Politico: Nem fogadja el Brüsszel a magyar helyreállítasi tervet

2021. július 07. 13:24

Az Európai Bizottság július 7-i határidőig nem hagyja jóvá Magyarország 7,2 milliárd eurós támogatásra irányuló kérelmét – közölték tisztviselők és diplomaták a Politicóval.

2021. július 07. 13:24
null

Az EU végrehajtó szerve elégedetlen volt az ország kiadási tervében szereplő korrupcióellenes erőfeszítésekkel. A Bizottságnak hétfőig kell jóváhagynia, de Brüsszel nem fog zöld utat adni Magyarország tervének – állítják a tisztviselők. Miközben a Bizottság „ódzkodik attól, hogy a kiadásokat összekapcsolja a jogállamiság tiszteletben tartásával kapcsolatos, szélesebb körű kérdésekkel, a tisztviselők szerint a magyar terv nem felel meg a korrupcióellenes intézkedésekkel kapcsolatos két értékelési kritériumnak” – állítja a lap. 

Az EU helyreállítási alapjának szabályai szerint a nemzeti kiadási terveknek – reformok révén – foglalkozniuk kell az úgynevezett „országspecifikus ajánlások egészével vagy jelentős részével, és nyomonkövetési rendszert kell létrehozniuk az összeférhetetlenségek, korrupció és csalások ellen”. Ezen túl elkerülendő a kettős finanszírozás is. „A Magyarországhoz intézett egyik kérés a »korrupcióellenes keret megerősítése«, többek között az ügyészi erőfeszítések és a nyilvános információkhoz való hozzáférés javításával, valamint az igazságszolgáltatás függetlenségének megerősítése” – állítják a Politico forrásai. 

A Bizottság szóvivője elmondta, hogy Magyarország tervének értékelése folyamatban van, ehhez pedig „különösen annak értékelésére van szükség, hogy az intézkedések megfelelnek-e az országspecifikus ajánlásokban meghatározott kihívásoknak vagy azok jelentős részhalmazának; és a tervek megfelelő auditálásának ellenőrzését biztosítják-e” – mondták. 

Ugyanazon a napon várható ez a fejlemény, amikor az Európai Parlament törvényhozói egy olyan állásfoglalásról vitatkoznak, amelynek célja a magyar kormányra nehezedő nyomás növelése a nemi kisebbségek hátrányos megkülönböztetésének tekintett közelmúltbeli jogszabály miatt. „A múlt hónapban tartott európai csúcstalálkozón az EU vezetői szembesültek Orbán Viktor magyar miniszterelnök melegellenes törvényjavaslataival” – emlékeztet a Politico. 

A Bizottság nem volt hajlandó megmondani, hogy mi a következő lépés a helyreállítási programmal kaőcsolatban, de tisztviselők és diplomaták szerint a labda most a budapesti bíróságnál van, hogy Brüsszel kérésére módosítsa a törvényt.

Fotó: Dursun Aydemir / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Összesen 134 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pipas 3
2021. július 07. 18:58
Hazugságokat ír a politikó! Szokása szerint!
DoomGuy
2021. július 07. 18:01
Na erre kíváncsi leszek. Amikor az EB mégis megszavazza, akkor rárántok egy Ursula képre. Ennyi szexet megérdemel.
Macskakalapban2
2021. július 07. 15:47
Lépjetek ki magyarok! Béna balfaszok maradtok. Örökre, ha megteszitek. :D :D
fatman
2021. július 07. 15:41
jajj, de nagy az erőlködés, h tavasszal megbukjon a kormány... és ha nem fog, akkor mi lesz, fiúk? 24-ben egész más EP fog felállni, sokkal kevesebb libsi köcsöggel, mentek a lecsóba...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!