Hack Péter szerint egy egyszerű többséggel elfogadott Alaptörvényt nehéz lenne megerősíteni bármiféle népszavazással

2021. július 06. 22:36

A jogtudós úgy véli, bár szerencsétlen volt a Kúria elnökének nyilatkozata az alkotmányos puccs kapcsán, az ellenzék naponta nyilatkozik arról, hogyan kerülné ki az Alaptörvényt.

2021. július 06. 22:36
null

Egy nagy politikai vita közepén hangzott el az Alaptörvény kapcsán az azóta sokat vitatott kijelentés, miszerint alkotmányos puccsra készül az ellenzék. Hack Péter nem osztja azt a véleményt, hogy illegitim lenne az Alaptörvény, és felhívja arra is a figyelmet, hogy elfogadása óta már két választást is rendeztek, ahol a 2011-ben még meglévő ellenzéki hangok is elhallgattak ennek kapcsán, és nem tették fő témává az alaptörvény megváltoztatását. 

Hack Péter szerint az ellenzék kritikájában, mely arra vonatkozik, hogy erőteljesen a Fidesz felé lejt a pálya, sok igazság van, de azt mindenképp túlzásnak érzi, hogy azt állíthassa valaki, hogy hazánkban megszűnt a jogállam, és minden hatalmat magához ragadott a Fidesz. Hack Péter szerint ennek pont az ellenzéki önkormányzatok adják a bizonyítékát, amelyek a jogállami feltételek között működnek, és az ellenzék jelentős városokban tudott győzni a jelenlegi keretek között is. Az ellenzéki önkormányzatok helyzete Hack Péter szerint egy harmadik vita témája lehetne.

Az Alaptörvényt ért kritrikákban az ellenzék formálisan érvényesnek tekinti azt, de tartalmilag nem. 

Ezért gondolkodnak azon, hogy egy új alkotmány, melyet népszavazás erősítene meg, legitimebb lenne a mostaninál. Hack Péter szerint azonban egy egyszerű többséggel elfogadott Alaptörvényt nagyon nehéz lenne megerősíteni bármiféle népszavazással, ezáltal az ellenzék által létrehozott Alkotmány formailag sem lenne legitim, nem csak tartalmilag. Ezt a kísérletet lehet – némi túlzással – alkotmányos puccsnak tekinteni – véli Hack Péter. 

Összesen 56 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
libsimentes_övezet
2021. július 07. 09:59
Miért ne lehetne bármikor alkotmányozni? Ha ellenzékben lenne a fidesz akkor tessék olyan javaslatot tenni amit támogat és máris megvan a kellő százalék, mi ebben a bonyolult? Ja, hogy az idióta lmbtq faszságaitokat nem fogja megszvazni és ez fáj? Akkor mégsem azzal van a gond, hogy nem lehetne, hanem, hogy mit!
fonak
2021. július 07. 09:58
Karácsony Gergely 3 éve is a választások előtt arról beszélt, hogy ha nyer az ellenzék, akkor az Alaptörvény érvényét veszti. Továbbra is ilyen delíriumokban ringatóznak, ami meglehetősen veszélyes. Ha kétharmadot szerez a moslék, akkor ők is hirdethetik majd, hogy fülkeforradalom történt, és nekiláthatnak alkotmányozni, de a tételes jogot akkor sem hághatják át, nem nyilváníthatják egyszerűen semmisnek az Alaptörvényt visszamenőlegesen, márpedig a hardkór libsi körök tíz éve ilyeneket hadoválnak. Nem egészen veszélytelen módon. Ők egyszerűen azt tartják, hogy mivel ők utálják az "Orbán-rezsimet", az ettől illegitim, és ebben még jogvégzett emberek is hisznek közöttük, annyira elvakítja őket a gyűlölet és a véleménybuborék, visszhangkamra, amiben élnek.
krotak
2021. július 07. 09:29
Az Alaptörvény messze van. Rendeljenek inkább közvélemény kutatást arról: van-e értelme egy nem kevés pénzbe kerülő előválasztásnak, ha a háttéralkuk miatt egy jelölt közül lehet választani?
Bell & Sebastian
2021. július 07. 08:14
Sajnálatos módon a "lovas" -nevű nicket én nem látom, pedig senki nincsen kiszűrve, ennélfogva nem is tudok neki válaszolni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!