MKPK: Politikai provokáció a DK egyházellenes törvényjavaslata

2021. június 16. 17:16

A ​Magyar Katolikus Püspöki Konferencia szerint politikai provokáció a DK egyházi pedofilellenes javaslata.

2021. június 16. 17:16
null

Vadai Ágnes stílszerűen a Szent István bazilika előtt jelentette be, hogy pártja szeretné, „ha a katolikus püspöki konferencia is feltárná és nyilvánosságra hozná az egyházon belüli pedofil eseteket”. Ennek érdekében törvény-javaslatot is benyújtanak a parlamentnek. „Az kevés, hogy ha kiállnak, és azt mondják, hogy elnézést. Pontosan tudjuk, hogy ma is vannak a katolikus egyházban, és szolgálnak olyanok, akik szexuális bűncselekményt követtek el kiskorúak sérelmére. És semmiféle retorzió nem érte őket. Szerintünk ez nem helyes” – nyilatkozta Vadai Ágnes, a DK- frakcióvezető-helyettese.

A DK nemcsak az elkövetőket büntetné, hanem a családtagokon kívül azokat is, akik eltitkolják a tudomásukra jutott esetet.

Ez közvetve a gyónási titokkal kapcsolatos támadásnak is tekinthető. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia az ATV híradójának kérdésére azt írta: „semmilyen politikai provokációra nem kívánnak reagálni”. Egyúttal csatolták korábbi közleményüket a híradó számára.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elítéli a gyermekbántalmazás minden formáját és zéró toleranciát hirdet ellene. Ugyanakkor a testület arra is figyelmeztet, hogy nem szolgálják a társadalom érdekeit az egyházi hivatás és a bántalmazásra való „hajlam” közötti összefüggést sugalmazó megnyilatkozások. „Mélységes együttérzéssel vagyunk mindazok iránt, akik gyermekként sérelmet szenvedtek el. Imádkozunk az ilyen cselekedetek áldozatainak lelki békéjéért, a múltban ejtett sebek begyógyulásáért, és az elkövetők helyett bocsánatot kérünk” – fogalmazott a Püspöki Kar június 2-iki közleménye. 

Fotó: Beata Zawrzel / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szodabár
2021. június 16. 22:08
Donáth álkeresztény család? Csak nők voltak az áldozatok? Fiatalkorú gimnazista?
Akitlosz
2021. június 16. 21:59
És még csak június van. Messze még a választás. 1 év egyre intenzívebb kampányidőszak van. Lesz még addig sok és még nagyobb hacacáré.
Sulammit
2021. június 16. 21:58
Ha pontosan tudod, Vadai, akkor miért nem teszel feljelentést? Vagyis hazudsz, mert rég tettél volna! A családtagokat hogyan büntetnétek, ti hatökrök!? Egy családtagnak nem kötelessége a sajátja ellen vallani, mégy ennyit sem tudtok? Ujjat húztok a katolikus Egyházzal? Nem lesz ennek rátok nézve jó vége dekadens párt! Le lehet kopni a papokról!
Senki Alfonz
2021. június 16. 20:56
Pedofíliánál ne legyen mentség a papi hivatás!!! Pedofília ellen legjobb megoldás a kivétel nélküli szigorú büntetés elévülés nélkül!!!!!!!! A gyerekeim már felnőttek, de a kisunokáim ellen bármilyen módon rossz akarattal fellépőket megölöm, bármit is kapjak érte!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!