénytelen szavazatok közül mennyi volt személyesen vagy online leadott, úgy tudjuk, az online szavazatok mind érvényes voltak. A szervezők tájékoztatása szerint az érvénytelen voksok elsősorban abból adódtak, hogy a szavazólapokon lévő QR-kódot rosszul rögzítették. Mindez szintén azt erősíti, hogy az érvénytelen szavazatok ebből a körből kerültek ki.

DK-s panasz: A bitek nyertek

De nem az újbudai volt az egyetlen ilyen eset. Budapest 3. számú körzetében szintén a Momentumos Hajnal Miklós lett az első a DK-s Komáromi Zoltán és az Új Világ Néppárt/LMP által támogatott Visi Piroska előtt. Itt a 23923 voksból 343 lett érvénytelen. A helyzet hasonló: Komáromi 73 szavazattal több voksot zsebelt be a személyesen megjelenő szavazók között, mint a győztes Hajnal. Igaz ugyanakkor, hogy Hajnal 578 szavazattal nyert, ami több, mint az érvénytelen voksok száma.

A hegyvidéki DK-s képviselő, Élő Norbert akkori Facebook-bejegyzésében az eredményt sokat sejtetően úgy vezette fel: „A bitek nyertek, a fotelforradalmárok döntötték el a Hegyvidéken a képviselőjelölt személyét.”

Vidéken is lehet találni hasonló példákat. A balmazújvárosi körzetben a választást a jobbikos, de a Momentum támogatását is élvező polgármester, Hegedűs Péter nyerte a DK-s Tóth József előtt, mindössze 162 szavazattal. Az érvénytelen voksok száma 330 volt, Tóth pedig 127 szavazattal kapott több voksot a személyesen megjelenő szavazóktól, mint vetélytársa, aki szintén az internetes szavazatleadásnak köszönheti elsőségét.

Keszthelyen, Baján és Szentendrén is az online szavazatok fordították meg a sorrendet a momentumos jelölt javára.

Ezekben a körzetekben is mindenhol a második helyezett kapta a több személyesen leadott voksot.

Generációs különbségek, érvénytelen szavazatok

Minderre persze magyarázatul szolgálhat, hogy a Momentum szavazói fiatalabbak, többségük valószínűleg online adta le voksát. Ugyanakkor, ha azt nézzük, hogy összességében kimagaslóan nagy volt az érvénytelen szavazatok aránya, valamint, hogy a fotók tanúsága szerint több helyen politikusok is részt vettek a voksolás lebonyolításában, egyértelműen felmerülnek kérdések a választás tisztaságát illetően.

Ráadásul az említett körzetekkel szemben egyetlen olyan választókerületet sem találni, ahol a Momentum jelöltje a fentiekhez hasonló kis különbséggel veszített volna.

Érdekes adalék az is, hogy éppen a Momentum volt az, amely ragaszkodott az online szavazás lehetőségéhez, és emiatt sokáig nem is sikerült dűlőre jutni a lebonyolítást illetően.

A kérdőjeleket tovább erősíti, hogy az előválasztás elején összeomlott az informatikai rendszer, és a további káosz megakadályozása érdekében az előválasztást szervező aHang a pártok informatikusait is beengedte a rendszerbe. A 444.hu videójából pedig kiderül, hogy leginkább a Momentum és a Jobbik informatikusai szaladtak, hogy segíthessenek.

Adatvédelmi aggályok

Az előválasztás kapcsán korábban a Mandinernek nyilatkozva Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hivatal (NAIH) elnöke is számos adatvédelmi aggályt fogalmazott meg. Péterfalvi kitért arra, hogy a magyar jogrendszer nem ismeri az előválasztás intézményét, ezért arra a GDPR, azaz az Európai Unió általános adatvédelmi rendeletének szabályai vonatkoznak. Arra is felhívta a figyelmet, hogy az előválasztás résztevőinek adatai különleges személyes adatnak minősülnek, mivel politikai véleményt tartalmaznak.

A nyitóképen: Fekete-Győr András, a Momentum nemrég lemondott elnöke (MTI/Krizsán Csaba)

Összesen 85 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Rocktoberi
2021. október 16. 16:44
A moslékkoalíció mikropártjainak könnyű dolga van. Azt a pár szavazójukat mind ismerik.
triumphator
2021. október 16. 15:08
Ezért nem szabad megengedni semmiféle online szavazgatást. Még egymás között is csalnak.
hátakkor
2021. október 16. 14:53
LMP, Jobbik, Juhász Petya, Együtt, P, vatszdőpáver, Répakinga, etc.
gyaloggos
2021. október 16. 13:29
CSEH Katalin mocskos ügyeit vizsgáló OLAF-jelentést meg nagyon várom már! NAHÁT nahát és hm....?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!