A Katolikus Püspöki kar szerint Vadai Ágnes javaslata Alaptörvény-ellenes

2021. június 25. 19:49

A katolikus egyház nem kíván egyeztetni a gyónási titok liberalizálásáról.

2021. június 25. 19:49
null

Válaszlevelet küldött pénteken délután a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Vadai Ágnesnek, melyet a Facebook-oldalán tett közzé. A testület titkára által aláírt dokumentum szerint a DK törvényjavaslata ellentétes Magyarország Alaptörvényével és jogszabályaival, amely szerint a vonatkozó jogszabályok értelmében minden egyházi személyre, illetve egyházi intézményben dolgozóra ugyanazok a büntetőjogi szabályok vonatkoznak, mint mindenki másra. 

Frakcióvezető-helyettes asszony levelében felhívta a figyelmet Ferenc pápa vonatkozó rendelkezéseire is. MKPK titkára biztosította frakcióvezető-helyettes asszonyt, hogy a pápa ezen rendelkezéseit a Konferencia ismeri és magára nézve kötelezőnek tartja, beleértve a gyónás szentségére vonatkozó titoktartást is, amely Ferenc pápa szerint sem képezi vita tárgyát” – áll a levélben.

A fentiek alapján az általa kért konzultációt a Konferencia nem tartja indokoltnak”

– utasította el a konzultációt a Magyar Katolikus Püspöki Kar, szót emelve „a más vallásoktól és foglalkozási csoportoktól eltérő bánásmódra irányuló diszkrimináció ellen”.

Úgy vélik, „nem szolgálja az áldozatok és a társadalom érdekeit, ha egyéni és családi tragédiákat hangulatkeltő szalagcímekben, illetve egész közösségek, egyházi és világi hivatások megbélyegzésére, lejáratására – rövidtávú politikai haszon érdekében – használnak fel. Ez különös tiszteletlenség az érintettek iránt” – áll a levélben. 

Fotó: MTI Fotó: Mónus Márton

Összesen 73 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
olajfa1
2021. június 26. 12:24
Vadai a Donáth úr tevékenységét vesézze ki! Ja'... hogy ő nem katolikus... tehát neki mindent szabad!... Na EZÉRT ALJASOK!
gyaloggos
2021. június 26. 11:23
NANÁ, hogy nem egyeztetnek azzal a gyurcsányista akárkivel! A TŐLÜK megszokott, és sajnos már csak ilyen színvonalú elvárható OSTOBA PROVOKÁCIÓ ismét a Római Katolikus Egyház ellen! Vadai pedig nagyon szépen köszönje meg a Püspöki Karnak, hogy egyáltalán válaszoltak neki! Ő PEDIG amúgy is Gyurcsányhoz meg Gyurcsánynéhoz jár gyónni!
Valeri Anna
2021. június 26. 10:38
az ateista szamuely fattyaknak, El a kezekkel az Egyháztól, foglalkozzanak a főrabbik tanításaival, mert ugye nem a kereszténységgel indult a történelem 5790 éve! A tízparancsolat SEM keresztény huncutság! Most akkor betegség vagy természetes vágy? Mert ha természetes vágy, mint a pRIDE állítja, akkor a papság sem elítélhető, de ha betegség, akkor gyógyítani kell, és nem engedni a pride vonuláson betegségüket mutogatni. (...) Miben áll ez a kettős mérce? Abban, hogy – mint arra a szerző az interjúban rámutat – míg például egyszer a Los Angeles Times címlapon hozta állítólag évtizedekkel korábban szexuális visszaéléseket elkövető papok szomorú esetét az alaszkai falvakból, addig nem sokkal később a belső oldalak egyikén számolt be arról, hogy egy dél-karolinai tanár kétszáz gyermeket molesztált. A Times előszeretettel hozta címlapon a molesztálással vádolt papok eseteit, míg ha tanárokat vádoltak ilyesmivel, az mindig a belső oldalak hírei közé került.(...) Egy bostoni papot, Roger Jacques-ot úgy gyanúsított meg egy nő, hogy csak „hipnotikus terápia” útján tudott visszaemlékezni az állítólagos esetre, az „elfojtott emlékezete” (repressed memory) miatt. Az „elfojtott emlékezet” elképzelése azonban nem örvend tudományos elismerésnek a pszichológusok körében. Hónapokkal azután, hogy a papot elmozdították szolgálatából, az állítólagos áldozat teljesen újraírt sztorival állt elő, majd újabb papot gyanúsított meg. (...) http://www.magyarkurir.hu/hirek/dave-pierre-kettos-mercerol-de-mi-lesz-az-igazsagtalanul-vadolt-papokkal  Dave Pierre rámutat arra is: kutatásai alapján a katolikus papok ellen felhozott vádak fele hamis. A bostoni egyházmegyében például egyértelmű a számokból, hogy a meggyanúsított papok egyharmada ártatlannak bizonyult. (Dave Pierre könyvében szolgál részletesebb statisztikákkal.
Rugo
2021. június 26. 09:58
Szégyen, hogy ez a Dékás koca a magyar közéletben garázdálkodik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!