Tállai András: A magyar érdekek miatt nemet kell mondani a globális minimumadóra

2021. augusztus 14. 08:44

A Biden-adó súlyos károkat okozna a hazai gazdaságnak, véli az államtitkár.

2021. augusztus 14. 08:44
null

Magyarország egy morzsányit sem enged pénzügyi szuverenitásából, és mivel a Biden-adó súlyos károkat okozna a hazai gazdaságnak, a vállalkozásoknak és az embereknek, ezért elutasítja azt –mondta Tállai András, a Pénzügyminisztérium államtitkára a Mediaworks Hírcentrumának nyilatkozva. A Magyar Nemzet szombati számában megjelent cikk szerint az új közteher lényege, hogy a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet, vagyis az OECD ernyője alatt nemzetközi szinten egységesítenék a társasági adó kulcsát, megszabva egy minimális mértéket, például 15 százalékot. Az elképzelés lényegében kiiktatná a befektetésekért folyó nemzetközi adóversenyt azzal, hogy a multinacionális nagyvállalatoknak ezt a mértéket mindenképpen meg kellene fizetniük. Mivel a minimumadó egyik legfőbb szorgalmazója az amerikai elnök, ezért a közterhet többen csak Biden-adónak nevezik.    

Magyarország szedi jelenleg a legkisebb társasági adót az Európai Unióban

Tállai András államtitkár rámutatott: Magyarország szedi jelenleg a legkisebb társasági adót az Európai Unióban, a kilenc százalékos mérték pedig az elmúlt években érzékelhető előnyt jelentett a nemzetközi befektetésekért folytatott versenyben. Úgy fogalmazott:

önként és dalolva ezt az előnyt nem engedjük ki a kezünkből.

Az államtitkár felidézte, hogy az adópolitika a 2010-es kormányváltás után vett új irányt. Akkor nem a lakosság és a kisebb cégek megadóztatásáról született döntés, hanem arról, hogy különadók formájában átmenetileg nagyobb összeggel járuljanak hozzá a közös terhek viseléséhez a bankok, a távközlési cégek, az energiavállalatok és a kiskereskedelmi áruházláncok – emlékeztetett. Elmondása szerint ezek a vállalkozások három év alatt csaknem ötszázmilliárd forintot fizettek be ágazati adók formájában a költségvetésnek. „De a szabályokat úgy alakítottuk ki, hogy azok nem veszélyeztették a nagyvállalatok működőképességét és profittermelő lehetőségeit sem” – emelte ki az államtitkár.    

Egyes adók ügye, fűzte hozzá, utóbb elkerült az Európai Unió Bíróságához, amely Magyarországnak adott igazat. Eszerint ezek a vállalkozások bevételeik, jelentőségük arányában rászoríthatók arra, hogy részt vegyenek a magyar közteherviselésben. Egy idei, szintén a reklámadót érintő, a bizottság által indított bírósági eljárás végén pedig az bizonyosodott be, hogy nem számít állami támogatásnak a sávosan progresszív mértékrendszer az árbevétel alapú adókban.

A kormány Brüsszel kérésére sem hajlandó a hazai vállalkozásokat, a gazdaságot sújtó adóemeléseket megvalósítani,

ezt Washington óhajára sem tehetjük meg – szögezte le Tállai András. Rámutatott arra is, hogy az adócsökkentés politikája hozta vissza az országot 2010 után a csőd széléről, ahová a baloldal taszította, és az adócsökkentés politikájával lehetett a mostani járvány után újraindítani a gazdaságot. Mert amikor csökken az adó, akkor nő a gazdaság, nő a foglalkoztatás, és nőnek a bérek is – zárta szavait az államtitkár.

(MTI)

Kép forrása: Tállai András Facebook-oldala

Összesen 83 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tetx
2021. augusztus 14. 21:35
Már korábban írtam, nem érzem ezt akkora nagyhalálnak. Ha bármiféle előnnyel jár (nem tudom) érdemes belépni mert utána simán lehet még trükközni az iparűzési adó társasági adóba építésével. Meg hát bármikor ki is lehet lépni egy egyezményből ha különösen hátrányosnak bizonyul.
Senki Alfonz
2021. augusztus 14. 16:52
Nem kedvelem ezt a zsóri büdös bunkó parasztot!!!! Övé a fél fürdővidék és a borvidék egy része is!
csulak
2021. augusztus 14. 14:38
Isten ments az ujabb amerikai "demokracia" tanitasbol ! Van nekunk eleg eszunk ahhoz ,hogy az adoinkat kordaban tartsuk, nem kell a vilaghatalom ujabb diktatuma!
Vasalo
2021. augusztus 14. 14:11
Nem kell begyulladni, elég Luxemburg meg Irország példáját követni, és 98% engedményt adni az ilyen adokbol.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!