Marad a Diákváros, de jön a Fudan Egyetem is

2021. április 15. 13:14

A Déli Városkapu fejlesztési programot, melynek része a Diákváros is, a kormány kezdeményezte és finanszírozza, Budapest javára. A Diákváros és a Déli Városkapu megvalósítása is folyik, a korábbi döntéseknek megfelelően készülnek a tervek, van, ami már épül. A Déli Városkapu és a Budapest Diákváros tehát megvalósul – szögezte le Fürjes Balázs csütörtökön.

2021. április 15. 13:14
null

„Van egy nagyívű tervünk, ez a Déli Városkapu fejlesztés,az a jó, hogy ebben a tervben úgy tűnik, mindenki egyetért. A kormány, a fővárosi városvezetés, az érintett déli kerületek: Ferencváros, Csepel, Újbuda, van egy nagy szakmai konszenzus” – kezdte bejelentését Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára közösségi oldalán megosztott videójában csütörtökön.

Mint emlékeztetett: Karácsony Gergely főpolgármester a héten többször is hangsúlyozta, hogy támogatja a Déli Városkapu, illetve a Budapest Diákváros kormányzati fejlesztési tervet, ugyanakkor „talán néhány félreértés is az asztalra került, és azt gondoluk, hogy Vitézy Dávid vezérigazgató úrral tiszta vizet öntünk a pohárba” – tette hozzá.

A Diákváros és a Fudan Egyetem fejlesztési területei. <br> Fotó: Facebook
A Diákváros és a Fudan Egyetem fejlesztési területei.
Fotó: Facebook

A Déli Városkapu fejlesztési program alapja, tartalma, célja

A  fejlesztési program által érintett térség a Rákóczi hídtól délre, egészen a Galvani híd tervezett nyomvonaláig tartó térség, amelyek Észak-Csepelt, és Ferencváros déli területeit foglalja magába – tájékoztatott Fürjes Balázs. Mint említette, ez egy természetes fejlődési iránya a városnak.

Az egyik legnagyobb kihívásnak Fürjes Balázs a közlekedést jelölte meg, valamint hangsúlyozta a zöldfelületek és kollégiumi férőhelyek problémáját is: mind a mai napig kevés az egy budapesti lakosra jutó, négyzetméterben meghatározott felület, a kollégiumi férőhelyek tekintetében pedig Budapest 50 éves lemaradásban van az államtitkár szerint.

Ismertetése szerint ez a térség klasszikus „rozsdaövezet”, a régi ipari termelést befejezték, így a terület kihasználatlan, ugyanakkor nagyon jó az elhelyezkedése, közel van a belvároshoz, és remek közlekedési adottságokkal bír. A Déli Városkapu terve ezeket a területeket kívánja fejleszteni.

Fürjes Balázs tájékoztatása szerint a terv három nagy részből áll, a Ferencvárosi Szabadidős és Sportparkból, a csepeli közparkból, valamint a Diákvárosból (ld. a képen).

Diákváros, Fudan, Nagyvásártelep

Fürjes Balázs tájékoztatási szerint két ütemben, összesen 8000 egyetemi hallgató számára kell kollégiumi férőhelyet biztosítani, a Diákváros központjának pedig Nagyvásártelepet tenné meg a fejlesztés, Fürjes Balázs szerint ez lesz az első épület, amelynek elindul a részletes tervezése.

Mint az államtitkár kiemelte, folynak a tervezési munkák, a környezeti kármentesítési tervek, és folyamatos az egyeztetés a érintett kerületek (Ferencváros, Csepel, Újbuda, Kőbánya), valamint a főváros önkormányzataival.

A Diákváros tervei érintetlenek”

– szögezte le Fürjes, hozzátéve: a Diákváros tekintetében nincsen semmi változás, mindig is az volt a terv, hogy a fejlesztésnek köszönhetően 8000 egyetemi hallgatónak legyen kollégiumi férőhelye.

A Diákváros látványterve. <br> Fotó: Budapest Fejlesztési Központ
A Diákváros látványterve.
Fotó: Budapest Fejlesztési Központ

Fürjes Balázs tájékoztatása szerint a Nagyvásártelep tízezer négyzetméteres csarnokterébe egyetemi klubok, könyvtárak, konferenciatermek, sportolásra alkalmas helységek kerülnek majd. Az államtitkár kifejezte abbéli reményét, hogy a kivitelezés két év múlva elindulhat.

A lényeg tehát az, hogy a Déli Városkapu fejlesztési terület északi sarkában üzleti-irodai fejlesztéseket terveztek, ennek a helyére kerül majd a kínai kampusz. A Diákváros pedig, aminek épületei a Nagyvásárcsarnok körül és a vízparton lesznek, érintetlen koncepcióval megy tovább.

Vagyis a Diákváros az eredeti tervek szerint megépül, és 8-10000 kollégiumi helyet biztosít a budapesti magyar egyetemek hallgatóinak.

Sőt, Fürjes tájékoztatása szerint a kínaiak elfogadták a Snøhetta építésziroda mestertervét, ezért az ő területükön sem lesz változás.

„A jövő Ázsiáé”

Az államtitkár emlékeztetett, hogy az egyetem érkezése nagy vihart kavart a magyar közéletben. A Diákváros területétől északra , keletre és nyugatra, az „üzleti típusú területek kárára” települne a világ 34. legjobb egyetemének tartott Fudan Egyetem, amely természettudományi, gazdasági és orvostudományi képzést fog nyújtani.

A Fudannal kapcsolatos vita – teljesen érthetően – leginkább egy világnézeti vita”

– mondta Fürjes, hozzátéve: Magyarország, mint az egykori keleti blokk országa sokkal kevesebb előítélettel viseltetik a nyugati egyetemek iránt, ám a tudományos életben a keleti és nyugati világ közti különbség megszűnik.

Az egy érdekes időbeli egybeesés, hogy nemrég még voltak, akik hevesen támadták a keleti vakcinákat, mára pedig egész Európa egyetért abban, hogy ezek ugyanúgy életeket mentenek, mint a nyugati oltások”

– tette hozzá Fürjes Balázs.

Videójában hangsúlyozta: továbbra is számítanak a főváros együttműködésére a Déli Városkapu fejlesztésében.

Összesen 233 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nagyhuba1
2021. április 17. 19:58
"ITT A BUDAPESTIEK BESZÉLNEK!" mea culpa, mea culpa, mea maxima culpa. Karácsonyra szavaztam!
doderer
2021. április 16. 07:09
Mint egy falat kenyér, úgy hiányzott egy marxista szellemiségű egyetem.
annamanna
2021. április 16. 06:18
Karácsony bemutatott egy térképet, ami szerint a kormány csak blöfföl a Diákvárosról https://telex.hu/belfold/2021/04/15/karacsony-bemutatott-egy-terkepet-ami-szerint-a-kormany-csak-bloffol-a-diakvarosrol
kunfia
2021. április 15. 19:13
"a hitelszerződés értelmében törlesztésmulasztás esetében montenegrói földterületek kerülhetnek kínai tulajdonba." Vajon a kínai vasútszerződés milyen biztosítékokat tartalmaz a kínai kommunista párt részére? És ez az egyetem projekt milyet?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!