Elemző: A Jobbik olyan szavazókat akar visszaszerezni, akiket már rég elveszített

2021. június 27. 09:12

A XXI. Század Intézet vezető elemzője szerint a Jobbik viselkedése a gyermekvédelmi törvénnyel kapcsolatban rávilágít az ellenzéki összefogás törékenységére.

2021. június 27. 09:12
null

„Nagyon érdekes a Jobbik viselkedése a pedofiltörvény kapcsán, hiszen olyan szavazókat igyekeztek megszólítani annak támogatásával, akik már réges régen elhagyták az egykori nemzeti pártot” – nyilatkozta vasárnap a Magyar Nemzetnek Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője azzal kapcsolatban, hogy a Jobbik megszavazta a pedofilellenes gyermekvédelmi törvényt, szembemenve ezzel az ellenzéki összefogás többi pártjával.

Inkább a szövetségesektől húz el szavazókat

Deák kiemelte, hogy több közvélemény-kutatás szerint is a Jobbik 2018-as szavazóinak a nagyrésze már a Fidesz táborában van. Hozzátette: Jakab Péter „botránypolitizálásával” leginkább a Momentumtól és a Demokratikus Koalíciótól szerzett új szavazókat. Ezzel kapcsolatban vonja le a következtetést, hogy „nem volt logikus döntés szembemenni a balliberális szivárványkoalíció álláspontjával a Jobbiknak, hiszen azzal szavazókat veszítenek”.

Több töréspont is van az ellenzéki összefogásban

Az elemző elmondta, hogy a Jobbiknak a viselkedése rávilágított az ellenzéki összefogás törékenységére.

– tette fel a kérdést Deák. Hozzátette azt is, hogy nem az LMBTQ-téma az egyetlen, amely töréspontot jelent a hatpárti koalícióban. Mint mondta: „(A)z Orbán-gyűlöleten túl nem sok minden köti össze ezeket a pártokat, ami egy választás során várhatóan nem lesz elég, hiszen a választók világos víziót, jövőképet és kormányzóképességet várnak el a parlamenti választáson induló politikai erőktől”

Mint arról korábban beszámoltunk, a Fidesz májusban benyújtott egy törvényjavaslatot, amely a pedofil bűnelkövetőkkel szemben szabott ki szigorúbb büntetéseket. Ezt később kiegészítették olyan rendelkezésekkel, amelyek többek között megtiltanák a homoszexualitás népszerűsítését az iskolákban 18 életévüket be nem töltöttek számára. A törvényjavaslatot az Országgyűlés elfogadta június 15-én. A Fidesz-KDNP mellett a jobbikos képviselők is igennel voksoltak a jogszabálytervezetre.

Kép forrása: MTI/Soós Lajos

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Belakiss
2021. június 27. 14:58
Szóval Deákdani mondta. Akkor elhiszem xd
llnnhegyi
2021. június 27. 13:24
Az Apró klán üdvöskéje , Dobrev Klára betört Greczy Zsolt internetes szatír rejtekhelyere. Kommunista tudományt szívni magába!
bagira
2021. június 27. 13:10
Férfiszülés , jakab még babért arathatsz :) https://www.facebook.com/photo?fbid=4088180117903555&set=gm.1033268407214540
hátakkor
2021. június 27. 12:00
Dobrevék nagyon jól tudják h a Mozgalom megett nincs semmi
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!