Varga Judit: Végre szakemberek foglalkoznak a jogállamisággal

2021. június 07. 21:59

Az Unió igazságügyi minisztereinek mai ülésén, ahol a jogállamiság legelkötelezettebb szakértői ülnek, senki sem kritizálta Magyarországot azért, mert nem csatlakozott az Európai Ügyészséghez – számolt be Varga Judit Facebook-oldalán.

2021. június 07. 21:59
null

„A jogállamisági vita végre oda került, ahová tartozik, a téma ugyanis az igazságügyi miniszterek asztalán volt; az 1996-os Európa-bajnokság szlogenje újra aktuális: a foci hazatér helyett azonban most a jogállamiság hazatér a mérvadó” – jelentette ki az igazságügyi miniszter hétfőn Luxembourgban, a tagországok európai ügyekkel foglalkozó szakminisztereinek tanácsülését követően.

Varga Judit az MTI-nek telefonon nyilatkozva kiemelte: a luxembourgi ülésen „végre szakemberek” beszéltek a jogállamisági kérdéséről, közöttük a tanácsülés napirendjén szereplő Európai Ügyészségről, vagy az egyes uniós tagállamok ügyészi szervezeteiről.    

Szakmai viták helyett politikai boszorkányüldözés

Ha nem szakemberek beszélnek a jogállamiságról és nem ők elemzik a tagállami sajátosságokat, könnyen politikai boszorkányüldözéssé fajulhat a vita, ami így elveszíti a lényegét. Ha valóban fontos a jogállamiság, a helyes gyakorlatok, az európai demokráciák értékének az őrzése, akkor arról szakembereknek kell beszélgetni, hiszen ők tudják, értelmezni az igazságszolgáltatási rendszerek és az ügyészi szervezetek különböző felépítését – emelte ki.    

– tette hozzá. Az ügyészi szervezetek összehasonlításával kapcsolatban tartott vitáról azt mondta, a téma aktualitását több közelmúltban hozott uniós bírósági ítélet adta, amelyek egyes tagállamokban, de nem Magyarországon, az ügyészi szervezet függetlenségével összefüggésben fogalmaztak meg aggályokat.    

A magyar ügyészség a hatalomtól függetlenül működik

Elmonda: a magyar ügyészi szervezet a minősített többséggel megválasztott legfőbb ügyész irányítása alatt a végrehajtó hatalomtól teljesen függetlenül működik, egyedül a magyar parlamentnek tartozik beszámolással. Magyarország emellett történelmi méretű ügyészi és bírói bérrendezést hajtott végre, ami szintén a függetlenség egyik garanciája – tette hozzá.    

A június 1-jén működését megkezdő Európai Ügyészséggel kapcsolatban kiemelte: a tanácsülésen senki sem kérte számon az ügyészséghez nem csatlakozó öt tagállamon, köztük Magyarországon a csatlakozás elmaradását. Magyarázata szerint „ez ékes bizonyítéka annak, hogy ami nem kötelező, az nem tehető kötelezővé”. Ha csak politikusok vitatkoznak az Európai Ügyészség szerepéről, abból politikai vita kerekedik, ha azonban szakemberek ítélik meg a kérdést, akkor a vita nem egymásra mutogatásról szól – emelte ki.    

A digitális biztonság a jelenkor egyik legfontosabb kihívása

Varga Judit arra hívta fel a figyelmet, hogy a terrorizmus, az illegális migráció szervezése és a pedofil bűncselekmények már jelentős részben az online térben vannak jelen. A társadalom és az egyén védelme szempontjából ezért nélkülözhetetlenek az olyan jogi eszközök, amelyek lehetővé teszik az illegális online tartalmak elleni hatékony fellépést.    Magyarország elkötelezett támogatója az ilyen eszközök bevezetésének – hangsúlyozta. Hozzátette ugyanakkor:

fontos, hogy az illegális tartalmakkal szembeni hatékony fellépés mellett ne sérüljön az állampolgárok szólás- és véleménynyilvánítási szabadsága,

illetve az, hogy tiszteletben tartsák a nemzeti jogrendszerek, különösen a büntető jogrendszerek a sajátosságait.

Magyarország élen jár az áldozatsegítésben

Végezetül kitért arra is, hogy a tanácsülés szünetében tárgyalást folytatott Ferdinand Grapperhaus holland igazságügyi miniszterrel az áldozatsegítés témakörében. Megjegyezte: január 1-jétől, holland mintára Magyarország közvetlen áldozatelérési rendszert vezette be.

Akkor is segítséget kaphatnak a szándékos személy elleni erőszakos bűncselekmények áldozatai, ha nem közvetlenül maguk keresik fel az áldozatsegítő szolgálatokat, központokat (ÁSK).

A rendőrség útján hozzájárulásukat adhatják ahhoz, hogy az áldozatsegítő szolgálatok kettő munkanapon belül kapcsolatba léphessenek velük és tájékoztathassák őket a segítség valamennyi formájáról.    

Magyarország Európa élmezőnyéhez tartozik áldozatsegítésben is – tette hozzá Varga Judit. Az uniós tagállamok igazságügyi miniszerei a koronavírus-járvány visszaszorítását célzó rendkívüli intézkedések miatt több mint egy év elteltével személyes részvétel mellett találkoztak Luxembourgban. Az uniós tagállamok igazságügyi miniszerei a koronavírus-járvány visszaszorítását célzó rendkívüli intézkedések miatt több mint egy év elteltével személyes részvétel mellett találkoztak Luxembourgban. 

(MTI, Facebook) 

Fotó: Varga Judit, Facebook

 

Összesen 62 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
syphax
2021. június 08. 12:54
MANAPSÁGI ballib-bolsi TROLLOK "HEJJJESíííííííííRÁÁÁÁS" (ÓI) ---ossssztttyák itten a 'zééészt bisz' grammabojj.
syphax
2021. június 08. 09:26
"... a félázsiai, mélymagyar fideszt választó!.." ÉN IS "FÉLÁZSIAI" MEG "MÉLYMAGYAR" MEG "FIDESZT VÁLASZTÓ" ÁLLAMPOLGÁR VAGYOK. VISZONT ÉN NEM(!!!) SÉRTEGETEK SENKIT--ÖNT SEM--PUSZTÁN AZÉRT, MERT ŐN NEM "MÉLYMAGYAR" MEG ...EGYÉB. EZ A KÜLÖNBSÉG KÖZÖTTÜNK!!! És én--mi--ezt a lenézett-becsmérelt "fidesz választó"-i mivoltunkat NEM TARTJUK KEVESEBBENEK ÉS NEM IS CSERÉLJÜK LE AZÉRT, MERT ÖNÖK persze --ÚGYMOND-- "NEM MÉLYMAGYAROK MEG NEM FÉLÁZSIAIAK ÉS EGYEBEK...", S EZÉRT PERSZE LENÉZNEK-BECSMÉRELNEK MEG LE-NAGYKÉPŰSKÖDNEK MINKET--önmagukatz fölénk helyezve nagy-nagy pökhendien. PUSZTÁN CSAK AZÉRT MERT MI IGENIS "FIDESZ VÁLASZTÓK" VOLTUNK-VAGYUNK-LESZÜNKI! ( teljesen függetlenűl attól, hogy 2022 tavaszán a választásokkor mi lesz vagy mi nem lesz)
Fideath
2021. június 08. 00:26
"Elmonda: a magyar ügyészi szervezet a minősített többséggel megválasztott legfőbb ügyész irányítása alatt a végrehajtó hatalomtól teljesen függetlenül működik" ------------------------ Jah hogy a volt fideszes képviselő Polt kurva a hatalomtól függetlenül működik. Ezt ő sem tudta elmondani röhögés nélkül. "2018-as éves jelentése szerint az OLAF a vizsgált országok közül Magyarországon tárta fel a legtöbb szabálytalanságot, és tett mindezekről ajánlást. A dokumentum által vizsgált 2012–2018 közötti időszakban az OLAF az EU tagállamai közül a második legtöbb ajánlását Magyarországgal szemben tette" https://hu.wikipedia.org/wiki/Polt_P%C3%A9ter
pollip
2021. június 07. 22:36
Az EP meg fog őrülni:-) Nem ők fogják megmondani, mik a jogállami kritériumok:-))))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!