Legitimnek tartja Márki-Zay hetedik frakciós felvetését Pálinkás József

2021. október 20. 08:00

Bár az Új Világ Néppárt elnöke nem kezdeményezi a hatpárti megállapodás felülvizsgálatát, támogatja Márki-Zay Péter ötletét. Felhívta a figyelmet arra, hogy a hódmezővásárhelyi polgármester 370 ezer szavazattal lett első az ellenzéki miniszterelnök-jelölti versenyben, ami egy országgyűlési választáson, pártokra lefordítva 5-7 mandátumot is jelenthetne. Pálinkás szerint az ellenzéki térfélen kevés politikus van, aki nem a saját és pártjának pozícióját tartaná elsődleges szempontnak a tárgyalásokon.

2021. október 20. 08:00
null
Baranya Róbert
Baranya Róbert

Bár a nyilvánosság előtt még nem foglaltak állást, a nyilatkozatok hangvételéből látszik, hogy az ellenzéki pártoknak nem igazán tetszik Márki-Zay Péter legújabb ötlete, miszerint a baloldalon a tervezett hat helyett egy hetedik frakciót is létre kellene hozni, lehetőséget biztosítva ezzel a listavezetőt támogató civilek és a kispártok képviselőinek a parlamentbe jutásra.

Márki-Zay a képviselőcsoportot Pálinkás József Új Világ Néppártjára alapozná, már ha az tudna frakciót alakítani. A jelenlegi szabályok szerint nem tudna. A hódmezővásárhelyi polgármester – aki egyébként az ÚVNP jelöltjeként nyert egyéni körzetben az előválasztáson – korábban úgy nyilatkozott, ebben az esetben Pálinkásékhoz csatlakozna. Amúgy a Párbeszéd-frakcióba ülne.

A Párbeszéd és a Jobbik az ATV kérdésére már jelezte, az ellenzéki pártok nem a sajtón keresztül szeretnék ezt megvitatni, az ilyen ötletekre ott vannak a pártok közötti egyeztetések. A viták borítékolhatók, hiszen az egyéni jelöltek elosztása után már csak az országos pártlistán lehet mandátumhoz jutni, a befutó helyek száma pedig korlátozott. A sorrendről a hat pártnak kell megállapodni, de Márki-Zay ötlete nyilván tovább bonyolítja a helyzetet, élezve a konfliktusokat. Mindazonáltal a hódmezővásárhelyi polgármester már leült egyeztetni Gyurcsány Ferenccel.

Az ügyről megkérdeztük az ÚVNP elnökét, Pálinkás Józsefet, aki a Mandinernek elmondta, tudott Márki-Zay ötletéről, ami szerinte legitim felvetés.

Mivel azonban nem valósult meg az az alap-megállapodásban rögzített feltétel, hogy pártja akkor alakíthat frakciót, ha legalább öt jelöltjük nyer az előválasztáson, ezért Pálinkás nem lép fel a megállapodás módosításának igényével. Ugyanakkor Márki-Zay mozgalmának van néhány olyan jelöltje, akiket az ÚVNP is támogat vagy akik akár az ő frakciójukba is beülnének, ha létrejönne.

– magyarázta az ÚVNP elnöke, aki szerint Márki-Zay győzelmével új helyzet állt elő az ellenzéki térfélen. Felhívta a figyelmet arra, hogy a hódmezővásárhelyi polgármester 370 ezer szavazattal lett első a miniszterelnök-jelölti ellenzéki versenyben, ami egy országgyűlési választáson, pártokra lefordítva 5-7 mandátumot is jelenthetne.

Kérdésünkre, ő lenne-e képviselő a parlamentbe, nem adott egyértelmű választ. Azt mondta: ez nagy mértékben függ a feltételektől.

Pálinkás ugyanakkor egyetért azzal, hogy ha az ellenzék győz és Márki-Zay lesz a miniszterelnök, nagyon nehéz dolga lesz. Ennek kapcsán emlékeztetett a DK elnökének pár nappal ezelőtti nyilatkozatára, amelyben

Gyurcsány Ferenc megerősítette, csak a parlamenti többség megszerzése után kerülhet sor a kormányfőválasztásra.

Egyebek mellett ezért sem voltam nagy híve az ellenzéki kormányfőjelölti versenynek, mert bárki nyer, az eredménynek közjogi értelemben nincs kötőerje, csak politikailag van – mondta Pálinkás.

_

Nyitókép: MTI

Összesen 147 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2021. október 25. 19:46
"Egyebek mellett ezért sem voltam nagy híve az ellenzéki kormányfőjelölti versenynek, mert bárki nyer, az eredménynek közjogi értelemben nincs kötőerje, csak politikailag van – mondta Pálinkás." Ez igaz, de igaz az egész országgyűlési választásra is. Az sem köti közjogilag a parlamentet.
Akitlosz
2021. október 25. 19:44
7 frakcióval lenne ám annyi kormánypárti hozzászólás, hogy csak na! A Fidesz is ebből a célból is tartja a KDNP-t.
konfucius
2021. október 20. 17:42
Én viszont nem tartom legitimnek se pálinkás urat, se mzp-t, se a javaslatát. És én fogok szavazni róla. Akkor most tessék újragombolni a kabátokat.
Krupp Skya
2021. október 20. 14:12
Hogy köszön el Pálinkástól Gyurcsány? Pá Linkás!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!