Nincs gáz, nagy a gáz Európában

2021. október 11. 12:01

Ilyen magas árakat még nem láttunk az európai gázpiacon – de mi minden okozza az energia drágulását? Szakértőket kérdeztünk a példátlan fejleményekről!

2021. október 11. 12:01
null
Kohán Mátyás
Kohán Mátyás

Az egekbe szökő gázáraktól hangos hetek óta a nyugat-európai közvélemény, Magyarország pedig nemrég új hosszútávú gázszerződést kötött Oroszországgal.

Szénhidrogén-ipari szakértőktől próbáltuk megtudni, mire számíthatunk a gázkáoszban – és arra is kíváncsiak voltunk, miért van egyáltalán gázhiány ma az európai piacon.

„Az elmúlt két évben nagyon el voltunk kényeztetve, teli voltak a tárolók, alacsonyan voltak a gázárak”

vázolja a helyzetet Horváth Ágnes vezető közgazdász, a Guruló Hordó blog főszerkesztője. Ehhez képest most „historikusan alacsony a tárolók feltöltöttsége, kevés kínálat van rövidtávon, és a kereslet még mindig nagyon magas annak ellenére, hogy az árak az egekben vannak. Ilyen magas árakat még nem láttunk az európai gázpiacon” – utal a szakember a novemberre megawattóránként 100 euró körüli gázelőjegyzésekre, amelyek rendkívül messze vannak a tavalyi év 10-20 euró közötti megawattonkénti gázáraitól.

A magas gázárak ráadásul a világszerte folyó szén-dioxid kibocsátáscsökkentési próbálkozásoknak is betehetik a kiskaput, hiszen a gáz most az olajnál és a szénnél is drágább, így aki teheti, inkább azokból nyeri most az energiát.

De vajon miért merültek ki ennyire a tárolók, ha mind az amerikai, mind az orosz gázmezők maradtak a helyükön, vezetékből pedig csak több lett Oroszország és Európa között? Iparági szakértők a koronavírust sejtik a helyzet mögött: a járvány miatt az olaj- és gázvállalatok visszafogták termelésüket, de az idei tél utolsó pár hónapja is hideg volt, így az eltárolt gázból nagyon sokat kellett felhasználni.

Mostanra pedig már visszaállt a gázfogyasztás, sőt, az ötéves átlag felett van

– a termelés viszont nem állt vissza. Ráadásul Amerikából érkező cseppfolyósított palagázra (LNG) is alig számíthatunk.

Horváth Ágnes figyelmeztet, „eddig az LNG-forgalom kipótolta a vezetéken érkező gázmennyiségeket, de ez az LNG most nem Európába, hanem Ázsiába megy, akik egyxelőre még nem megújuló energiával, hanem gázüzemű erőművekkel járulnak hozzá a dekarbonizációhoz”. Nemzetközi gázkereskedelemben járatos szakértőink pedig jelzik azt is, hogy hiába épült meg az Északi Áramlat 2, amely a jelenlegi Északi Áramlat kapacitását duplázni tudja, egyelőre nem jöhet rajta gáz. Csak most végzik rajta a nyomáspróbát, és a német hatóságoktól sem kapta még meg az engedélyt arra, hogy a német infrastruktúrára rákapcsolódva gázt szállíthasson.

„Az Északi Áramlat 1 vezetéknél évekig tartott, mire megkapták ezt az engedélyt. A mostani négy hónapos előirányzatot augusztusban kapták, azaz még mindig két és fél hónapba telhet, amíg papírozva elindulhat a gáz Európa felé” – szól szakértőink egybehangzó véleménye.

Ami az alacsony gáztermelést illeti, ebben a kérdésben az OPEC, a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete is hunyó lehet:

ők önként és tudatosan tartják vissza az olajtermelést, magasan tartva az árakat.

„Az olajtermeléshez járul úgynevezett társult gáz, amikor olajat termelnek, akkor jön fel gáz is. Ez jelentős forrása az összes gáztermelésnek. Az alacsonyabb olajkitermelés jelentős mértékben hozzájárul ahhoz, hogy a gázkitermelés is kisebb globálisan” – mutat rá az olaj- és gázárak közötti összefüggésre Horváth Ágnes. Az OPEC márpedig igencsak szorosra húzta a nadrágszíjat, termelése még mindig közel napi hatmillió hordóval marad a 2019-es átlag alatt, nyári bejelentésük szerint pedig a hatalmas kereslet ellenére is csak négyszázezer hordóval emelik majd havonta a termelést, ebben az ütemben csak jövő szeptemberre érheti el a korábbi szinteket az OPEC kőolaj-kitermelése, már ha addig a helyzet változatlan marad.

Orosz gáziparral foglalkozó szakértőink úgy látják, az Európába érkező alacsonyabb orosz exportnak az a fő oka, hogy először a saját tárolóikat kell feltölteniük, ugyanis azok is rendkívül alacsony szinten állnak. Azt a szakértők ugyanakkor nem tudják kizárni, hogy az oroszok az Északi Áramlat 2 engedélyezési folyamatára is igyekeznek nyomást gyakorolni azzal, hogy

megmutatják Európának, milyen az, ha nem áll rendelkezésre bőséggel az orosz gáz.

Ami a magyar-orosz gázmegállapodást illeti, szakértőink hangsúlyozzák, hogy a most megkötött szerződés szerinti gázárról semmilyen információval nem rendelkeznek – ugyanakkor az ilyen szerződésekben tapasztalataik szerint jellemzően nem konkrét ár, hanem az olajárhoz, illetve nagy európai gázkereskedelmi csomópontok gázáraihoz indexált árképlet szerepel. Az pedig, hogy a magyar állam gázvásárlását mennyire érinti majd a nagy európai gázárrobbanás, csak attól függ, milyen súllyal szerepelnek a senki által nem ismert árképletben az egyes olaj- és gázárfolyamok.

A szakértők az olaj- és gázárakat fenntarthatatlanul magasnak tartják, és arra spekulálnak, hogy olyan országok, ahol jelenleg politikai zavarok akadályozzák az olajkitermelést – Venezuela, Irán, Líbia –, bevonhatók még a kínálatnövelésbe. Szerintük

az OPEC fokozatos kitermelésnövelése nyomán az olajkínálat lassan utoléri majd a keresletet,

ami enyhíthet a gázpiaci feszességen is. A keresletbővülés is lassulhat a globális értékláncok akadozása és a logisztikai szűk keresztmetszetek, a járvány és a világszerte egyre durvább infláció miatt.

A finomítói kapacitás felfutásával mérséklődhetnek majd az amúgy is magas olajárra rárakódó magas finomítási felárak, csökkentve a közfelháborodást és populista ellenzéki szólamokat kiváltó magas üzemanyagárakat.

 

Nyitókép: gázvezeték Ukrajnában (REUTERS/Gleb Garanich/File Photo)

Összesen 171 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
NZoltán
2021. október 12. 10:38
Húúú,... mint fizikus mindig hittem az energia megmaradás és átalakulás törvényében, de te ezzel a 110%-os hatásfokkal most nagyon feladtad nekem a leckét. Úgy-e eddig azt tanították, hogy 100% hatásfok akkor van, ha a befektetett energiát, jelen esetben a tüzelőanyag energiáját tejes mértékben átalakítjuk , veszteség mentesen hővé. Elvileg ez megvalósíthatatlan, de a a 110% az ennél is több. Az azt jelentené, hogy még plusz 10% energia keletkezne a semmiből. Hát ez érdekes! Semmiből + 10% valami! Ilyent csak a legsötétebb zöldek, mint Gréta vagy nálunk Bernadett képes kitalálni és sajnos sokan el is hiszik, ahelyett, hogy elküldenék őket vissza az óvoda középcsoportjába. Oda valók, azokkal együtt akik ezt és ilyen zöldségeket terjesztenek!
Valodi
2021. október 12. 10:33
Gazdálkodni az akar, akinek megteremtik ehhez a feltételeket! Tudod, volt ám már ilyen kísérlet kétszer is - 1920-ban és 1945-ben! Mindkettő torzóban maradt - elképesztő sikerei ellenére az első az ellenálló nagybirtokosok dominanciája, a második az erőszakos komenista kolhozosítás miatt. A kommunista éra kezdte el a parasztság kiirtását, de a "rendszerváltás" folytatta azzal, hogy nem teremtette meg az akkor még igenis elhivatott, háztájin megerősödött paraszti réteg újjászerveződésének a feltételeit. A Tsz cseléd az ÁLLAM-nak cselédje volt ugyan, de a saját földjén, a saját vagyonában cselédkedett, a komenista kényszer miatt kelletlenül - fogcsikorgatva várva a feltámadásra, ami a gengszterváltással mégiscsak elmaradt... A történelem a fidesz elé sodorta ennek a megoldási kényszerét - de ez csak a választási lózungokban hangzott el, a valóságban nemhogy nem történt meg, hanem a vidék állapota még tovább romlott. Most a hajdanvolt ÉLETKÉPES magyar paraszt unokája Mészáros Lölő, Debreczeni Sándor, Raskó György, Kuruczfarm Kft., Bonafarm Holding stb. - a faluja határától teljességgel idegen - "TŐKEBEFEKTETŐK" által bitorolt földön BÉRMUNKÁS. A mai magyar politikának pedig az a hamisan sugallt tévképzete, hogy az intenzív nagybirtokon robotoló cseléd ugyanaz a minőségi kategória, mint a Maslow piramis talpán a társadalmat az Anyatermészettel összekötő, abban gyökerező parasztgazda.... Napjainkban a termőföld több mint 60%-át olyan agrárgyárak bitorolják, mint pl. a Talentis Agro Zrt. vagy a Bonafarm Holding. Orbán pedig még az írmagját is ki fogja irtani a magyar parasztnak - itt a forgatókönyv: https://www.facebook.com/watch/?v=1615162701991026
ptrfarkas43
2021. október 11. 20:21
Korábban azt is írták, hogy a szél se fújt úgy, a kiesést a villamos energiában valszeg gázzal pótolták.
Gèbi
2021. október 11. 17:57
A neoliberális gazdasági rend, látványos bukását nézhetjük most tágra nyílt szemekkel. Úgy nincs gáz, hogy közben van elegendő. Kezdjetek el gondolkodni, az Erőforrás-Alapú Gazdaság bevezetésén mert rövidesen nagy lesz a baj.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!