Tanulmánnyal igazolják a tiltakozó I. kerületi lakosok V. Naszályi buszpályaudvarának káros hatásait

2021. május 11. 16:36

Az ország legnagyobb autóbuszterminálját építené fel a V. Naszályi Márta vezette önkormányzat a Naphegy tövében. Percenként egy busz gördülne ki az állomásról, ami az elemzés szerzői szerint a helyi közlekedés összeomlásához vezetne.

2021. május 11. 16:36
null

A napokban beszámoltunk róla, hogy óriási felháborodást okozott az I. kerületi lakosság körében V. Naszályi Márta polgármester legújabb projektje. A Párbeszéd politikusa ugyanis egy óriási, 62 állásos buszpályaudvart akar megvalósítani az I. és a XII. kerület határán, a Déli Pályaudvar keleti oldalán található használaton kívüli vágányok egy részét is tartalmazó területen, a Naphegy tövében.

A helyi lakosok azóta is tiltakoznak, és lemondásra szólították fel a polgármestert

A polgármester a lakosok tiltakozása ellenére már alá is írt egy 10+5 évre szóló bérleti szerződést a tervezett létesítménynek helyet adó telek tulajdonosával, a Magyar Államvasutakkal. A helyi lakosok azóta is tiltakoznak, aláírásgyűjtést szerveznek és lemondásra szólították fel a polgármestert. Sőt, a napokban egy

részletes tanulmányt is közzétettek a projekt várható hatásairól, ezzel alátámasztva V. Naszályiék terveire vonatkozó kritikájukat.

A tanulmányt ezen a linken érheti el. A tanulmány szerzői hangsúlyozzák, hogy elemzésük az önkormányzat által megadott sarokszámokból indul ki, számításaik ezen alapulnak. 

Percenként egy busz – brutális forgalomnövekedést okozna a pályaudvar létrejötte

V. Naszályi Márta önkormányzata az eddig a Várba behajtó turistabuszok kitiltását tervezi a területről. Koncepciójuk szerint a turistabuszokat az új Mészáros utcai 62 kocsiállással rendelkező tervezett óriásparkolóba irányítanák át. Összehasonlításul: a fél Kelet-Magyarország távolsági buszközlekedésének fejpályaudvaraként üzemelő és óriási forgalmat bonyolító Népligeti buszállomás 30, a Stadionoknál található buszpályaudvar 12 aktív buszállással rendelkezik.

Azaz V. Naszályiék az ország egyik legnagyobb buszterminálját építenék fel a Naphegy mellett, 

amely kétszer akkora, mint Budapest eddigi legnagyobb buszállomása. 

A polgármester és csapata tervei szerint a turistákat az állomásról egy több megállóhellyel rendelkező, elektromos buszokat alkalmazó körjárat szállítaná a Gellért-hegyre, a Citadellához, majd tovább a Várkert Bazárhoz és végül a Hunyadi úton keresztül a Várba, ahonnan visszatérne őket a Mészáros utcai terminálba.

A tanulmány szerzői szerint a parkoló és az elektromos buszok üzemeltetése esetén

csúcsidőben akár percenként gördülne ki és be egy autóbusz a terminál területén,

vagyis a Budai váron keresztül gyakorlatilag a metrópótlással egyenértékű forgalmat eredményezne, Szerintük mindez környék közlekedésének összeomlásához vezetne.

Óriási költségekkel jár a beruházás – ez az önkormányzatot  terhelné

A tanulmány szerzői szerint nagy kérdés, hogy a forráshiánnyal küzdő önkormányzat miért kezd bele egy olyan projektbe, amelynek a forrása nem biztosított? Az elektromos buszok megvásárlása 6-8 milliárd forintos kiadást jelentene, nem beszélve az üzemeltetés és amortizáció költségeiről.

Úgy vélik, amennyiben nem az önkormányzat vásárolja meg a buszokat, hanem koncesszióba adja a flotta működtetését, további kérdések merülnek fel. Például, hogy lesz-e olyan vállalkozó, aki a flotta beszerzését és az üzemeltetését vállalja, mert ellenkező esetben

könnyen lehet, hogy az anyagi felelősséget végül az önkormányzatnak kell vállalnia.

A tanulmány szerint a tervezett negyven, nagy kapacitású elektromos busz vásárlása fölösleges, a buszterminál kapacitásához képest túlméretezett beruházás lenne. A tervezett körjárat nem szüntetné meg a Várban élők problémáját, melyet a turistabuszok jelenléte okoz, hiszen dízel buszok helyett ugyanannyi elektromos busz hajtana át a Váron. Ha kisméretű buszokat szerez be az önkormányzat, az a jelenlegi forgalom megnövekedését jelentené. A közúti forgalom buszterhelése eszerint mindenképp megsokszorozódik.

De amennyiben mégsem vásárol elektromos buszokat az önkormányzat, viszont a parkolót megnyitja a turistabuszok számára, akkor

óránként (!) akár ötven busz fog behajtani és kihajtani a parkolóból. Ötven busznyi turista négyszerese a Népligeten naponta felszálló és leszálló utasok számának!

Úgy vélik, emellett nincs megoldva a tervezett körjárat megállóinak elhelyezése sem, hiszen több száz egyszerre várakozó ember részére kellene helyet biztosítani.

Közlekedési káosz

A pályaudvar tervezett helyét busszal jelenleg nehéz megközelíteni az Alkotás utca - Márvány utca irányából, így

a forgalom teljes egészében a Mészáros utcán dübörögne.

A tervezett körjárat ráadásul akkor is közlekedne, hogy ha egy adott szakaszon nincs turistaforgalom, ami a tanulmány szerzői szerint óriási pénzkidobás lenne

A Mészáros utca zajvédelme szerintük elégtelen lenne az önkormányzat által tervezett zajvédő falakkal, hiszen azok csak a pályaudvar területén keletkező zajterhelést csökkentik, a fal másik oldalán, a Mészáros utcán megnövekedett forgalom zaját egyáltalán nem csillapítják, az felverődik a házakra. A sínek túloldalán lévő Avar utcában ugyanez a helyzet állna fenn.

Nem mellékes szerintük, hogy ekkora buszforgalom mellett

a környéken a biztonságos kerékpározás lehetősége gyakorlatilag megszűnne.

A buszpályaudvar megépítése a kerékpárral bejárható belváros helyett buszbarát várost teremtene.

Az elemzésben felhívják a figyelmet arra is, hogy a megnövekedett közúti forgalom a jelenlegi, vasút által okozott zaj- és légszennyezést a sokszorosára növelné, jóllehet

a területen óvodák és bölcsődék is találhatók.

Ennek következtében a környék ingatlanjai komoly értékcsökkenést szenvednek el, aminek megtérítése perek esetén az önkormányzat kasszáját terhelné.

 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 85 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zakar zoltán béla
2021. május 12. 12:39
3,14 ó ca
Parm
2021. május 11. 22:39
De mi a baj, kedves hölgyeim és uraim? Hiszen Mártát a többség megválasztotta, ezzel a többség támogatta Mártát, és az ő jövőbeni elképzeléseit. Pláne, hogy ő egy demokratikus polgármester, demokratikus pártból, demokratikusan megválasztva. Pont, mint a kolléga László Imre. Vagy a mindenki lieblingje Karigeri. . . . Zabáljátok, amit főztetek magatoknak, proletárok.
kortárs
2021. május 11. 20:57
Viszály Márta egy igazi komcsi: buta de akaratos és csúnya.
nempolitizálok
2021. május 11. 20:02
Egyik kezükkel Orbán lop, a Győri polgármester pedig kefél, szépen elterelték a lakosság figyelmét, a másikkal már aláírták mi lesz választások után. Azért egyet nem értek. Mégis hol voltak ezek 2002-2010 között??? Mégis hányszor kell ezeket átkúrni, hogy megtanulják, CSAK NEMZETI polgármester, CSAK NEMZETI kormány.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik