Tovább fogy az MSZP: ha nem megy magától, kizárják a pártból a DK-hoz húzó Molnár Gyulát

2021. június 18. 15:00

Újabb érzékeny veszteségeket szenvednek a szocialisták, ezzel párhuzamosan pedig folytatódik Gyurcsányék erősödése a baloldali összefogás színfalai mögött és előtt. Hamarosan Szakács László volt elnökhelyettes is a DK-hoz igazolhat, Molnár Gyula azonban maradna a pártban, ám információink szerint ezt a vezetés nem fogja hagyni, miután az expolgármester, volt pártelnök közölte: jövőre nem az MSZP-frakcióba ülne be a parlamentben. Ismét egy tragikomikus felvonáshoz érkezett a szocialisták története.

2021. június 18. 15:00
null
Kacsoh Dániel
Kacsoh Dániel

„Vagy kizárjuk, vagy megy magától. Ilyet nem lehet csinálni, ez evidens” – tette egyértelművé szocialista forrásunk, akit Molnár Gyula helyzetéről kérdeztünk. Az MSZP előző elnöke ugyanis – ahogy arról a Mandiner is beszámolt – úgy indul a jövő évi választáson, hogy ha mandátumot szerez az újbudai körzetben, a Demokratikus Koalíció parlamenti frakciójába ül majd be.

Pedig Molnár a szocialisták egyik veterán politikusa, 1994-től 2010-ig folyamatosan egyéni országgyűlési képviselő volt a budapesti 16. választókerületben, 2002-ben XI. kerületi polgármester lett, egészen 2010-ig.

Egy ideig nem volt komoly pozíciója, sőt, miután vád alá helyezték a kopaszi gát korábbi értékesítése miatt, évekig bíróságra kellett járnia.

Végül a hivatali visszaélés vádja alól 2014-ben mentette fel a Kúria.

Rá két évre már az MSZP elnöke lett, 2018-ban pedig az Országgyűlésbe is visszakerült, miután hozta a Budafok-Tétényt, valamint Újbuda egy részét magába foglaló, budapesti 18. választókerületet.

Nem csoda, hogy pártjában komoly visszatetszést okozott minapi bejelentése. Érdemes megjegyezni: Czeglédy Csaba is úgy pályázik épp a szombathelyi jelöltségre az előválasztáson, hogy a DK indítja, miközben – igaz, épp felfüggesztve – továbbra is az MSZP tagja.

A szocialista párt egyelőre Molnárral kapcsolatban is eddig jutott. Indoklásként közölték: „A Magyar Szocialista Párt Országos Elnöksége tudomásul veszi, ha egyes jelöltek nem kívánják képviselni új szociáldemokrata politikánkat és nem támogatják új szövetségi politikánkat – amely a szociáldemokrata-újbaloldali-zöld pártok összefogására épül –, és ezért más politikai közösségben képzelik el politikai jövőjüket. De egyértelművé tesszük, hogy az ilyen döntés a politikai közösségünk, és szövetségünk kötelező elhagyását is jelenti.” A közlemény pedig így zárul: „Elveinket és céljainkat következetesen képviseljük.”

Hiába voltunk kíváncsiak

Világos, de mégsem teljesen. Kíváncsiak lettünk volna Molnár Gyula döntésének hátterére, illetve arra is, a történtek nyomán kilép-e a pártból és utána belép-e Gyurcsány Ferencékhez. Kerestük telefonon és e-mailben is, utóbbira azonban csupán egy szűkszavű választ kaptunk, miszerint a témában egy nyilvános Facebook-posztban már leírta az álláspontját, ami azóta sem változott. Új nyilatkozatot pedig nem tesz.

Az említett poszt szerint továbbra is Karácsony Gergelyt, azaz az MSZP, a Párbeszéd és az LMP jelöltjét támogatja a miniszterelnök-jelölti előválasztáson, vagyis nem Dobrev Klárát, a DK aspiránsát. Kitért arra is, hogy az MSZP, a Párbeszéd és a DK vezető testületeinek megállapodása értelmében e három párt közös jelöltjeként vág neki az előválasztásnak. Szocialista forrásunk ezt megerősítette, ahogy azt is,

a fejlemények dacára sem állítanak önálló jelöltet, a kampányban is Molnárt támogatják majd.

Kérdés persze, mekkora elánnal, tekintve, hogy lényegében elárulta őket.

Visszatérve a bejegyzésre: a ringből ezzel a DK-s Bollók Istvánné Tündét kiütő újbudai expolgármester azzal kapcsolatban is a hárompárti paktumra utal, hogy jövőre a Demokratikus Koalíció képviselőcsoportját erősítheti majd. Mintha ez nem az ő döntése lett volna. Az ATV Híradójának mindenesetre annyit elmondott, nem akarja elhagyni az MSZP-t. Más kérdés, hogy kénytelen lesz.

Folytatódik a gyurcsányi térfoglalás

A kissé zavaros helyzetben egyelőre nem látni ennél tisztábban, az viszont biztos, hogy a fordulat nem erősíti a szocialistákat. Sőt, inkább abba a folyamatba illeszkedik, amellyel a DK az MSZP rovására (is) erősödik a kifelé egységesnek mutatkozó ellenzéki összefogáson belül. A gyurcsányi térfoglalásról már írtunk korábban. Ennek kiemelkedő állomása, hogy a 2019-es önkormányzati választást követően, szinte azonnal elhagyta az MSZP-t két veterán polgármester, a XVIII. kerületi Szaniszló Sándor és a III. kerületi Kiss László, akik szintén átültek a DK-ba. Ezzel

az exminiszterelnök pártja lényegében többséget szerzett a Fővárosi Közgyűlésben.

Akkor az MSZP vezetése egy napra kiborult, majd hamar megnyugodtak a kedélyek. Legalábbis a színfalak előtt.

De voltak már korábbi érzékeny veszteségeik is: elhagyta a pártot a volt elnök, Botka László szegedi polgármester vagy Szanyi Tibor egykori EP-képviselő is. Szanyi a napokban kommentálta Molnár Gyula ügyét is. A Facebook-on ennyit írt: az „MSZP roppant korrupt elnöksége látványosan meg is buggyant”.

Szintén lelép? Szakács László szocialista képviselő a parlamentben (fotó: MTI)

Szakács Lászlót is lekavarták

A szocialista elnökség alapvetően Molnár Gyuláról szóló közleményének egyébként volt egy utolsó előtti mondata. Eszerint egyhangú határozat született arról is, hogy az MSZP Baranya megye 2. számú országgyűlési egyéni választókerületében visszavonja előválasztási jelöltjét. Ő Szakács László volt elnökhelyettes, aki erről a fejleményről állítása szerint az autópályán értesült, épp vezetett, amikor Tóth Bertalan pártelnök felhívta, hogy értesítse.

Szakács az Atv.hu-nak később azt mondta: megdöbbent a döntésen, de ha a DK és a Jobbik támogatja, kész elindulni. Jelen állás szerint Baranya megye 2. számú választókerületében a DK a nem túlzottan ismert Zag Gábort indítja az előválasztáson, a Jobbik és a Momentum pedig senkit, így könnyen lehet, sőt az a valószínű, hogy ezek után Szakács is átigazol Gyurcsányékhoz.

Ezt erősíti Telex cikke is, amely szerint Gyurcsány már fel is hívta, a közeljövőben leülnek beszélgetni. Megerősítette:

ha a DK-vezér azt mondja neki, hogy legyen a DK jelöltje, igent mond majd.

A nyilatkozatháborúba pénteken Horváth Csaba, Zugló MSZP-s polgármestere is bekapcsolódott, szerinte Szakács az egészet szándékosan csinálta.

Mindebből egyébként egy legfeljebb a túlélésre, jövőre a maradék első vonalbeli politikusának befutó helyére játszó, ám különösebb ambíciókkal már nem rendelkező szocialista párt képe rajzolódik ki. Miközben a „közösbe” egy amúgy párbeszédes miniszterelnök-jelöltet és néhány egyéni aspiránst adnak, a háttérben a DK folyamatosan „csemegézik” a párt személyi állományából és holdudvarából. Forrásaink szerint látványos vereség volt számukra az is, hogy Komjáthi Imre MSZP-elnökhelyettes korábbi szövetségese, a Magyar Szakszervezeti Szövetséget vezető Kordás László (igaz, testületi jóváhagyás nélkül) Dobrev Klára kormányfő-jelöltsége mellett állt ki.

nyitókép: Molnár Gyula, az MSZP elnöke és Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke közös sajtótájékoztatójukon az Országgyűlés Irodaházában 2017. december 20-án. (MTI/Balogh Zoltán)

 

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zakar zoltán béla
2021. június 18. 21:41
nád a házam...
Box Hill
2021. június 18. 18:23
Van valami a patkányról és a süllyedő hajóról.
Selamat
2021. június 18. 17:46
Nos, amelyik párt egy molnár Gyulával erősödik... Az maga a gazemberekből álló DK. Egyszóval, ez a Gyula is a helyére került. De mi ebben a hír?
2xli
2021. június 18. 16:42
Menekülnek a patkányok a süllyedő ladikról.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!